Συνέχεια στο σίριαλ για παραχώρηση αποζημίωσης στους αγρότες οι οποίοι αγόρασαν και τοποθέτησαν απόβλητα αντί κόμποστ δόθηκε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας όπου συζήτησε για έκτη φορά το θέμα.

Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΥΓΑΑΠ) επικαλούμενη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, αλλά και έκθεση γεγονότων που ετοιμάστηκε από το Υπουργείο ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να παρανομήσει και επομένως δεν μπορεί να δοθεί η οποιαδήποτε κατά χάρη βοήθεια στους αγρότες. Η εξέλιξη αυτή δεν άρεσε στους βουλευτές, εκπροσώπους αγροτικών οργανώσεων, αλλά και τους ίδιους τους αγρότες, οι οποίοι πλέον θα πρέπει να προβούν στη λήψη νομικών μέτρων εναντίον της εταιρείας που τους ξεγέλασε και τους προμήθευσε ακατάλληλο υλικό ή και εναντίον του Υπουργείου για τη απόφασή του να μην προχωρήσει στην παραχώρηση της οικονομικής ενίσχυσης που προέβλεπε το συγκεκριμένο μέτρο.

Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, η Υπουργός Μαρία Παναγιώτου παραδέχθηκε ότι έγιναν διαδικαστικά λάθη εκ μέρους του Υπουργείου, ωστόσο σημείωσε οι γεωργοί είχαν και έχουν γνώση τι είναι κομπόστ  τόσο στη βάση σχετικού εγχειριδίου όσο και σε εκπαιδεύσεις που έτυχαν. Συνεπώς, τόνισε, το ΥΓΑΑΠ δεν πρόκειται να επικροτήσει την συνειδητή παραβίαση των προνοιών του μέτρου. 

Επικαλούμενη τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας η οποία είχε αναγνωστεί στην προηγούμενη συνεδρία, η κ. Παναγιώτου υπογράμμισε πως δεν ευθύνεται η Δημοκρατία και δεν υποχρεούται να καταβάλει οποιαδήποτε αποζημίωση στους αγρότες οι οποίοι αγόρασαν και τοποθέτησαν απόβλητα αντί κόμποστ ως προβλέπεται στο σχετικό εγχειρίδιο.

Βουλευτές μέλη της Επιτροπής Γεωργίας υποστήριξαν ότι το Υπουργείο μετακυλύει τα δικά του λάθη και τις δικές του ευθύνες στις πλάτες των γεωργών. Κάλεσαν την Υπουργό να κάνει δεύτερες σκέψεις και να βρεθεί λύση που να ικανοποιεί τους επηρεαζόμενους. Παράλληλα, βουλευτές υποστήριξαν ότι δημόσιοι υπάλληλοι παραπλανούν την Υπουργό και λένε ψέματα στη Βουλή, πράγμα που απέρριψαν οι ίδιοι, ενώ ο ΓΔ της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος κάλεσε όποιον έχει στοιχεία που να τεκμηριώνει τους ισχυρισμούς να τα καταθέσει.

Αγροτικές οργανώσεις και επηρεαζόμενοι αγρότες υποστήριξαν ότι ο έλεγχος για την ενσωμάτωση κόμποστ στα χωράφια έγινε ένα μήνα μετά την τοποθέτησή του και υποστήριξαν πως δεν υπάρχει τρόπος να επιβεβαιωθεί ότι δεν προμηθεύτηκαν κόμποστ.

Από πλευράς της η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας υποστήριξε πως όσοι έβαλαν κόμποστ θα πληρωθούν, είτε το προμηθεύτηκαν από αδειοδοτημένες εταιρείες, είτε όχι, ενώ όσοι έβαλαν απόβλητα δεν θα πληρωθούν.