Μπήκαν χθες οι βάσεις για να ξεκινήσει ο διάλογος από εκεί που τελείωσε με την τέως υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου και να τρέξουν οι εξελίξεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, με στόχο να «κλειδώσει» η θέσπιση κατώτατου μισθού, αποδεκτού από εργοδότες, εργαζόμενους και την Κυβέρνηση.

Προκύπτει μάλιστα από τη χθεσινή σύσκεψη του υπουργού Εργασίας Κυριάκου Κούσιου με τους κοινωνικούς εταίρους ότι η Κυβέρνηση ξεκινά τη διαπραγμάτευση για τον κατώτατο μισθό από τα 924 ευρώ που είναι σήμερα ο κατώτατος για 8-9 επαγγέλματα, μετά από έξι μήνες εργασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πιθανό δε, σε αυτό το ποσό να προστεθεί, όπως διεκδικούν συνδικαλιστές, και η ΑΤΑ του 2022 και 2023, καθώς οι σημερινές πληθωριστικές πιέσεις, που πλήττουν περισσότερο τους χαμηλόμισθους και όσους απασχολούνται σε αρρύθμιστα επαγέλματα, αναμένεται να συνεχιστούν για μεγάλο διάστημα.

Από τη χθεσινή συνάντηση φαίνεται ότι κάπως το κλίμα βελτιώνεται και δημιουργούνται προϋποθέσεις για γεφύρωση των διαφορών. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το μήνυμα που έδωσε ο υπουργός στους κοινωνικούς εταίρους είναι ότι ο κατώτατος μισθός δεν πρόκειται να είναι κάτω από €924, κατευνάζοντας σε κάποιο βαθμό τις ανησυχίες που είχαν εκφράσει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι το πλαίσιο συζήτησης θα είναι αυτό το οποίο είχε ετοιμάσει η εκλιπούσα Ζέτα.

Ως αποτέλεσμα της χθεσινής σύκσεψης, η κορύφωση των διαβουλεύσεων θα γίνει στις 21 Ιουλίου, με χωριστές συναντήσεις του κ. Κούσιου με τους κοινωνικούς εταίρους και στις 22 Ιουλίου με κοινή συνάντηση. ΑΚολούθως, θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ίσως να ληφθεί η τελική πολιτική απόφαση από την Κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Αυτό που κατέστη σαφές κατά τη χθεσινή συνάντηση είναι ότι η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους δεν ξεκινά από την αρχή αλλά από το σημείο που σταμάτησε η συζήτηση με την τέως υπουργό. Οι τεχνοκράτες του Υπουργείου Εργασίας πιάνουν αμέσως δουλειά με στόχο να ετοιμάσουν το τελικό πλαίσιο θέσπισης του κατώτατου μισθού, το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης του υπουργού Εργασίας το διήμερο 21-22 Ιουλίου.

Μετά την συνάντηση, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου με δηλώσεις στον «Φ» ανέφερε ότι παραμένει αισιόδοξος για την κατάληξη του θέματος, τονίζοντας ότι διαχρονικά υπήρχε ωριμότητα από τους κοινωνικούς εταίρους για να βρίσκονται λύσεις στα μεγάλα ζητήματα.

Κατώτατος για πόσες ώρες εργασίας;

Κομβικό σημείο για συναινετικές λύσεις για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού αποτελεί η επιλογή της μεθοδολογίας υπολογισμού του, που θα συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων. Σημειώνεται ότι τόσο η ΟΕΒ, όσο και το ΚΕΒΕ διαφώνησαν στην υιοθέτηση του διάμεσου μισθού με τη φόρμουλα της EU -SILC, κάτι το οποίο δεν συζητούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Η λίστα των εξαιρέσεων για τα επαγγέλματα που δεν θα είναι κάτω από την ομπρέλα του κατώτατου μισθού, μάλλον θα παραμείνει όπως είχε οριστεί από την τέως Υπουργό Εργασίας, που περιλαμβάνει τις οικιακές βοηθούς, τους εργαζόμενους στους τομείς της γεωργοκτηνοτροφίας και της ναυτιλίας. Οι εργοδότες είχαν εκφράσει την επιθυμία να περιληφθούν στη λίστα των εξαιρέσεων και οι εργαζόμενοι στους φούρνους, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτό. Οι συντεχνίες τονίζουν ως απομένει πολύς δρόμος για ξεκαθάρισμα του θέματος, καθώς παραμένει σε εκκρεμότητα το κατά πόσο ο κατώτατος μισθός θα αφορά 38 ώρες εργασίας, κάτι που τις ενδιαφέρει έντονα.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Δεν αυξήσαμε τηνανταγωνιστικότητα

Αυτό που πρέπει να προβληματίσει τον επιχειρηματικό κόσμο είναι γιατί ενώ οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα έχουν μειωθεί ή παγοποιηθεί, δεν αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα των κυπριακών επιχειρήσεων. Οι  μέσοι μισθοί στις σκανδιναβικές χώρες είναι €2.200 και οι επιχειρήσεις τους είναι από τις πιο ανταγωνιστικές. Θα πρέπει όλοι να δούμε τι πάει λάθος και δεν μπορούμε να ανεβάσουμε την ανταγωνιστικότητα. Από ό,τι φαίνεται, οι μισθοί δεν είναι το πρόβλημα. Περιμένουμε από ΟΕΒ και ΚΕΒΕ να κάνουν τις δικές τους μελέτες. Η Ευρώπη πλέον αναγνωρίζει ότι τα γενναιόδωρα κράτη πρόνοιας και η προστασία των εργαζομένων δεν είναι η αιτία προβλημάτων, είναι η λύση.