Ο διάλογος που προηγήθηκε και οι σχετικές συμφωνίες που μετουσιώθηκαν σε νομοσχέδια για την εισαγωγή νέου συνταξιοδοτικού συστήματος στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν άφησαν τελικά όλους ικανοποιημένους. Οι αντιδράσεις και οι επιφυλάξεις που υπάρχουν για το θέμα φανερώθηκαν χθες, κατά την πρώτη εξέταση των σχετικών νομοσχεδίων, που επαναφέρουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα συμπληρωματικό σχέδιο σύνταξης, μέσω της σύστασης ενός υβριδικού ταμείου προνοίας όπως γράψαμε ξανά, υπό την ευθύνη του Υπουργού Οικονομικών και το οποίο θα προσφέρει σύνταξη και εφάπαξ φιλοδώρημα.

Στο νέο Επαγγελματικό Σχέδιο Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων, που θα χρηματοδοτείται από εκατέρωθεν εισφορές των δύο μερών – εργαζομένων και εργοδότη – ύψους 5% και σε αυτόν θα ενταχθούν  όλοι οι υπηρετούντες, κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου, μόνιμοι υπάλληλοι που διορίστηκαν για πρώτη φορά σε θέση κατά ή μετά την 1.10.2011, καθώς και όσοι μόνιμοι υπάλληλοι θα διορίζεται από τούδε και στο εξής.

Επιπρόσθετα, θα ενταχθούν σε αυτό όλοι οι υπηρετούντες, κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου, εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου στην Κρατική Υπηρεσία και στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, οι ειδικοί αστυνομικοί που έχουν μονιμοποιηθεί, οι συμβασιούχοι υπαξιωματικοί και οι απόφοιτοι του Δασικού Κολλεγίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Στόχος του εγχειρήματος ήταν στην ουσία να καλυφθούν όλοι όσοι είχαν προσληφθεί μετά τον Οκτώβριο του 2011, όταν και αποφασίστηκε οι νεοεισερχόμενοι να μην εντάσσονται στο υφιστάμενο κυβερνητικό σχέδιο συντάξεων. Από την εξίσωση ωστόσο έχουν μείνει εκτός όσοι έχουν ήδη αφυπηρετήσει, για τους οποίους το νομοσχέδιο δεν προβλέπει οτιδήποτε, παρά το γεγονός ότι στην αρχές της διαβούλευσης συζητούνται πρόνοιες και για αυτούς. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης εξέφρασε χθες την πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης να δοθεί και σε αυτούς κατ’ αναλογία ένα εφάπαξ. Θέση, όμως, που δεν ικανοποιεί, όπως προκύπτει από την παρέμβαση που υπήρξε από τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Διεκδίκησης Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων Αφυπηρετησάντων Δημοσίου (ΕΔΑΣΩΔ), Γιάννη Τριταίο.

Ο τελευταίος ανέφερε πως «φάνηκε τελικά πως εμείς οι λίγοι είμαστε οι έσχατοι» αναφέροντας πως με τη νομοθεσία «μας πέταξαν έξω». Ανέφερε πως αίτημά τους δεν είναι μόνο το εφάπαξ αλλά και συμπληρωμτική σύνταξη και όλα όσα δικαιούνται, καθώς γίνονταν αποκοπές κι από αυτούς που υπηρέτησαν πολλά χρόνια, αλλά είχαν την ατυχία να μονιμοποιηθούν σε λάθος χρόνο.

Κι άλλες επιφυλάξεις

Ενοχλημένες εμφανίστηκαν επίσης και αρκετές οργανώσεις που δεν συμμετείχαν στον κοινωνικό διάλογο, όπως η ΑΣΔΥΚ, η Ισότητα, η ΔΕΟΚ, η ΠΟΑΣΟ και όλες οι συντεχνίες που εκπροσωπούνται στην ΑΗΚ.

