Για τον ρόλο και τις αρμοδιότητες της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ), οι οποίες ασκούνται με πλήρη συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ενημερώθηκε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, σε συνάντηση με την πρόεδρο και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και τον εκτελούντα χρέη Γενικού Διευθυντή της Εταιρείας.

Ανακοίνωση της Βουλής, αναφέρει ότι η αντιπροσωπεία ενημέρωσε την Πρόεδρο της Βουλής για τις αρμοδιότητές της που αφορούν μεταξύ άλλων την εμπορική διαχείριση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στη βάση των συμβολαίων αναλογικού καταμερισμού που έχει υπογράψει, την αξιολόγηση των υδρογονανθρακικών πόρων στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) και την υποβολή εισηγήσεων στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας για καλύτερη αξιοποίησή τους προς το συμφέρον της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, η Πρόεδρος της Βουλής ενημερώθηκε για τις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και για τη συμβολή της ΕΥΚ στην επίτευξη των κυβερνητικών στόχων για μία πράσινη οικονομία με την ενδεχόμενη αξιοποίηση του υπεράκτιου μέρους της κυπριακής ΑΟΖ για την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Περαιτέρω, η αντιπροσωπεία αναφέρθηκε στην ανάγκη που προέκυψε λόγω των διεθνών εξελίξεων για ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών και για παραγωγή φυσικού αερίου το οποίο θα αποτελέσει το μεταβατικό στάδιο προς την ενεργειακή μετάβαση. Επιπροσθέτως, η αντιπροσωπεία της ΕΥΚ εξέφρασε την πρόθεσή της να παρέχει τεχνοκρατική ενημέρωση τόσο στους ενδιαφερόμενους φορείς όσο και στο κοινό όσον αφορά θέματα της αρμοδιότητάς της.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Βουλής εξήρε τον ρόλο που διαδραματίζει η ΕΥΚ με την εμπειρογνωμοσύνη της και τη σημαντική συμβολή της στην επίτευξη των στόχων της κυβέρνησης προς την ενεργειακή μετάβαση. Τέλος, η ίδια επισήμανε τη σημασία της συχνής ενημέρωσης από την ΕΥΚ για τις εξελίξεις στον τομέα των υδρογονανθράκων, εκφράζοντας παράλληλα την ετοιμότητά της για στενή συνεργασία μεταξύ της Βουλής και της ΕΥΚ.

ΚΥΠΕ