Παράτυπες πληρωμές σε αγρότες διενεργήθηκαν από τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) στο πλαίσιο της αξιοποίηση κομπόστας σε μόνιμες και ετήσιες καλλιέργειες στο πλαίσιο της παρέμβασης Οικολογικό Πρόγραμμα για βελτίωση της οργανικής ουσίας και ποιότητας του εδάφους και ορθολογική διαχείριση των θρεπτικών συστατικών.

Το ζήτημα αυτό προέκυψε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας κατά τη συζήτηση προβλήματος που αφορούσε ομάδα αγροτών κατά την υλοποίησή του προγράμματος.

Βουλευτές και εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων κάλεσαν το Υπουργείο Γεωργίας να προχωρήσει στην οικονομική ενίσχυση με εθνικά κονδύλια 16 συνολικά αγροτών που απορρίφθηκαν οι αιτήσεις τους από τη στιγμή που είχαν προμηθευτεί κομπόστα από εταιρεία η οποία τους παρέδιδε απόβλητα αντί κομπόστας. Τα εν λόγω πρόσωπα διεκδικούν περί τοις €260.000 με βάση τα τιμολόγια αγοράς από προβληματική εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων και με βάση τους κανονισμούς του ΚΟΑΠ εξαιρούνταν από τις πληρωμές. Εισήγηση των βουλευτών είναι όπως η Υπουργός Γεωργίας εξετάσει αίτημα για παραχώρηση της ενίσχυσης που αναλογούσε στους εν λόγω αγρότες και προς τούτου την κάλεσαν να λάβει πολιτική απόφαση αφού προηγουμένως εξετάσει το θέμα με τη Νομική Υπηρεσία.

Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε κατά τη συζήτηση στις προϋποθέσεις εφαρμογής του μέτρου συμπεριλήφθηκε υποχρέωση, που αναφέρει ότι η αγορά της κομπόστας πρέπει να γίνεται από αδειοδοτημένη μονάδα διαχείρισης αποβλήτων και ότι η παραγωγή κομπόστας πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές της εκάστοτε νομοθεσίας. Αδειοδοτημένοι διαχειριστές αποβλήτων, είναι μόνο όσες εγκαταστάσεις εγκριθούν ως διαχειριστές αποβλήτων για παραγωγή κομπόστας από την αρμόδια αρχή που είναι το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, κατά το στάδιο της προετοιμασίας, προκήρυξης και εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου, ο αριθμός των αδειοδοτημένων εγκαταστάσεων ήταν μόλις δύο, ενώ υπήρχαν προς εξέταση στην αρμόδια αρχή και άλλα αιτήματα για αδειοδότηση. Τότε, οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες αποφάσισαν όπως για την κάλυψη των αναγκαίων ποσοτήτων κόμποστ, που αντιστοιχούσαν στον προϋπολογισμό του μέτρου αλλά και για σκοπούς ύπαρξης ανταγωνισμού, όπως συμπεριληφθούν στην λίστα με τους επιλέξιμους προμηθευτές, τόσο οι εταιρείες που διέθεταν ήδη άδεια για διαχείριση αποβλήτων για παραγωγή κομπόστας, όσο και οι εταιρείες που υπέβαλαν αίτηση και εκκρεμούσε η αδειοδότηση τους από την αρμόδια αρχή, οι οποίες διαφαινόταν ότι θα εξασφάλιζαν άδεια μεταγενέστερα. Στην λίστα περιλήφθηκαν τελικά 7 διαχειριστές αποβλήτων, από τους οποίους κατά την προκήρυξη και την εφαρμογή του μέτρου μόνο 2 ήταν οι αδειοδοτημένοι. Αργότερα άδεια είχαν εξασφαλίσει μόνο οι 6, ενώ η 7η αίτηση είναι μέχρι και σήμερα υπό καθεστώς εξέτασης.

Το ποσό που αναλογούσε στο εν λόγο πρόγραμμα αγγίζει το €1,5 εκατ. Συνολικά 79 αιτητές υπέβαλαν αίτηση για καλλιέργεια 2.240 τεμαχίων γης, με τη συνολική έκταση να φθάνει τις 10.050 δεκάρια. Σημειώνεται ότι το προβλεπόμενο ύψος ενίσχυσης είναι €170 το δεκάριο για αροτραίες καλλιέργειες και €120 το δεκάριο για δενδρώδεις καλλιέργειες, λαχανικά, πατάτες και αμπέλια. Τιμολόγια αγοράς υποβλήθηκαν μόνο από τους 61 αιτητές οι οποίοι είχαν δηλωμένα 7.870 δεκάρια. Από τους 61,οι 16 προσκόμισαν τιμολόγια από την προβληματική εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων, ενώ ένας εξ αυτών είχε αγοράσει και από δεύτερο προμηθευτή.