Από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του 2023 καταγράφεται μια αύξηση-ρεκόρ των αφίξεων τουριστών στην Κύπρο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά κατά 20%, ενώ σε επίπεδο εσόδων η αύξηση εκτοξεύθηκε στο 22,6%. Και μάλιστα τα στοιχεία αυτά αφορούν μέχρι το Νοέμβριο του ’23 και όχι μέχρι το τέλος του έτους, καθιστώντας έτσι τον χρόνο που πέρασε ως το έτος ρεκόρ στον τομέα.

Αυτό δήλωσε από την Πάφο στον «Φ» ο Υφυπουργός Τουρισμού, στο περιθώριο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε για τον αθλητικό τουρισμό στο πολυτελές θέρετρο Cap St Georges στον Άγιο Γεώργιο Πέγειας το βράδυ της Πέμπτης.

Ο Κώστας Κουμής δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για συνέχιση της θετικής αυτής εικόνας και το 2024 βάσει των δεδομένων και εκτιμήσεων που υπάρχουν. Μας απασχολούν βεβαίως κάποια δεδομένα και εξωγενείς παράγοντες, είπε, όπως οι πολεμικές συγκρούσεις στην περιοχή, αλλά υπάρχει αισιοδοξία.

Αναφορικά με την χειμερινή περίοδο που διάγουμε, ο αρμόδιος υφυπουργός παρατήρησε ότι τα δεδομένα που υπάρχουν ως σήμερα είναι πως οι πληρότητες είναι αυξημένες, κάτι που χαροποιεί τους αρμόδιους. Αναμέναμε εδώ και μήνες και το είχα δηλώσει, τόνισε, ότι θα είχαμε άνοδο στις χειμερινές αφίξεις και την περίοδο Δεκεμβρίου-Φεβρουαρίου.

Αρχές Μαρτίου, τόνισε ο κ. Κουμής, θα έχουμε ενώπιον μας και τις πρώτες μαζικές ενδείξεις για το πώς θα κινηθεί η θερινή σεζόν του 2024, με την συμμετοχή μας στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση Βερολίνου. Σε όλες μας τις εξορμήσεις και σχεδιασμούς κατά το 2024, ανέφερε, έχουμε επιδιώξει να προσφέρουμε αύξηση των προσφερόμενων θέσεων για τη χώρα μας, για αυτό και προσπαθήσαμε να κρατήσουμε ένα σημαντικό πτητικό πρόγραμμα προς την Κύπρο και κατά την χειμερινή περίοδο.

Αυτή τη στιγμή, τόνισε ο Υφυπουργός Τουρισμού, πρώτιστος στόχος μας είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και θα ακολουθήσει ο μέγας στόχος του ολόχρονου τουριστικού προορισμού. Έχει σημασία να προχωράμε σταδιακά, παρατήρησε, για αυτό και φέτος θεωρώ ότι στα πλαίσια της επιμήκυνησης θα κερδίσουμε άλλες τέσσερις εβδομάδες. Αυτό αποτελούσε και τον στόχο μας στην τουριστική έκθεση της Βρετανίας, όπου είδαμε ότι οι οργανωτές ταξιδίων έχουν διάθεση να επεκτείνουν το πρόγραμμα τους κατά δύο εβδομάδες εντός Νοεμβρίου.

Μέχρι στιγμής όλα βαίνουν καλώς, κατέληξε και είμαστε ευχαριστημένοι από την πρόοδο των σχεδιασμών μας.

Αναφορικά με τον αθλητικό τουρισμό, ο Κώστας Κουμής ανέφερε ότι 80 ποδοσφαιρικές ομάδες από τον διεθνή χώρο έχουν ήδη επιλέξει την Κύπρο για προετοιμασία τη φετινή χρονιά, σηματοδοτώντας με εμφαντικό τρόπο την επαναφορά του αθλητικού τουρισμού μετά την διετία της πανδημίας. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Cap St Georges Hotel and Resort στην Πέγεια, για την υποδοχή των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου της Σουηδίας και της Εσθονίας, καθώς και των elite διαιτητών της UEFA που βρίσκονται εκεί για προετοιμασία, ο κ. Κουμής είπε ότι το Υφυπουργείο κάνει επίσης σειρά ενεργειών και κινήσεων που θα φέρει στην Κύπρο αθλητικά συνέδρια και αθλητικά δρώμενα για τα οποία η χώρα μας προσφέρεται.

Επικροτούμε το γεγονός ότι οι αθλητικές υποδομές στην Κύπρο έχουν αναβαθμισθεί σε μεγάλο βαθμό, είπε ο Υφυπουργός Τουρισμού, ενώ μας χαροποιεί το γεγονός ότι έχουν επιλέξει το νησί μας για προετοιμασία διεθνούς φήμης αποστολές όπως η σουηδική και η εσθονική που είναι ήδη στην Πάφο.

Η διετία της πανδημίας, παρατήρησε ο κ. Κουμής, συνέβαλε στο να υπάρξει μια παύση στο πρόγραμμα του αθλητικού τουρισμού και συνεπεία αυτού έχουμε προχωρήσει σε αλλαγές σήμερα στο πρόγραμμα, προσφέροντας μια σειρά κινήτρων για επαναφορά της μεγάλης ζήτησης. Έχουν γίνει πλέον πιο ελκυστικά, ειδικά για τους οργανωτές ταξιδίων που ψάχνουν τέτοιες ευκαιρίες.