Έλεγχο για τον τρόπο διαχείρισης του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ) από το κράτος επιδιώκουν ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, με πρόταση νόμου που κατέθεσαν στη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής.

Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του νόμου περί Δημοσιονομικής Ευθύνης, έτσι ώστε η εκτελεστική εξουσία να έχει την υποχρέωση για την ετοιμασία και την κατάθεση στη Βουλή του προϋπολογισμού για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στη βάση των όσων ισχύουν και για τις άλλες οντότητες της Γενικής Κυβέρνησης. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με την προτεινόμενη ρύθμιση ενισχύεται η διαφάνεια και ο έλεγχος των εσόδων του Ταμείου, τα οποία συνυπολογίζονται στο δημοσιονομικό ισοζύγιο.

Πριν από μερικές εβδομάδες, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο είχε τονίσει την ανάγκη αντιμετώπισης της εξάρτησης της Κυβέρνησης από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Επίσης, ο Προέδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Μιχάλης Περσιάνης είχε εκφράσει την ανησυχία ότι τα ελλείματα τους κράτους χρηματοδοτούνται από ΤΚΑ. Το χρέος της Κυβέρνησης στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει ξεπεράσει τα €10 δισ.