Οι τελευταίες απέστειλαν μάλιστα και σχετική επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, που ανέγνωσαν χθες στην Επιτροπή Οικονομικών, αλλά και δημοσιοποίησαν αργότερα, ζητώντας να εξαιρεθεί η ΑΗΚ από τον σχεδιασμό «καθότι στον οργανισμό μας έχει εισαχθεί ο θεσμός του Ταμείου Προνοίας, στη βάση Συλλογικής Σύμβασης με τον Εργοδότη μας, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Υπουργείου Οικονομικών (Επισυνάπτεται η Συμφωνία Πλαίσιο), μετά την ψήφιση του Νόμου 216(Ι)2012 ημ. 28/12/2012 για τερματισμό της ένταξης των νεοεισερχόμενων στα υφιστάμενα Ταμεία Συντάξεων».

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως ταμεία προνοίας λειτούργησαν και σε άλλους οργανισμούς για νεοεισερχομένους αλλά και πως για όλους αυτούς τους υπαλλήλους το νομοσχέδιο δίνει συγκεκριμένο χρόνο για να αποφασίσουν εάν θα παραμείνουν στα ταμεία προνοίας ή εάν θα ενταχθούν στο νέο σχέδιο.

Σοβαρές ενστάσεις υπήρξαν χθες από τον Σύνδεσμο Υπαξιωματικών της ΕΦ, με την εκπρόσωπο του Συνδέσμου να μιλά μεταξύ άλλων για αδικία, καθώς με το νομοσχέδιο όπως είναι σήμερα καταργείται κεκτημένο δικαίωμα για άλλα δύο τριετή συμβόλαια των επηρεαζομένων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να απωλέσουν 78 μισθούς.

Πάντως, ακόμα και οι συντεχνίες που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας είχαν επίσης αιτήματα, όπως η ΠΑΣΥΔΥ, αλλά και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, που κάλεσαν τη Βουλή όχι μόνο να επισπεύσει την ψήφιση των νομοσχεδίων αλλά και να αυξήσει τον χρόνο που θα έχουν στη διάθεση τους οι εργαζομένοι για πληρωμή και διευθέτηση αναδρομικών οφειλών  που προκύπτουν από συντάξιμη υπηρεσία, από τους 24 μήνες (δόσεις) που προβλέπει σήμερα, σε μεγαλύτερο διάστημα. Ταυτόχρονα ο γ.γ. της ΠΑΣΥΔΥ Στράτης Ματθαίου ζήτησε λόγω της απόστασης που υπήρξε από τη συμφωνία στην κατάθεση του νομοσχεδίου, η ισχύς του να είναι όχι η ημερομηνία δημοσίευσης του, αλλά η ημερομηνία επίτευξης της συμφωνίας (Μάιος του 2021).

Ο ίδιος, πάντως, χαρακτήρισε ιστορική τη χθεσινή μέρα, όπως και ο υπουργός Οικονομικών, κατά την εισαγωγική του ομιλία.

Ικανοποιημένες για τη συμφωνία ΠΕΟ και ΣΕΚ

Σε δικές του δηλώσεις ο γ.γ. της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Νίκος Γρηγορίου χαιρέτισε τη συμφωνία, αφήνοντας να εννοηθεί πως αυτή ήταν το αποτέλεσμα διαπραγματεύσης με εκατέρωθεν υποχωρήσεις, ενώ ο γ.γ. της ΟΗΟ- ΣΕΚ Ανδρέας Ηλία εξέφρασε επίσης ικανοποίηση αναφέροντας πως μετά από 10 χρόνια διαπραγματεύσεων για το αυτονόητο, πλέον όλοι οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα καλύπτονται από συμπληρωματικό συνταξιοδοτικό σχέδιο. Ανέφερε, όμως πως το στοίχημα πλέον θα είναι η διαχείριση του νέου σχεδίου το οποίο χαρακτήρισε πανομοιότυπο με το υφιστάμενο, προκειμένου να μην επιβαρύνει τις επόμενες γενιές.