Κάθε μήνα εξετάζονται περί τις 400 νέες αιτήσεις πολιτών για ένταξή τους στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) γεγονός το οποίο φανερώνει και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει μερίδα του πληθυσμού.

Όπως προκύπτει από απάντηση του υπουργού Εργασίας στον βουλευτή Λάρνακας Ανδρέα Πασιουρτίδη, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για ΕΕΕ και βρίσκονται υπό αξιολόγηση ανέρχονται στις 1.283. Ο υπουργός αναφέρει ότι κατά το 2023 υποβλήθηκαν 4.159 αιτήσεις και το 2024 (Ιανουάριο και Φεβρουάριο) 608 αιτήσεις. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα εξετάστηκαν 9.036 αιτήσεις, περιλαμβανομένων και αιτήσεων που εκκρεμούσαν από προηγούμενα έτη.

Και ενώ χιλιάδες πολίτες καίγονται να ενταχθούν στο ΕΕΕ, οι λειτουργοί που αναλαμβάνουν να εξετάσουν το αίτημα (μετά την καταχώρηση της αίτησης) χρειάζονται 1-3 μήνες για να τις εξετάσουν. Ο χρόνος εξέτασης εξαρτάται από τα θέματα που απαιτείται να εξεταστούν σε σχέση με την ανταπόκριση του αιτητή και την προσκόμιση στοιχείων τα οποία είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση της εξέτασης της αίτησης. Ο υπουργός διευκρινίζει, πως αναλόγως της πολυπλοκότητας της κάθε υπόθεσης, υπάρχει και το ενδεχόμενο μεγαλύτερου διαστήματος εξέτασης στις περιπτώσεις όπου δεν ανταποκρίνονται επαρκώς οι αιτητές.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι ρυθμοί εξέτασης θα διαφοροποιηθούν προς το θετικότερο με την υποβολή των αιτήσεων ηλεκτρονικά, στο πλαίσιο αναβάθμισης των μηχανογραφικών συστημάτων που ήδη υλοποιείται.

Στο ερώτημα του κ. Πασιουρτίδη ως προς το «πόσες από τις αιτήσεις που υποβάλλονται εγκρίνονται», ο υπουργός τον ενημερώνει πως τον Δεκέμβριο 2023 εγκρίθηκαν 219 αιτήσεις, τον Νοέμβριο 2023 εγκρίθηκαν 186 αιτήσεις και τον Οκτώβριο 2023 εγκρίθηκαν 146 αιτήσεις. Τον Ιανουάριο 2024 εξετάστηκαν 398 αιτήσεις και εγκρίθηκαν 115 αιτήσεις από τους λειτουργούς εξέτασης.

Σημειώνεται ότι σήμερα οι λήπτες ΕΕΕ κυμαίνονται στις 19.000.