Τσακίζει κόκκαλα η ακρίβεια, καθώς ο πληθωρισμός καλπάζει, σημειώνοντας νέο ρεκόρ, από μήνα σε μήνα και τον Ιούνιο έφθασε στο 9,6%, από 9,1% τον Μάϊο, στο ψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 41 ετών, από το Δεκέμβριο του 1981, όταν  άγγιξε το 10,3%. Οι πολίτες δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, νιώθοντας κάθε μήνα την αγοραστική δύναμη των μισθών να μειώνεται και οι ανατιμήσεις στην αγορά επιβεβαιώνουν τα δυσμενή σενάρια, ότι ο πληθωρισμός είναι πιο πιθανό να φθάσει σε διψήφιο ποσοστό, παρά να μειωθεί.

Τη συνεχόμενη αύξηση των τιμών στην Κύπρο, κάτι που είναι πλέον ευρωπαϊκό φαινόμενο, κατέδειξε ο εναρμονισμένος πληθωρισμός 9,1% που ανακοινώθηκε στις 30 Ιουνίου από τη Eurostat, προϊδεάζοντας αυτό που ανακοίνωσε χθες η Στατιστική Υπηρεσία (9.6%).

Αυτό που δεν μπορεί να απαντηθεί ακόμη είναι πότε ο πληθωρισμός θα σταματήσει να έχει ανοδική πορεία και πότε θα αρχίσει να σταθεροποιείται. Mέχρι τώρα οι εκτιμήσεις Υπουργείου Οικονομικών και Κεντρικής Τράπεζας δεν συμπίπτουν ως προς το ύψος του πληθωρισμού για το σύνολο του 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Κεντρική είναι αρκετά προβληματισμένη, εκτιμώντας ότι θα ανέλθει στο 7% και το Υπουργείο εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξο, βλέποντας πληθωρισμό «μόνο» 4,5%. Διαφωνίες υπάρχουν και στις Βρυξέλλες ως προς το τι έπεται, αλλά είναι γεγονός ότι πλέον είναι πολύ περισσότεροι αυτοί που προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει για πολύ καιρό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής, οι μεγαλύτερες μεταβολές συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2021 καταγράφηκαν στα πετρελαιοειδή με 46,1%, στον ηλεκτρισμό με 40,4% και στα γεωργικά προϊόντα με 7,3%. Συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2021, οι μεγαλύτερες μεταβολές παρατηρήθηκαν στις κατηγορίες μεταφορές (24,7%), στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμός και υγραέριο (23,5%), εστιατόρια και ξενοδοχεία (8,2%), και τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά (7,9%).  Για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2022 σε σύγκριση με πέρυσι, οι μεγαλύτερες μεταβολές παρουσιάστηκαν στις κατηγορίες στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμός και υγραέριο (18,6%), μεταφορές (17,6%) και τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά (8,1%).

Η εκτίναξη του πληθωρισμού δεν είναι φαινόμενο κυπριακό αλλά παγκόσμιο και αναγκάζει τις κεντρικές τράπεζες να λάβουν μέτρα νομισματικής πολιτικής. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η αύξηση του πληθωρισμού καθοδηγεί τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια και τα βλέμματα όλου του πλανήτη είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της τράπεζας, της 21ης Ιουλίου. Η αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έπειτα από δέκα και πλέον χρόνια, έχει αρχίσει. Αν και στην προηγούμενη συνεδρίαση είχε εκφρασθεί η πρόθεση να αυξηθούν τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας (25 μονάδες βάσης), δεν μπορεί να αποκλεισθεί μία μεγαλύτερη αύξηση, καθώς ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ πιέζουν για να εξετασθεί μία αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, λόγω του επίμονα ανοδικού πληθωρισμού.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υποστήριζε έως πρόσφατα την αύξηση 0,25%, αλλά στο συνέδριο στη Σίντρα της Πορτογαλίας τόνισε ότι η ΕΚΤ θα κινηθεί ταχύτερα αν ο πληθωρισμός δεν υποχωρήσει. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, o εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη αυξήθηκε τον Ιούνιο στο 8,6% από 8,1% τον Μάιο. Η τάση παραμένει και στις χώρες της Ευρωζώνης ανοδική, ιδιαίτερα στος Βαλτικές χώρες, όπου ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 20%.

ΓΕΓΟΝΟΣ

Διέψευσε όλους ο πληθωρισμός

Κανένας από τους μεγαλόσχημους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες και εδώ δεν κατάφεραν να προβλέψουν σωστά προς τα πού θα πήγαινε ο πληθωρισμός. Και μάλλον δεν μπορούμε να τους εμπιστευτούμε ότι ξέρουν τι έπεται. Αυτό που είναι γεγονός είναι ότι ο πρωτοφανής πληθωρισμός δεν ήταν τελικά παροδικό φαινόμενο και δυστυχώς δεν θα υποχωρήσει σύντομα. Και αποδεικνύεται πως κανένα κυβερνητικό μέτρο δεν μπορεί να ανακόψει αυτή την πορεία, που λεηλατεί τα εισοδήματα και σταδιακά μάς οδηγεί στην ύφεση. Αυτό που μένει να κάνουν οι πολιτικές ηγεσίες, είναι να είναι έτοιμες να λαμβάνουν, έγκαιρα, ανακουφιστικά μέτρα. Αν μη τι άλλο.