Το συντομότερο δυνατό θα επιχειρηθεί να εγκριθεί και από τη Βουλή και να εφαρμοστεί το νομοσχέδιο με το οποίο θα επιβάλλεται πλαφόν στις τιμές πώλησης εμφιαλωμένου νερού σε αεροδρόμια, λιμάνια, γήπεδα, απομακρυσμένες παραλίες, θέατρα, κινηματογράφους, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Δηλαδή, σε σημεία πώλησης στα οποία δεν υπάρχει ανταγωνισμός και δεν έχουν εναλλακτικές επιλογές οι καταναλωτές.

Χθες, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο από εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή για να συζητηθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο υπουργός Εμπορίου θα μπορεί να εκδίδει διάταγμα με το οποίο θα καθορίζονται τα προϊόντα στα οποία θα επιβάλλεται πλαφόν. Για την ώρα, το μέτρο θα ισχύσει μόνο για το εμφιαλωμένο νερό, σε συσκευασία των 500 ml και 750 ml. Οι ανώτατες τιμές πώλησης θα καθορίζονται μετά από έρευνα της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, του υπουργείου Εμπορίου, η οποία θα λαμβάνει υπόψη το κόστος παραγωγής και εισαγωγής, εύλογο ποσοστό για λειτουργικά έξοδα και ποσοστό κέρδους.

Η υπηρεσία θα έχει τη δυνατότητα να διεξάγει αυτεπάγγελτα ή μετά από καταγγελία ελέγχους για την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας. Όταν διαπιστώσει ότι μια επιχείρηση εκ προθέσεως ή εξ αμελείας δεν τηρεί τιμοκατάλογο και επιβάλλει ψηλότερες τιμές από τις ανώτατες τιμές πώλησης που καθορίζονται στο διάταγμα ή παρέχει παραπλανητικά στοιχεία, τότε θα προχωρεί αρχικά σε σύσταση και στη συνέχεια θα μπορεί να επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο μέχρι €10 χιλ. Σε περίπτωση συνέχισης της παράβασης, θα επιβάλλεται πρόστιμο €1.000 για κάθε ημέρα της παράβασης.

Αντέδρασαν οι επιχειρηματίες

Η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΟΕΒ, η οποία θεωρεί ότι η επιβολή πλαφόν σε διάφορα προϊόντα αποτελεί στρέβλωση στη λειτουργία της αγοράς, με επιπτώσεις εις βάρος των καταναλωτών. Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, μιλώντας στο philenews podcast, δήλωσε πως πρόκειται για μια παρέκκλιση από την ορθολογική λειτουργία της αγοράς. «Δεν υπάρχει ανταγωνισμός στις παραλίες, την στιγμή που υπάρχουν πολλές επιλογές σε εστιατόρια, περίπτερα, φούρνους κλπ;» διερωτήθηκε. Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, δεν υπάρχει κάτι που να δικαιολογεί την ακραία απόφαση για την επιβολή πλαφόν. «Το νερό είναι βασικό αγαθό και δεν έχει λογική το κράτος να προχωρήσει στην επιβολή ενός τόσου ακραίου μέτρου και αντενδείκνυται σε οικονομίες όπως τις δικές μας».

Ο υπουργός Εμπορίου, Γιώργος Παπαναστασίου, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις ανέφερε ότι αντιλαμβάνεται την αντίδραση αφού, όπως είπε, «ο εμπορευόμενος κόσμος θα ήθελε να έχει την ευχέρεια να τοποθετεί τις τιμές σε μια ελεύθερη αγορά εμπορίου, αλλά όταν πρόκειται για προϊόντα, όπως το νερό, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να ελεγχθεί, διότι στα συγκεκριμένα σημεία πώλησης κάποιες τιμές δεν δικαιολογούνται».

Σε χαμηλότερους τόνους ήταν ο σχολιασμός της απόφασης του Υπουργικού από το ΚΕΒΕ. Ο γενικός γραμματέας Μάριος Τσιακκής, μιλώντας στον «Φ», είπε πως το επιμελητήριο είναι εναντίον της επιβολής οποιουδήποτε πλαφόν αλλά και εναντίον οποιασδήποτε αισχροκέρδειας. Όπως είπε, σε περίπτωση που το νομοσχέδιο εγκριθεί από τη Βουλή, θα πρέπει ο υπουργός, προτού προχωρήσει στην έκδοση διατάγματος, να συνυπολογίζει τα κόστη και τις ιδιαιτερότητες της κάθε κλειστής αγοράς. «Δεν μπορεί να είναι οριζόντιο το πλαφόν και πρέπει να  λαμβάνει υπόψη τα κόστη» τόνισε. Υπέδειξε πως άλλες είναι οι ιδιαιτερότητες των αεροδρομίων και άλλες των γηπέδων, τονίζοντας πως οι ψηλές τιμές δεν σημαίνουν κατ’ ανάγκη αισχροκέρδεια.