Ξεπέρασαν τα €405.4 εκατ. τα έσοδα που είχε η Cyta τα τελευταία πέντε χρόνια, δήλωσε η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου (δ.σ) Μαρία Τσιάκκα, παρουσιάζοντας στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών τον προϋπολογισμό του οργανισμού για το 2024.

«Σημαντικότερη συνιστώσα στη βελτιωμένη κερδοφορία αποτελεί η συνεχιζόμενη θετική πορεία των τελευταίων πέντε χρόνων, με ρυθμούς ανάπτυξης εσόδων που υπερβαίνουν τον μέσο όρο του τομέα, ξεπερνώντας τα €405,4 εκατ., αριθμός που αποτελεί ρεκόρ 10ετίας».

Όπως είπε, το 2023 το πλεόνασμα που είχε η Cyta μετά τη φορολογία θα ανέλθει σε ψηλά επίπεδα και γύρω στα €63 εκατ. «Το ποσό αυτό θεωρείται βελτιωμένο, λαμβάνοντας υπόψη ότι στο 2023 περιλαμβάνεται μη συνήθης δαπάνη ύψους €17,9 εκατ. που αφορά στην αποζημίωση υπαλλήλων για πρόωρη αφυπηρέτηση, μέσω του Σχεδίου Εθελούσιας Αποχώρησης 2023» σημείωσε.

Επιστράφηκε στο κράτος €1.2 δισ.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του δ.σ., η Cyta έχει επιστρέψει στο κράτος €1.2 δισ., από τα οποία €898,1 εκατ. ήταν μέρισμα και €329,9 εκατ. φορολογία. Είπε, επίσης, ότι η Cyta προχωρεί με δικά της κεφάλαια στον πλήρη εκσυγχρονισμό της τηλεπικοινωνιακής υποδομής της Κύπρου, προσθέτοντας πως «αναπτύσσει δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων, με παγκύπρια κάλυψη, που δίνουν τη δυνατότητα στη χώρα μας να ανταγωνίζεται στο διεθνές περιβάλλον της νέας ψηφιακής οικονομίας».

Σύμφωνα με την κ. Τσιάκκα, για να είναι αυτό αυτό εφικτό, βασίζεται σε δύο πυλώνες που είναι η δέσμευση και ξ προσήλωση του άρτια καταρτισμένου και έμπειρου προσωπικού της και στα εξαιρετικά οικονομικά της αποτελέσματα. «Παρουσιάσαμε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής τον προϋπολογισμό της Cyta για το 2024, ενός δημόσιου οργανισμού που έχει συνέχεια και συνέπεια στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της στρατηγικής του. Που καταφέρνει να εξελίσσεται, να κατακτά νέες κορυφές και να πρωταγωνιστεί, με τρόπο υποδειγματικό, εδραιώνοντας την Κύπρο ανάμεσα στις τηλεπικοινωνιακά προηγμένες χώρες του κόσμου» τόνισε.

Θα διατηρήσει και φέτος τη δυναμική της

Αναφερόμενη για το 2024, είπε πως φέτος η Αρχή αναμένει να διατηρήσει τη δυναμική της, με τα έσοδα να προβλέπονται στα ίδια επίπεδα με το 2023. «Η κερδοφορία του οργανισμού επενδύεται σε αναπτυξιακά έργα που ενισχύουν την πρωταγωνιστική θέση της Cyta στον χώρο των τηλεπικοινωνιών και που συνάδουν, παράλληλα, με την αποστολή και την εταιρική της υπευθυνότητα, συμβάλλοντας καθοριστικά στην πρόοδο της κοινωνίας και την ανάπτυξη της οικονομίας της Κύπρου» κατέληξε.