Ένα βήμα πριν προχωρήσουν σε σφαγή εκατοντάδων ζώων αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί, βρίσκονται οι αιγοπροβατοτρόφοι οι οποίοι έθεσαν εδώ και ένα μήνα ενώπιον του υπουργού Γεωργίας το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και αναμένουν λύσεις προς ικανοποίησή του. Το κόστος διατήρησης των ζώων έχει αυξηθεί κατά πολύ με τη συνέχιση των υψηλών τιμών στις ζωοτροφές και σύμφωνα με τις ομάδες των παραγωγών, με βάση τις σημερινές τιμές αγοράς προκύπτει ζημιά €30 – €40 ανά ζώο. 

Οι ομάδες των αιγοπροβατοτρόφων εναπόθεταν τις ελπίδες τους στη διάθεση του κρέατος το Δεκαπενταύγουστο, ωστόσο, διαπίστωσαν ότι το πρόβλημα παραμένει μέχρι και σήμερα. Επισημαίνουν ότι η ζήτηση από τους εμπόρους είναι πρωτόγνωρα πολύ περιορισμένη και η προτεινόμενη τιμή αγοράς (€2,00 με €2,50 το κιλό ανά ζωντανό βάρος) είναι ιδιαίτερα ζημιογόνα για τους παραγωγούς. Σύμφωνα με τους αιγοπροβατοτρόφους, θα μείνουν πολλά αμνοερίφια απούλητα και οι παραγωγοί αδυνατούν να συνεχίσουν να τα ταΐζουν και να μεγαλώνουν τη ζημιά τους.

Ως μόνη πιθανή λύση για τα προβλήματα τους θεωρούν την αποθεματοποίηση του κρέατος. Προς τον σκοπό αυτό στην επιστολή προς τον υπουργό Γεωργίας τον καλούν να δράσει άμεσα και να εισηγηθεί στα εμπλεκόμενα υπουργεία και κυβερνητικές Υπηρεσίες τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων και τη μετέπειτα προώθηση του κρέατος σε Εθνική Φρουρά, νοσοκομεία, φυλακές, δημόσια ιδρύματα κ.λπ., αλλά ακόμη και εξαγωγές στην Ελλάδα σε ανάλογους προορισμούς. Οι ομάδες παραγωγών αναμένουν από τον υπουργό Γεωργίας να απαντήσει κατά πόσο η προτεινόμενη λύση είναι εφικτή από την πλευρά της κυβέρνησης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Οι εκπρόσωποι των ομάδων παραγωγών υποστηρίζουν ότι για τη φετινή χρονιά τα προβλήματα που τους οδήγησαν να πωλούν τα ζώα για κρέας κάτω του κόστους έχει να κάνει με τα πιο κάτω: 

>> Δεν διατέθηκαν αμνοερίφια στα κατεχόμενα.

>> Δεν πραγματοποιήθηκαν εξαγωγές ζωντανών ζώων.

>> Μειώθηκε η κατανάλωση στην εγχώρια αγορά κατά 30%.

Επιπλέον, αναφέρουν πως λόγω των προβλημάτων με τις αυξημένες τιμές σε ζωοτροφές δεν έγινε ανανέωση στα κοπάδια με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται στις φάρμες 100.000 περισσότερα αιγοπρόβατα. 

Οι αιγοπροβατοτρόφοι υποστηρίζουν ότι έχουν γονατίσει από τις αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές και αν δεν εξευρεθούν λύσεις θα υποχρεωθούν να προχωρήσουν σε ευθανασία στα νεογνά με τη γέννησή τους. Κάτι που δεν επιθυμούν, όπως αναφέρουν, αλλά από την άλλη επισημαίνουν ότι δεν είναι εύκολο να φροντίζουν πλέον τα νεογέννητα. 

Επιπλέον, οι ομάδες αιγοπροβατοτρόφων καλούν τον υπουργό να επανεξετάσει το θέμα εξαγωγής κρέατος με τη σφαγή τύπου χαλάλ και κοσέρ, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν μεγάλες ανάγκες στο μουσουλμανικό κόσμο για πιστοποιημένο κρέας χαλάλ, ενώ και η εβραϊκή κοινότητα, ακόμα και της Κύπρου θα επιθυμούσε να αγοράζει κρέας κοσέρ από την εγχώρια αγορά, αντί να το εισάγει. 

Οι αιγοπροβατοτρόφοι υποστηρίζουν ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, ο πρωτογενής τομέας είχε υποστεί σοβαρές συνέπειες, κυρίως από τις επιπτώσεις στους κλάδους της φιλοξενίας και της εστίασης. Περαιτέρω, υπογραμμίζουν ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει πρόσθετες αλυσιδωτές επιπτώσεις, με κατακόρυφη αύξηση στο κόστος της ενέργειας, των μεταφορών, των πρώτων υλών ζωοτροφών και των γεωργικών εφοδίων.