Η πρόσφατη αναφορά του Yπουργού Οικονομικών, Μάκη Κεραυνού, ότι για την κυβέρνηση η πιο σημαντική προτεραιότητα είναι η μείωση των κόκκινων δανείων στην πραγματική οικονομία, όπως μειώθηκαν και στον τραπεζικό τομέα, αντήχησε θετικά στα αυτιά των επενδυτών και των θεσμών στο εξωτερικό.

Όπως εξήγησε ο Yπουργός, με την επίτευξη αυτού του στόχου, θα μπορεί η οικονομία να λειτουργεί χωρίς εμπόδια και θα μπορέσουν οι τράπεζες να επιτελούν το ρόλο τους ως χρηματοδότες της ανάπτυξης ανταποκρινόμενες στις απαιτήσεις της οικονομίας είτε προέρχονται από νοικοκυριά, είτε από επιχειρήσεις. Παλιά καραβάνα ο Yπουργός και με πείρα στα τραπεζικά ζητήματα διάβασε σωστά τα σημάδια των καιρών αλλά και τις κατά καιρούς υποδείξεις από διεθνείς οργανισμούς ότι το ιδιωτικό χρέος στην Κύπρο παραμένει ψηλό και η όποια ποσοστιαία μείωση παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια οφείλεται κυρίως στην αύξηση του παρανομαστή, δηλαδή του ΑΕΠ της χώρας.  

Την ίδια χρονική περίοδο σε μία άλλη μεσογειακή χώρα της ΕΕ, την Ιταλία η οποία επίσης ταλαιπωρείται από υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) και ιδιωτικού χρέους, οι πολιτικές παρεμβάσεις που γίνονται και αφορούν στον τρόπο διαχείρισης του προβλήματος έχουν προκαλέσει αναστάτωση όχι μόνο στις τάξεις των επενδυτών που επένδυσαν στον δευτερογενή τομέα των δανείων στην Ιταλία αλλά και στους εποπτικούς θεσμούς. Το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Financial Stability Board – FSB) δήλωσε πριν από μερικές μέρες πως η Ιταλία δεν πρέπει να προχωρήσει στην εισαγωγή μέτρων που θα υπονομεύσουν την επιτυχία της χώρας να αναπτύξει μία αγορά για προβληματικά δάνεια. Μία τέτοια εξέλιξη, σημειώνει το FSB θα μπορούσε να επηρεάσει τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια η Ιταλία, η οποία έχει βελτιώσει το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο του τομέα, τις διαδικασίες φερεγγυότητας, ως επίσης τις δικαστικές και τις εξωδικαστικές λύσεις.

Οι πρόσφατες τροποποιήσεις της νομοθεσίας στην Κύπρο δεν είναι βέβαιο ότι θα βελτιώσουν τις διαδικασίες, αλλά τουλάχιστον δημιουργούν συνθήκες σταθερότητας ώστε η αγορά να αφεθεί να ωριμάσει και οι διαθέσιμες λύσεις να εφαρμοστούν.

Χρωστάμε πολλά

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία η κυπριακή οικονομία εξακολουθεί να έχει υψηλό χρέος με την καθαρή χρηματοοικονομική θέση να είναι αρνητική κατά €26.6 δισ.

Συγκεκριμένα, το ενεργητικό για το σύνολο της οικονομίας σε χρηματοοικονομικά μέσα ανήλθε στο τέλος Δεκεμβρίου 2022 στα €686.9 δισ., εκ των οποίων το 52,9% αφορά συμμετοχικούς τίτλους και μετοχές, 19,3% αφορά μετρητά και καταθέσεις και το 17% αφορά δάνεια.

Το παθητικό για το σύνολο της οικονομίας σε χρηματοοικονομικά μέσα ανήλθε στο τέλος Δεκεμβρίου 2022 στα €713.6 δισ., εκ των οποίων το 51,6% αφορά συμμετοχικούς τίτλους και μετοχές, 21,8% αφορά δάνεια και το 14,6% αφορά μετρητά και καταθέσεις.

Το ενεργητικό των νοικοκυριών σε χρηματοοικονομικά μέσα ανήλθε στο τέλος Δεκεμβρίου 2022 στα €55.9 δισ. εκ των οποίων το 58,5% αφορά μετρητά, 0,9% αφορά δάνεια, 1,7% αφορά χρεόγραφα, και 20,6% μετοχές. Το ύψος των δανείων του τομέα ανήλθε στο τέλος Δεκεμβρίου 2022 στα €19.8 δισ. με τον σχετικό δείκτη να βρίσκεται στο 71,4% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

Το αντίστοιχο ενεργητικό των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών ανήλθε στα €66.3 δισ. με αναλογία 18,5% σε μετρητά και καταθέσεις, 4,2% σε δάνεια, 0,4% σε χρεόγραφα, 46,5% σε μετοχές και 29,6% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.