Στην εποχή της παρατεταμένης ακρίβειας μοιάζει με άθλο τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να μπορούν να βάλουν κάτι στην άκρη, έστω και αν είναι μικροποσά, την ώρα που η Κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα πακέτο μέτρων €35 εκατ. κατά της ακρίβειας, προς ανακούφιση ειδικά των ευάλωτων πολιτών. Η  Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι οι συνολικές καταθέσεις τον Φεβρουάριο 2024 κατέγραψαν καθαρή αύξηση €65,4 εκατ., σε σύγκριση με καθαρή μείωση €366,0 εκατ. τον Ιανουάριο 2024.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των συνολικών καταθέσεων έφτασε στο 0,3%, σε σύγκριση με 0,8% τον Ιανουάριο 2024. Το υπόλοιπο των συνολικών καταθέσεων τον Φεβρουάριο 2024 έφθασε στα €52 δισ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση των στοιχείων που αφορούν τις συνολικές καταθέσεις (κατοίκων και μη κατοίκων Κύπρου). Η απόσυρση χρημάτων των νοικοκυριών από τις τράπεζες φέτος τον Φεβρουάριο ήταν €11,7 εκατ., σε σχέση με καταθέσεις €38,3 εκατ. πέρυσι.

Η ακρίβεια και οι υποχρεώσεις δεν έπληξαν μόνο τα νοικοκυριά αλλά οδήγησαν και τις επιχειρήσεις να «σηκώσουν» €67,6 εκατ. εκατ. τον Φεβρουάριο, ενώ πέρυσι είχαν βάλει στην άκρη €13,6 εκατ. Αν η ανάλυση των στοιχείων γίνει με βάση τις καταθέσεις κατοίκων Κύπρου, προκύπτει ότι παρουσίασαν αύξηση €101,8 εκατ. τον Φεβρουάριο.

Πιο αναλυτικά, οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά €41,2 εκατ., ενώ οι καταθέσεις των εγχώριων μη χρηματοδοτικών εταιρειών κατέγραψαν μείωση €63,0 εκατ. Οι καταθέσεις των υπόλοιπων εγχώριων τομέων  παρουσίασαν συνολικά αύξηση €123,7 εκατ.

Τα συνολικά δάνεια τον Φεβρουάριο 2024 κατέγραψαν καθαρή αύξηση €348,9 εκατ., σε σύγκριση με καθαρή μείωση €122,9 εκατ. τον Ιανουάριο 2024. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των συνολικών δανείων έφτασε στο 1,5%, σε σύγκριση με 0,4% τον Ιανουάριο 2024. Το υπόλοιπο των συνολικών δανείων τον Φεβρουάριο 2024 έφθασε στα €25,0 δισ. Τα δάνεια κατοίκων Κύπρου παρουσίασαν αύξηση €77,9 εκατ. Πιο αναλυτικά, τα δάνεια προς νοικοκυριά μειώθηκαν κατά €3,9 εκατ., ενώ τα δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες κατέγραψαν αύξηση €60,6 εκατ. Τα δάνεια των υπόλοιπων εγχώριων τομέων  παρουσίασαν συνολικά αύξηση €21,2 εκατ.

Ο τραπεζικός δανεισμός προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στην Ευρωζώνη παρέμεινε ουσιαστικά στάσιμος τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), καθώς τα υψηλά επιτόκια πιθανότατα αποθάρρυναν τους δανειολήπτες. Ο συνολικός δανεισμός στη ζώνη του ευρώ μειώθηκε κατά 0,3%, (από -0,4% τον Ιανουάριο), με τον δανεισμό προς ιδιώτες να αυξάνεται κατά 0,7% (από 0,4%). Όπως και τον προηγούμενο μήνα, ο όγκος των δανείων για αγορές κατοικίας μειώθηκε κατά 0,1%, ενώ ο όγκος των καταναλωτικών δανείων αυξήθηκε κατά 2,8% (από 2,7%). Τα τραπεζικά δάνεια προς μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες αυξήθηκαν ελαφρά, κατά 0,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά από αύξηση 0,2% τον Ιανουάριο.  Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των καταθέσεων από νοικοκυριά αυξήθηκε σε 0,6% τον Φεβρουάριο από 0,3% τον Ιανουάριο, ενώ ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των καταθέσεων από μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο -1,1 % τον Φεβρουάριο, αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.