Ούτε κατάληξη αλλά ούτε και αδιέξοδο σημειώθηκε στη νέα συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου για το θέμα της στρατηγικής απασχόλησης αλλοδαπών από τρίτες χώρες, η οποία διεξήχθη σε οικοδομητικό και καλό κλίμα, σύμφωνα με συμμετέχοντες.

Στο τελευταίο, όπως πληροφορείται ο «Φ», συνέβαλαν οι προτάσεις που υπέβαλε χθες προφορικά ο υπουργός Εργασίας για αναβάθμιση του ρόλου της Επιτροπής Παρακολούθησης της στρατηγικής απασχόλησης, με ενεργότερη και ουσιαστικότερη εμπλοκή όλων των κοινωνικών εταίρων.

Ως γνωστόν, ιδιαίτερα οι συντεχνίες εδώ και ένα χρόνο περίπου, από τότε που η προηγούμενη κυβέρνηση ενέκρινε την υφιστάμενη στρατηγική απασχόλησης που συνεχίζει να εφαρμόζεται, έχουν εκφράσει έντονη διαφωνία και ανησυχία, λόγω και της κατάργησης των τεχνικών επιτροπών που λειτουργούσαν στο παρελθόν- έχοντας συμβουλευτικό ρόλο- οι οποίες εξέταζαν ανά κλάδο τις αιτήσεις για ξένους εργάτες.

Με την κατάργηση των τεχνικών επιτροπών, το συνδικαλιστικό κίνημα υποστηρίζει πως πλέον δεν υπάρχει διαφάνεια γύρω από το ζήτημα αλλά και πως οι διαδικασίες που ισχύουν υποσκάπτουν τις συλλογικές συμβάσεις ζητώντας μεταξύ άλλων να υπάρξει καθορισμός των όρων εργοδότησης των ξένων προκειμένου να τερματιστεί η απορρύθμιση στην εργασία εργασίας, η εκμετάλλευση του ξένου προσωπικού και ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων.

Πάντως, το πλαίσιο που προφορικά έθεσε ο κ. Παναγιώτου ενώπιον των κοινωνικών εταίρων, σύμφωνα με συνδικαλιστικές πηγές, φαίνεται να κινείται προς την ορθή κατεύθυνση αλλά όπως μας αναφέρθηκε επίσημες τοποθετήσεις θα υπάρξουν όταν η πρόταση που επεξεργάζεται το Υπουργείο Εργασίας θα τεθεί ενώπιον τους και γραπτώς.

Όπως φαίνεται να συμφωνήθηκε χθες, αυτό θα γίνει τα επόμενα 24ωρα, προκειμένου την ερχόμενη Τετάρτη να υπάρξει νέα συνάντηση του υπουργού με τους επικεφαλής των οργανώσεων ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, για συζήτηση βάσει της γραπτής πρότασης που θα υπάρξει.

Στη νέα συνάντηση, τον Απρίλιο πλέον, θα διαφανεί και κατά πόσο υπάρχουν συγκλίσεις για ενίσχυση της συνεργασίας όλων των κοινωνικών εταίρων για το θέμα. Σε πρώτη φάση, όπως αναφέρουν πληροφορίες, δεν θα πρέπει να αναμένονται αλλαγές στην υφιστάμενη στρατηγική αλλά αναβάθμιση του ρόλου των κοινωνικών εταίρων στην παρακολούθησης της, αφού ήδη βάσει της σημερινής πρακτικής η στελέχωση των επιχειρήσεων που αιτήθηκαν ξένο προσωπικό ενόψει και της καλοκαιρινής περιόδου είτε ολοκληρώθηκε είτε ολοκληρώνεται.

Εντούτοις, δεν αποκλείεται στο πλαίσιο αναβάθμισης του ρόλου της Επιτροπής Παρακολούθησης αυτή να έχει και τη δυνατότητα ακόμα και για εισήγηση ανάκλησης αδειών που αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας και ο οποίος, όπως γράψαμε, ήδη προειδοποίησε για ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε περίπτωση που διαπιστωθεί κατάχρηση των διαδικασιών εργοδότησης αλλοδαπών σε βάρος της απασχόλησης ντόπιου προσωπικού.