Δύο νέα σχέδια κινήτρων για εργοδότηση αλλά και κατάρτιση ανέργων ύψους 11,7 εκατ. ευρώ ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από πρόταση του Υπουργείου Εργασίας στοχεύοντας μεταξύ άλλων στην περαιτέρω μείωση της ανεργίας αλλά και στην ενεργοποίηση των νέων στην αγορά εργασίας.

Τα σχέδια κινήτρων για προσλήψεις ανέργων όπως άφησε να εννοηθεί χθες ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου αναμένεται να συγχρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ. Αναμένεται επίσης όπως και παλαιότερα σχέδια να επιδοτούν με τη καταβολή σχετικής χορηγίας το μισθολογικό κόστος επιχειρήσεων για προσλήψεις ανέργων. Αν και δεν ανακοινώθηκε χθες αναμένεται βάσει και της πρακτικής του παρελθόντος τα νέα σχέδια να υλοποιηθούν είτε από το Τμήμα Εργασίας είτε από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Ο Υπουργός Εργασίας μιλώντας μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ενέταξε την έγκριση των δύο νέων σχεδίων στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για την περαιτέρω ενεργοποίηση του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού και την επίτευξη του στόχου για την διαμόρφωση συνθηκών πλήρους απασχόλησης.

Είπε πως στόχος των δύο νέων παροχής κινήτρων στοχεύουν στην εργοδότηση και στην κατάρτιση 1.265 ανέργων. Όπως εξήγησε μέσα από την υλοποίηση των σχεδίων θα εργοδοτηθούν και θα καταρτιστούν 815 άνεργοι νέοι κάτω των 30 ετών και 450 άνεργοι χωρίς ηλικιακό περιορισμό ενώ θα αξιοποιηθούν οι ευέλικτες μορφές εργασίας μέσω της τεχνολογίας, ως αποτέλεσμα και της έγκρισης της νομοθεσίας για την τηλεργασία.

Ανέφερε περαιτέρω πως για τη διασύνδεση της υλοποίησης των σχεδίων με την ένταξη στην αγορά εργασίας δικαιούχων καταβολής επιδομάτων πρόνοιας, υπάρχει συνεργασία με την αρμόδια Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας και πως για το θέμα θα υπάρξει σήμερα συνάντηση. «Η Κυβέρνηση εργάζεται για την πλήρη αξιοποίηση των πόρων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προς όφελος των πολιτών της χώρας μας, και με την μείωση της ανεργίας μέσω των Σχεδίων αναμένεται ότι θα επωφεληθούν εκατοντάδες νοικοκυριά», συμπλήρωσε αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως τα σχέδια θα συγχρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Περισσότερα για νέους

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας ο συνολικός προϋπολογισμός των δύο σχεδίων ανέρχεται σε €11.694.000, και το κόστος κατανέμεται μεταξύ τους σε €7.824.00 και σε €3.870.000. Από το στόχο των προσλήψεων που θέτουν τα δύο σχέδια προκύπτει ότι τα περισσότερα χρήματα, τα 7,8 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για το σχέδιο εργοδότησης ανέργων μέχρι 30 ετών, δηλαδή για περαιτέρω μείωση της νεανικής ανεργίας.

Σημειώνεται ότι βάσει της τελευταίας έρευνας εργατικού δυναμικού που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία η νεανική ανεργία παραμένει σε διψήφιο ποσοστό αφού ανήλθε το τελευταίο τρίμηνο του 2023 στο 18,6% αν και μειώθηκε ελαφρώς σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2022 που ήταν στο 19,2%.

Σε απόλυτους αριθμούς η Στατιστική υπολογίζει ότι ο αριθμός των ανέργων από 15 έως 24 ετών ανερχόταν σε 7.466 άτομα το τελευταίο τρίμηνο πέρσι αποτελώντας το 25,7% του συνόλου των ανέργων ( 29.047 άτομα).

Στις χθεσινές δηλώσεις του ο κ. Παναγιώτου διευκρίνισε πως για το δεύτερο σχέδιο, το οποίο αφορά την εργοδότηση μέσα από την αξιοποίηση της τηλεργασίας δεν υπάρχουν ηλικιακοί περιορισμοί. Ο ίδιος εκτίμησε ότι το δεύτερο σχέδιο, επειδή ακριβώς θα επικεντρώνεται στην παροχή κινήτρων για προσλήψεις τηλεργαζομένων, θα είναι ελκυστικό, ιδιαίτερα για νέους γονείς. Για τα σχέδια αναμένεται να ενημερωθούν και επίσημα οι κοινωνικοί εταίροι σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο Υπουργός Εργασίας για την Παρασκευή με θέμα τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και τη στρατηγική απασχόλησης αλλοδαπών, καθώς η αξιοποίηση ανέργων μέσα και από την παροχή κινήτρων αποτελεί μέρος του σχεδιασμού του Υπουργείου για αντιμετώπισης της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού.