Στα €300 το χρόνο θα ανέλθουν τα τέλη αποκομιδής σκυβάλων με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προειδοποίησε ο Δήμαρχος Έγκωμης Ζαχαρίας Κυριάκου.

Η βόμβα έπεσε κατά τη διάρκεια συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, η οποία εξετάζει την πρόοδο της διαδικασίας μεταρρύθμισης στους τέσσερις Δήμους της Λευκωσίας, οι οποίοι από την 1η Ιουλίου 2024 θα ενωθούν σε ένα νέο σχήμα.

Ο κ. Κυριάκου εξέφρασε τη θέση, πως τα €117 εκατ. τα οποία θα παραχωρηθούν από την κυβέρνηση στα νέα σχήματα βρίσκεται σε ισχύ από το 2011 και δεν αρκούν για τη λειτουργία των Δήμων. Πρόσθεσε δε, πως οι τέσσερις Δήμοι  της Λευκωσίας το 2011 λάμβαναν συνολικά  από την κυβέρνηση χορηγία €24 εκατ. και τώρα θα λαμβάνουν €20 εκατ. τη στιγμή που με το κόστος ζωής έπρεπε να λαμβάνουν €28 εκατ.

Ο Δήμαρχος Έγκωμης  αναφερόμενος στα σκυβαλοφόρα ανέφερε επίσης πως όλα τα οχήματα των Δήμων είναι σχεδόν άχρηστα και μένουν στους δρόμους. Έκανε επίσης αναφορά σε υπηρεσία η οποία στο Δήμο Έγκωμης χρεώνεται €164 ενώ στο Δήμο Λευκωσίας η ίδια υπηρεσία χρεώνεται €220. Έθεσα θέμα να μειωθεί το τέλος στα €164 αλλά μου ξεκαθάρισαν πως μετά τη μεταρρύθμιση η συγκεκριμένη υπηρεσία θα χρεώνεται για όλους τους δημότες (και των τεσσάρων Δήμων) €220.

Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από όσα ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, συνολικά 20.000 αιτήσεις που εκκρεμούν ενώπιον των υφιστάμενων Πολεοδομικών Αρχών (Πολεοδομία, Δήμοι, Επαρχιακές Διοικήσεις) για έκδοση πολεοδομικών αδειών θα μεταφερθούν με κασόνια στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης που θα λειτουργήσουν από την 1η Ιουλίου.

Όλοι οι εκπρόσωποι τοπικών αρχών εξέφρασαν ανησυχίες ως προς το κατά πόσον θα λειτουργήσει το ενιαίο σύστημα πληροφόρησης «Ευαγόρας» ή αν θα επικρατήσει χάος.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε πως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να επιλυθούν εγκαίρως όλα τα προβλήματα, αν και παρατήρησε πως όλες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στα πρώτα στάδια εφαρμογής τους αντιμετωπίζουν προβλήματα και έφερε ως παράδειγμα το ΓεΣΥ.