Σε ισχύ τίθεται από σήμερα η ηλεκτρονική διασύνδεση του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη με το μηχανογραφικό σύστημα της Υπηρεσίας Ασύλου, εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα λύσει το μεγάλο πρόβλημα της ελλιπούς ή καθυστερημένης ενημέρωσης εργοδοτών και επιχειρήσεων για το καθεστώς έκαστου αιτητή ασύλου και κατά πόσο αυτός μπορεί να εργοδοτηθεί νόμιμα ή όχι.

Τη σχετική ενημέρωση -η έλλειψη της οποίας αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς αρκετές φορές βρίσκεται εκτεθειμένος εν αγνοία του και αντιμέτωπος με πρόστιμα και αγωγές για παράνομη απασχόληση αλλοδαπών- είχε εξαγγείλει λίγο πριν κλείσει η χρονιά ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, μετά από συνάντηση που είχε με τις ηγεσίες του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ.

Ο υπουργός είχε γνωστοποιήσει τότε πως θα τεθούν σε λειτουργία αναβαθμισμένες δυνατότητες αυτοματοποιημένης ενημέρωσης των εργοδοτών σχετικά με αλλαγές στο καθεστώς διαμονής αιτητών ασύλου, για αποφυγή της εγγραφής τους ως εργοδοτουμένων ή συνέχιση της εργοδότησης τους μετά από απόρριψη της αίτησης για παροχή διεθνούς προστασίας, καθώς και για αποφυγή της εργοδότησης σε επαγγέλματα στα οποία δεν έχουν πρόσβαση ή κατά την χρονική περίοδο που δεν έχει συμπληρωθεί το προβλεπόμενο διάστημα των 9 μηνών.

Η συγκεκριμένη ενημέρωση μετά και από αρκετή προεργασία που απαιτήθηκε για διασύνδεση του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη του Υπουργείου Εργασίας με τα μηχανογραφικά συστήματα της Υπηρεσίας Ασύλου του Υπουργείου Εσωτερικών, θα αρχίσει όπως πληροφορείται ο «Φ», από σήμερα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε πρώτη φάση το σύστημα Εργάνη, στο οποίο πρέπει να εγγράφονται όλες οι νέες προσλήψεις, θα ενημερώνει κάθε εργοδότη/επιχείρηση που θα επιχειρεί να εγγράψει ως εργοδοτούμενο έναν αιτητή ασύλου εάν αυτός είναι παράνομος, δηλαδή εάν η αίτηση του απορρίφθηκε τελεσίδικα, άρα δεν μπορεί να εργαστεί νόμιμα, κατά πόσο έχουν ή όχι συμπληρωθεί οι απαιτούμενοι εννέα μήνες από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησής του για άσυλο, προκειμένου να μπορεί να εργαστεί νόμιμα, αλλά και κατά πόσο μπορεί να εργαστεί στη συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα που εγγράφεται. Ως γνωστό, οι αιτητές ασύλου μπορούν να εργάζονται μόνο σε συγκεκριμένους κλάδους, που καθορίζονται με υπουργικό διάταγμα.

Περαιτέρω, σε δεύτερη φάση, η οποία θα ακολουθήσει εντός των προσεχών ημερών, κάθε επιχείρηση θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά μέσω μηνύματος που θα αποστέλλει το σύστημα Εργάνη σε περίπτωση που εργοδοτούμενος αιτητής ασύλου έπαψε να είναι δικαιούχους για εργασία. Αυτό θα γίνεται σε περίπτωση που θα απορρίπτεται η προσφυγή του αιτητή από το Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας, καθώς στη διάρκεια εξέτασης της προσφυγής διατηρείται το δικαίωμα για εργασία.