Παρόλο που τα κόμματα προβληματίζονται έντονα από τα προβλήματα που δημιουργούνται από το νέο σύστημα αξιολόγησης, διαφωνούν να επιστρέψουν στο προηγούμενο σύστημα. Κατά την χθεσινή συνεδρία δεν λήφθηκαν αποφάσεις, ωστόσο, το θέμα θα επανέλθει από εβδομάδας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, ανέφερε πως θα συνεχιστεί η συζήτηση για να εντοπιστούν τα προβλήματα της νομοθεσίας λόγω κακής αντίληψης ή συνειδητής προσπάθειες υπονόμευσης του νέου μοντέλου. Είπε, επίσης, ότι θα πρέπει να διευκρινιστεί από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις τι εννοείται με τον όρο πιλοτική εφαρμογή του νέου συστήματος, ώστε να μπορέσουν να τοποθετηθούν.

Έντονος παρουσιάστηκε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος σημείωσε πως δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψουν στον παλαιό σύστημα και να ακυρωθεί η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας. «Αν κάποιοι έχασαν την αναπνοή τους, να το συνηθίσουν. Αν άλλοι θεωρούν ότι τίθεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας να πάνε στο δικαστήριο, όχι στη Βουλή» πρόσθεσε. Είπε, επίσης, πως η Κυβέρνηση θα πρέπει να παρέμβει για να υπάρχει υπονόμευση της νομοθεσίας.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, είπε ότι αυτό που διαφάνηκε είναι ότι το ρουσφέτι ζει και βασιλεύει στη δημόσια υπηρεσία, προσθέτοντας πως «ό,τι και να λέει η νομοθεσία αν δεν χτυπηθεί η ρίζα του προβλήματος κανένα σύστημα δεν μπορεί να εφαρμοστεί». Αναφέρθηκε σε συστημικά προβλήματα και προβλήματα που υπάρχουν στη νομοθεσία. Ανέφερε, ακόμη, ότι τίθεται τεράστιο πολιτικό ζήτημα ότι οι απεσπασμένοι στο Προεδρικό αξιολογήθηκαν ως άριστοι.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, σημείωσε πως θα υπάρξουν πολλές προσφυγές στα δικαστήρια. «Τα όσα ακούσαμε σήμερα το this is Cyprus είναι λίγο» τόνισε.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, δήλωσε ότι θα πρέπει να εκπαιδευτεί το προσωπικό και να αφομοιώσει την ουσία και αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης. Εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για το θέμα της αξιολόγηση υπαλλήλων για σκοπούς προαγωγών και για τις παρεμβάσεις που υπάρχουν και είπε ότι η Βουλή θα πρέπει να ψηφίσει την αναβολή του συστήματος για ένα χρόνο ώστε να εφαρμοστεί πιλοτικά και να διορθωθούν στρεβλώσεις, λάθη και παραλείψεις που παρατηρούνται.

Ο βουλευτής των Οικολόγων , Σταύρος Παπαδούρης, αναφέρθηκε στην κατεύθυνση που δόθηκε η αξιολόγηση να κυμαίνεται μεταξύ 5-8 και είπε ότι με αυτό τον τρόπο το «10» έγινε «8» και το «0» έγινε «5».