Τα ζητήματα που θα απασχολήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα τους κοινωνικούς εταίρους αναμένεται να ξεκαθαρίσουν κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος στο Υπουργείο Εργασίας. Του Σώματος θα προεδρεύσει ο υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος, ο οποίος με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση απέστειλε ατζέντα, στην οποία καταγράφονται 15 θέματα/ενότητες, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει συζήτηση και για άλλα ζητήματα. Στο πλαίσιο αυτό, συζήτηση εκτιμάται πως θα υπάρξει και για την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Εργασίας για σύσταση τεχνικής επιτροπής, στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι, με στόχο την περαιτέρω παροχή διευκολύνσεων σε Τ/Κ για ένταξη στην αγορά εργασίας, μετά και από σχετικές προτροπές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα 15 θέματα της ατζέντας του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, στα οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η ΑΤΑ, η εργοδότηση αλλοδαπών και το συνταξιοδοτικό, διαμόρφωσε και απέστειλε μεν το Υπουργείο Εργασίας, αλλά αφορούν στην ουσία ζητήματα που εισηγήθηκαν οι κοινωνικοί εταίροι, συντεχνίες και εργοδοτικές οργανώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μιχάλης Αντωνίου: Εάν επαναφέρετε ΑΤΑ, πάρτε και τα κλειδιά μας

Ως εκ τούτου, στη σημερινή συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος αναμένεται να υπάρξει ιεράρχηση από όλους τους εμπλεκομένους αλλά και από το Υπουργείο Εργασίας, για τα θέματα που θα αποφασιστεί να αρχίσει εντατικός διάλογος, προκειμένου να υπάρξουν ρυθμίσεις σε εύλογο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι η θητεία της παρούσας κυβέρνησης λήγει στις αρχές της νέας χρονιάς.

Τις εξελίξεις σε μεγάλο βαθμό αναμένεται να καθορίσουν και οι τοποθετήσεις του αρμόδιου υπουργού, ο οποίος στην ουσία σήμερα αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του.

Εφόσον υπάρξει φιλτράρισμα των θεμάτων που θα απασχολήσουν τον κοινωνικό διάλογο το αμέσως επόμενο διάστημα, δεν αποκλείεται να καθοριστούν και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για ζητήματα ή και η σύσταση τεχνικών επιτροπών. Οι εκτιμήσεις των κοινωνικών εταίρων συγκλίνουν πως ένα από τα θέματα στο οποίο θα δοθεί προτεραιότητα είναι το ζήτημα της ΑΤΑ, καθώς η μεταβατική συμφωνία των κοινωνικών εταίρων εκπνέει στο τέλος του χρόνου. Θέμα που θεωρείται δύσκολο, καθώς από τη μια οι συντεχνίες ζητούν, λόγω και του αυξημένου πληθωρισμού, πλήρη επαναφορά του θεσμού αλλά και διεύρυνσή του – σήμερα καλύπτει μόνο μικρό ποσοστό των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα – με τις εργοδοτικές οργανώσεις από την άλλη να ζητούν πλήρη κατάργησή της.

Το συνδικαλιστικό κίνημα αναμένεται επίσης να θέσει ως θέμα προτεραιότητας τη συζήτηση του θέματος της ωριαίας απόδοσης του Εθνικού Κατώτατου Μισθού κι άλλων ρυθμίσεων που σχετίζονται με το ζήτημα, ενόψει της ισχύος του διατάγματος για το θέμα τη νέα χρονιά. Το ζήτημα θα συζητηθεί, όπως ενημέρωσε ο υπουργός τις συντεχνίες, κάτω από το θέμα που βρίσκεται στην ατζέντα του σημερινού ΕΣΣ για τη «ρύθμιση Βασικών Ελάχιστων Δικαιωμάτων – Διεύρυνση της κάλυψης των όρων απασχόλησης με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας».

Η ατζέντα

Αναλυτικά, η ατζέντα που προωθήθηκε περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:

  • Εκσυγχρονισμός της Στρατηγικής για την Απασχόληση Ξένου Εργατικού Δυναμικού.
  • Ψήφιση σε νόμο της Συμφωνίας των Κοινωνικών Εταίρων που ρυθμίζει τις απεργίες στις ουσιώδεις υπηρεσίες.
  • Ρύθμιση Βασικών Ελάχιστων Δικαιωμάτων – Διεύρυνση της κάλυψης των όρων απασχόλησης με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
  • Βελτιώσεις άλλων εργατικών Νομοθεσιών – ο περί Τερματισμού Απασχόλησης, ο περί Ταμείου Αδειών, ο περί Μεταβίβασης Επιχειρήσεων.
  • Νομοσχέδια για τη Γονική Άδεια.
  • Συγκάλυψη της σχέσης εργοδότη – εργοδοτούμενου: Καταπολέμηση της αγοράς υπηρεσιών.
  • Καταπολέμηση της ψευδοαπασχόλησης.
  • Α.Τ.Α.
  • Εκσυγχρονισμός του Συνταξιοδοτικού Συστήματος.
  • Προστασία των εργοδοτουμένων σε περίπτωση αφερεγγυότητας εργοδότη.
  • Επικύρωση Σύμβασης ΔΟΕ για την Αξιοπρεπή Εργασία Οικιακών Εργαζομένων.
  • Ταμεία Προνοίας – διαγραφή πρόνοιας της νομοθεσίας, οι εργοδότες να είναι υποχρεωμένοι να συνεισφέρουν σε Ταμεία Προνοίας για όλους τους εργαζόμενους σε χώρους εργασίας που ήδη λειτουργούν Ταμεία Προνοίας.
  • Πρότυπα Επαγγελματικά Προσόντα.
  • Εργασία στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, με στόχο τη διασφάλιση της προστασίας των εργαζομένων.
  • Καθυστέρηση στην εξέταση παροχών που καταβάλλονται από το υπουργείο.

ΑΠΟΨΗ

Χαμηλές προσδοκίες

Η προεκλογική περίοδος που διανύουμε δεν προσφέρεται για ρύθμιση ζητημάτων που απασχολούν για χρόνια την αγορά εργασίας. Έστω κι αν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προσθέσει πόντους στην υστεροφημία της Κυβέρνησης. Τη στιγμή, όμως, που η παρούσα Κυβέρνηση δεν επαναδιεκδικεί εκλογή, ας ρυθμίσει όσα έχει ήδη προωθήσει. Ξεκαθαρίζοντας, για παράδειγμα, γκρίζες ζώνες και ώρες όσον αφορά τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό και το διάταγμα που θα ισχύσει την 1η Ιανουαρίου του 2023. Εξάλλου, για σειρά θεμάτων που προτάθηκαν για συζήτηση δεν ευθύνεται μόνο η ίδια που δεν έχουν ρυθμιστεί μέχρι στιγμής, καθώς αρκετά από αυτά αναδεικνύονται και από τους άμεσα ενδιαφερομένους ως επείγοντα μόνο όταν πλησιάζει η ώρα της κάλπης.