Δεν δέχονται την επιβολή νέων αυξήσεων στους λογαριασμούς της ΑΗΚ τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, την ίδια ώρα που το ζήτημα θα συζητηθεί ξανά την Παρασκευή από την ειδική επιτροπή οικονομικών του δ.σ. της ΑΗΚ, ώστε να επανεξετάσει τα δεδομένα για να αποφασίσει εάν θα επιβεβαιώσει, ακυρώσει ή αλλάξει το αίτημα προς τη ΡΑΕΚ για αύξηση 6% στις διατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι βουλευτές που έλαβαν τον λόγο κατά τη χθεσινή συνεδρία επέκριναν την ΑΗΚ για το ενδεχόμενο να φουσκώσει επιπλέον τους λογαριασμούς της, καθώς τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, όπως υποστήριξαν, έχουν γονατίσει.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου και βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης κάλεσε την ηγεσία της Αρχής να καταθέσει τις οικονομικές καταστάσεις και τους λογαριασμούς από το 2019 μέχρι το 2023, για να διαπιστωθεί εάν δικαιολογείται οποιαδήποτε αύξηση.

Όπως είπε ο κ. Χατζηγιάννης, μέσω του ελέγχου που θα γίνει στους λογαριασμούς της ΑΗΚ θα διασφαλιστεί η νομιμότητα του αιτήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη, δεν μπορεί να επιβάλλεται πρόσθετη αύξηση αν υπάρχει κερδοφορία 4,6% στην ΑΗΚ. Υποστήριξε επίσης πως δεν υπήρξε διαφανής διαχείριση του θέματος, κακίζοντας το μπάχαλο που δημιουργήθηκε γύρω από το θέμα.

Έντονα επικριτικός εμφανίστηκε και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, ο οποίος ισχυρίστηκε πως έγιναν άστοχες κινήσεις και δηλώσεις καιπροκλήθηκε μεγάλο μπέρδεμα. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ τόνισε πως ο καταναλωτής πληρώνει πανάκριβα τα καύσιμα και τον ηλεκτρισμό στην Κύπρο. Επιπρόσθετα, ο κ. Κώστα ανέφερε πως η μεταβατική αγορά ηλεκτρισμού (στην οποία συμμετέχουν ιδιώτες παραγωγοί και προμηθευτές πράσινου ηλεκτρισμού) δίνει την ευκαιρία δημιουργίας υπερκερδών εις βάρος των καταναλωτών. «Κάποιοι βγάζουν πολλά εκατομμύρια εκμεταλλευόμενοι το μη άνοιγμα της αγοράς του ηλεκτρισμού» πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ τόνισε ακόμα πως δεν είναι ώρα για αυξήσεις από την ΑΗΚ, λόγω των ψηλών επιτοκίων, των αυξήσεων στα βασικά αγαθά και της επερχόμενης πράσινης φορολογίας στα καύσιμα, το νερό και τα απορρίμματα.

Σήμερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου θα παρουσιάσει έξι προτάσεις για μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος. Μεταξύ άλλων, το ΑΚΕΛ θα ζητήσει να επανέλθει στην επιτροπή η πρόταση νόμου για φορολόγηση των υπερκερδών στις εταιρείες ηλεκτρισμού. Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους ανέφερε πως λόγω του κρατικού μονοπωλίου δεν μπορούν να δοθούν χαμηλές τιμές στους καταναλωτές.

Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα όταν ανοίξει η ανταγωνιστική αγορά να μην υπάρξει το ίδιο φαινόμενο με το λιμάνι Λεμεσού. Όπως είπε, το κράτος και η ΑΗΚ θα πρέπει να δώσουν λύσεις στην αύξηση του κόστους παραγωγής και των λειτουργικών εξόδων της Αρχής, χωρίς να επηρεαστεί ο αναπτυξιακός της προγραμματισμός και με διασφάλιση της συγκράτησης τιμών.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή επισήμανε την ανάγκη συνέχισης των μέτρων στήριξης των καταναλωτών αλλά και επέκτασής τους. Τη μη επιβολή νέων αυξήσεων ζήτησε και ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης.

Παράπονα για τη ΡΑΕΚ

Σε σχέση με το προηγούμενο αίτημα της ΑΗΚ προς τη ΡΑΕΚ, που αφορούσε το 2023 και προέβλεπε αύξηση 13% στους τελικούς λογαριασμούς της ΑΗΚ, οπρόεδρος της ΑΗΚ είπε πως δεν έχει αποσυρθεί η υπόθεση από το Διοικητικό Δικαστήριο, επισημαίνοντας πως χρειάζονται δύο χρόνια για να εκδοθεί η απόφαση.

Όπως εξήγησε, η υπόθεση δεν αποσύρθηκε καθώς αναμένουν τη γνωμάτευση των νομικών τους συμβούλων. Κυρίως, όπως είπε, η προσφυγή έγινε όχι γιατί απορρίφθηκε η αύξηση στις διατιμήσεις, αλλά για τις διαδικασίες που ακολούθησε η ΡΑΕΚ. Ουσιαστικά η ΑΗΚ δεν αποσύρει την αγωγή από το Δικαστήριο έτσι ώστε εάν η απόφαση εκδοθεί υπέρ της να υπάρχει προηγούμενο.

«Εμείς θέλουμε η ΡΑΕΚ στις αποφάσεις που λαμβάνει και τις μεθοδολογίες που εγκρίνει η ίδια να τις εφαρμόζει σωστά. Οι αποφάσεις της ΡΑΕΚ να μην είναι εκτός μεθοδολογιών που αυτή αποφάσισε», τόνισε ο εκτελεστικός Διευθυντής Οικονομικών της ΑΗΚ Κώστας Κολακίδης. Τέλος, από πλευράς της ΑΗΚ λέχθηκε πως εάν πέρσι επιβαλλόταν η αύξηση 13%, φέτος θα εφαρμοζόταν μια μείωση στους λογαριασμούς 7% και μέσω του συμψηφισμού στους καταναλωτές θα έμενε μια αύξηση 6%.