Από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπάρξουν ανατιμήσεις στις τιμές μεγάλων ηλεκτρικών συσκευών, όπως πλυντήρια και ψυγεία, με την αύξηση να υπολογίζεται κατά μέσο όρο περίπου 10% με 12%.

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων στον «Φ» ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου (ΠΑΣΥΛΕ) Μάριος Αντωνίου, σημειώνοντας ότι ένα άλλο μέρος των ανατιμήσεων θα απορροφηθεί από τους εμπόρους, είτε του λιανικού εμπορίου είτε τους εισαγωγείς.

Με αφορμή την προχθεσινή ανακοίνωση του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών ότι προγραμματίζονται αδικαιολόγητες νέες αυξήσεις τιμών στις ηλεκτρικές συσκευές, ο κ. Αντωνίου διευκρίνισε ότι τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2023 αλλά και τον Ιανουάριο του 2024 δεν παρατηρήθηκαν αυξήσεις αλλά από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται ότι θα υπάρξουν κάποιες.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στο εμπόριο, σημείωσε, με τις πρόσφατες επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν υποχρεώσει τις ναυτιλιακές εταιρείες να αλλάξουν τα δρομολόγια των πλοίων και να κάνουν τον διάπλου της Αφρικής, με ό,τι αυτό σημαίνει για το κόστος των μεταφορών και συνεπακόλουθα για την τιμή των προϊόντων.

Ο επιπλέον χρόνος που χρειάζεται είναι πάνω από 12 μέρες σημείωσε και αυτό συνεπάγεται αυξημένο εργατικό κόστος και περισσότερα καύσιμα, με αποτέλεσμα να είναι αναπόφευκτη η επιβολή αυξήσεων στις τιμές των προϊόντων που μεταφέρονται διά θαλάσσης. Ο κ. Αντωνίου, πέρα από τα γεγονότα στην Ερυθρά Θάλασσα, που φέρνουν δυσάρεστες ανατροπές, αναφέρει ότι η ξηρασία στον Παναμά, λόγω της κλιματικής αλλαγής, έχει μειώσει τις ροές εμπορευμάτων μέσω της ομώνυμης διώρυγας, προκαλώντας πρόσθετες καθυστερήσεις στο διεθνές εμπόριο. Σ’ αυτό το περιβάλλον, σημειώνει, υπήρχαν και τα προβλήματα στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, που είναι σημαντικοί εξαγωγικοί κόμβοι, με αποτέλεσμα τα προβλήματα, αντί να μειώνονται, να αυξάνονται.

Από την άλλη πλευρά, ο Κωνσταντίνος Καραγιώργης, Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την ανακοίνωση του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, ο οποίος χαρακτήρισε «αδικαιολόγητες» τυχόν αυξήσεις στις ηλεκτρικές συσκευές με επίκληση την αύξηση των ναύλων είπε ότι «δεν γίνεται να προετοιμάζεις τους καταναλωτές ότι θα έρθουν αυξήσεις, χωρίς να ξέρεις πόσες θα έρθουν, τι κόστος θα έχει κάθε αύξηση ή αν δικαιολογείται η όποια αύξηση». Ο κ. Καραγιώργης είπε ότι αλλοιώθηκαν τα δρομολόγια πολλών πλοίων και αυτό δεν αφορά μόνο τα ηλεκτρικά είδη, αλλά πολλά προϊόντα. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, όσον αφορά οποιεσδήποτε εξαγγελίες, γιατί είναι σαν να ετοιμάζεις τους καταναλωτές ότι θα πληρώνουν περισσότερο, χωρίς να ξέρεις τους πραγματικούς αριθμούς τη συγκεκριμένη περίοδο. Θα ελέγξουμε την αγορά, αλλά δεν μπορούμε να προαναγγέλλουμε», είπε.

Σημείωσε ακόμα ότι με αφορμή τη διαφοροποίηση δρομολογίων ενδεχομένως να υπάρξουν αυξήσεις, αλλά πρέπει «να είμαστε προσεκτικοί και να μην προαναγγέλλουμε τα ποσοστά των αυξήσεων, γιατί μπορεί και πολλοί εμπορευόμενοι να εκμεταλλευτούν το γεγονός και να θέσουν αυξήσεις χωρίς να υπάρχει λόγος», είπε. Παράλληλα, επισήμανε ότι το τελευταίο διάστημα οι τιμές των καυσίμων παρουσίασαν μία σημαντικά πτωτική πορεία, κάτι που, όπως είπε, είναι καταγεγραμμένο διεθνώς.

«Φάνηκε τον τελευταίο μήνα, μέσα από το Παρατηρητήριο της Υπηρεσίας, ότι υπάρχει πτωτική πορεία και βλέπουμε και τον πληθωρισμό που μειώθηκε», ανέφερε, σημειώνοντας ότι αυτή η μείωση είχε αντίκτυπο, καθώς ένα κομμάτι της μείωσης τιμών που αφορά και τα καύσιμα μετακυλίστηκε στα προϊόντα.