«Η τελευταία πενταετία ήταν γεμάτη από προκλήσεις για τον τραπεζικό τομέα αλλά και για την κυπριακή οικονομία γενικότερα. Ωστόσο, με συντονισμένες και έγκαιρες ενέργειες καταφέραμε η οικονομία και οι τράπεζες να επιδείξουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και πλέον μπορούν να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία».

Με μια σύντομη δήλωση, που περιλαμβάνεται σε εκτενή ανάλυση -στην ιστοσελιδα της Κεντρικής Τράπεζας- όλων των οικονομικών εξελίξεων στην Κύπρο και την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο κ. Ηροδότου κάνει την τελευταία του δημόσια παρέμβαση ως Διοικητής της ΚΤ, αφού τον διαδέχεται ο Χριστόδουλος Πατσαλίδης.

«Στην Κεντρική Τράπεζα λάβαμε μέτρα και υλοποιήσαμε πράξεις που θωράκισαν τις τράπεζες και κατ’ επέκταση τους πολίτες και τα χρήματά τους από τις όποιες πρόσκαιρες κρίσεις αλλά και μακροχρόνια, αναγνωρίζοντας πως μία οικονομία τόσο μικρή όσο η κυπριακή δεν μπορεί να αναπτυχθεί βιώσιμα χωρίς ένα υγιή τραπεζικό τομέα», επισημαίνει ο κ. Ηροδότου.

Και προσθέτει: «Ενεργήσαμε σε όλα τα επίπεδα, ώστε σήμερα να έχουμε ένα τραπεζικό σύστημα που αντέχει στους κραδασμούς, στηρίζει την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και μπορούν να το εμπιστευτούν οι πολίτες, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν έχουμε ήδη ξεκινήσει πρωτοβουλίες και έργα για περαιτέρω βελτίωση: Είναι σε προχωρημένο στάδιο πρωτοβουλίες της ΚΤΚ, όπως η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για διαδικτυακή ταυτοποίηση πελατών και επικαιροποίηση στοιχείων και η εξεύρεση μιας συστημικής λύσης που θα οδηγήσει σε ακόμη πιο δραστική μείωση των ΜΕΧ σε όλες τις τράπεζες μαζί με πρόταση για κοινωνική στήριξη για την πρώτη κατοικία».

Εν κατακλείδι, ο κ. Ηροδότου επισημαίνει ότι «αυτό δεν θα ήταν κατορθωτό χωρίς την εποικοδομητική στάση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, κυβερνήσεων, βουλής, φορέων του ιδιωτικού τομέα αλλά και των Μέσων Ενημέρωσης. Εκφράζω τις ευχαριστίες μου προς όλους για τη συνεργασία αλλά και την εποικοδομητική κριτική που κατά καιρούς μπορεί να δεχθήκαμε. Ήταν τιμή μου υπηρέτησα τον τόπο μας από τη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου».