Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες από τη μια και οι έντονες βροχοπτώσεις που κατέστρεψαν τις καλλιέργειες κακάο στη δυτική Αφρική από την άλλη, οδήγησαν σε αύξηση στην τιμή του κακάο κατά 153% μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Συνέπεια αυτού, οι τιμές της σοκολάτας να αυξάνονται και να δημιουργούνται περαιτέρω προβλήματα στους καταναλωτές που επωμίζονται ως τελικοί αποδέκτες το υψηλό κόστος.

Βέβαια, τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν πλήξει και άλλα προϊόντα όπως με το ρύζι λόγω της ξηρασίας που παρατηρείται στην Ταϊλάνδη και στην Ινδία, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό οι φυτείες, καθώς επίσης και στην τιμή της ζάχαρης, αφού οι καταρρακτώδης βροχές έχουν επηρεάσει τις φυτείες στη Βραζιλία, που αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα ζάχαρης στον κόσμο. Η τιμή του ρυζιού στην ΕΕ παρουσιάζει αύξηση 18,9% σε έναν χρόνο, ενώ την ίδια χρονική περίοδο η τιμή της ζάχαρης είναι αυξημένη κατά 30,8%.

Οι διαταραχές στην παγκόσμια, ευρωπαϊκή, αλλά και κυπριακή αγορά παρατηρούνται ήδη, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται να παρουσιαστούν επιπλέον αυξήσεις τιμών.

Ήδη ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς σοκολατοειδών στην Κύπρο μας προϊδεάζει με νέες αυξήσεις στην τιμή τους. Με ανακοίνωσή της συγκεκριμένη εταιρεία στο ΧΑΚ, κάνει λόγω για σημαντικές αυξήσεις στα παραγόμενα σοκολατένια προϊόντα στο επόμενο διάστημα. Από την 1η Απριλίου θα επέλθουν σημαντικές αυξήσεις σε προϊόντα σοκολάτας του εν λόγω ομίλου της τάξης του 20-30%, ενώ σημειώνει ότι θα επαναξιολογήσει την όλη κατάσταση τον προσεχή Αύγουστο, ανάλογα με την κίνηση των τιμών των προϊόντων κακάο στη διεθνή αγορά.

Οι απότομες αυξήσεις σε βασικά γεωργικά προϊόντα συνεχίζονται στην Κύπρο, όπου οι τιμές παρουσιάζονται κατά πολύ ψηλότερες από τους μέσους όρους για τα ίδια προϊόντα στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, εξαιτίας και του κόστους παραγωγής στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα. Συγκεκριμένα, με βάση χθεσινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΕ, μέσα σε ένα χρόνο, ενώ η μέση τιμή στο χοιρινό κρέας στην ΕΕ παρουσιάζει αύξηση 1,3%, στην Κύπρο η αύξηση αυτή είναι 7,7%. Αντίστοιχα, το ίδιο παρατηρείται και με την τιμή του κρέατος κοτόπουλου όπου η μέση τιμή στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 1,1% και στην Κύπρο 5%.

Η κατηγορία των τροφίμων παρουσιάζει αύξηση 4,8% στην ΕΕ και στην Κύπρο 2,1%, η κατηγορία ψωμί και δημητριακά αυξήθηκε 3,6% στην ΕΕ και 2,9% στην Κύπρο, η κατηγορία κρέατα παρουσιάζει αύξηση 3,9% στην ΕΕ και 2,1% στην Κύπρο. Ψάρια και θαλασσινά παρατηρείται μείωση 0,6% στην Κύπρο και αύξηση 3,8% στην ΕΕ. Η κατηγορία γάλα, τυρί και αβγά παρουσιάζει μείωση 0,4% στην Κύπρο, ενώ η μείωση στην ΕΕ είναι 0,4%. Στην κατηγορία έλαια και λίπη η αύξηση στην Κύπρο είναι 6,1% και συμβαδίζει με αύξηση 6,3% στην ΕΕ. Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει η Κύπρο και στο δείκτη των φρούτων κατά 15,3% σε σύγκριση με αύξηση 7,8% στην ΕΕ, ενώ η κατηγορία των λαχανικών παρουσιάζει αύξηση στην Κύπρο 1,6% και 10,5% στην ΕΕ.

Στον γενικό δείκτη, η Κύπρος καταγράφει αύξηση τον Ιανουάριο του 2024 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023 2,1%, με τη μέση τιμή στην ΕΕ να είναι 3,1%.

Αύξηση παρουσιάζει η κατηγορία ζάχαρη, μαρμελάδα, μέλι, σοκολάτα και ζαχαροπλαστική 5,3%, με τη μέση τιμή στην ΕΕ να είναι 7,8%, ενώ η κατηγορία προϊόντα τροφίμων παρουσιάζει αύξηση 3,3% στην Κύπρο και 7,3% η μέση τιμή στην ΕΕ.