Ανακοίνωσε σχέδια €80 εκατ. για αποθήκευση ενέργειας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια συνάντησης με το Διοικητικό Συμβούλιο του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στη Λευκωσία χθες το βράδυ.

Αναφερόμενος στο υψηλό κόστος της ενέργειας, το οποίο επωμίζονται οι επιχειρήσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η άμεση διέξοδος είναι η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προσθέτοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόσφατα φιλόδοξο σχέδιο χορηγιών για ενθάρρυνση της χρήσης ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες για το 2024 και 2025, καθώς και το σχέδιο χορηγιών για την ενεργειακή αναβάθμιση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μεγάλων επιχειρήσεων.

Πρόσθεσε πως την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση προχωρά με τη διευκόλυνση και την απλοποίηση της αδειοδότησης έργων ΑΠΕ μέσω μιας ολοκληρωμένης ψηφιακής πλατφόρμας, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν σχέδια δύο σχέδια αξίας περίπου 80 εκατομμυρίων που θα αφορούν το θέμα της αποθήκευσης, έτσι ώστε να ενισχυθεί η συνεισφορά των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής.

Υδρογόνο στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση καταρτίζει παράλληλα την εθνική στρατηγική για το υδρογόνο, ενώ στηρίζει την ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων μέσω ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων, δράσεις οι οποίες, όπως επεσήμανε, δεν εξυπηρετούν μόνο τους πράσινους στόχους, αλλά θα ενισχύσουν μακροπρόθεσμα την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, αναφορικά με τον τομέα των συμβατικών καυσίμων, είπε ότι η Κυβέρνηση στοχεύει στην ολοκλήρωση των απαραίτητων υποδομών για άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, με σκοπό την έλευση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή και ηλεκτρική διασύνδεση με γειτονικές χώρες.

Συμπλήρωσε ότι εντός Μαρτίου αναμένεται στην Κύπρο ο Γενικός Διευθυντής της ΕΝΙ μετά τα πρόσφατα αποτελέσματα σε οικόπεδο εντός της αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης προκειμένου παρουσιάσει το σχέδιο άμεσης ανάπτυξης του συγκεκριμένου κοιτάσματος.

«Να ξεκαθαρίσουμε, γιατί λέχθηκαν πολλά στο παρελθόν, το φυσικό αέριο δεν αποτελεί λύση, αλλά στην παρούσα συγκυρία είναι η γέφυρα για να πετύχουμε τους στόχους που θέλουμε σε σχέση με την πράσινη μετάβαση», τόνισε σχετικά.