Στα ίδια επίπεδα με φέτος θα πρέπει να διατηρηθούν οι οροφές δαπανών και για το 2025, υποδεικνύει το Υπουργείο Οικονομικών. Και αυτό, λόγω των σημαντικών προκλήσεων που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και των εχθροπραξιών στη Μέση Αναστολή, των πληθωριστικών πιέσεων και των αυξήσεων στα επιτόκια.

Το υπουργείο, με εγκύκλιο που υπογράφει ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές για την ετοιμασία του πλαισίου συμφιλίωσης του προϋπολογισμού του 2025 και του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου 2025-2027.

Ο κ. Παντελή υπενθυμίζει τους επικεφαλής των τμημάτων για την απενεργοποίηση της ρήτρας τέλος του 2023 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παρείχε στα κράτη μέλη την ευχέρεια να αποκλίνουν από το δημοσιονομικό στόχο. «Η βάση για την ετοιμασία του πλαισίου συμφιλίωσης για το 2025, θα είναι το έτος 2025 και οι οροφές θα πρέπει να διατηρηθούν κατά το μέγιστο δυνατό βαθμό στα ίδια επίπεδα με τις υφιστάμενες, ενώ για το 2027 η οροφή δαπανών θα πρέπει να κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη οροφή του 2026» τονίζει ο κ. Παντελή.

Παράλληλα, υπογραμμίζει πως εξαιρέσεις για τη διαφοροποίηση των οροφών δαπανών για του χρόνου, μπορούν να υπάρχουν μόνο για το κόστος του μισθολογίου (για τον υπολογισμό του θα πρέπει να ληφθούν υπόψη μόνο οι αλλαγές που επηρεάζουν σημαντικά τις οροφές των υπουργείων/υφυπουργείων/ τμημάτων). Όπως αναφέρει, σημαντικός αριθμός νέων θέσεων έχει εγκριθεί από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού και δεν περιλαμβάνονται στο υφιστάμενο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και τυχόν εξοικονομήσεις ανάλογα με την πορεία πλήρωσης των θέσεων, καθώς στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο καθώς και για το 2025 και 2026 για όλες τις κενές θέσεις έχει περιληφθεί πρόνοια για 12 μήνες (διευκρινίζεται ότι για το 2025 η πρόνοια θα είναι για τρείς μήνες για τις θέσεις πρώτου διορισμού και πρώτου διορισμού και προαγωγής, ενώ για τις θέσεις προαγωγής θα είναι για έξι μήνες). Επίσης, εξαιρέσεις από τη διαφοροποίηση των οροφών των δαπανών μπορεί να υπάρξουν και για πολιτικές που έχουν εγκριθεί για φέτος μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και για την υλοποίηση τους θα καταβληθεί προσπάθεια για εξοικονομήσεις.

Στις εξαιρέσεις περιλαμβάνονται υφιστάμενες συμβάσεις και έργα αξίας πέραν του €1 εκατ. που έχουν αλλαγές στα συμβόλαια, έργα που έχουν κατακυρωθεί και έχουν σημαντικές αναθεωρήσεις στην χρηματική τους καθώς και έργα και σχέδια που είχαν προϋπολογισθεί αλλά δεν θα υλοποιηθούν του χρόνου λόγω αλλαγής των πλάνων.