Όσο πάει θα μεγαλώνει η ψαλίδα μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων καθώς οι τράπεζες κρατούν μηδενικά τις αποδόσεις των αποταμιεύσεων ενώ τα επιτόκια δανείων όσο πάνε και αυξάνονται, τόσο στις υφιστάμενες όσο και τις νέες χορηγήσεις. Ίσως για πρώτη φορά υπάρχει τόσο μεγάλο άνοιγμα και οι καταθέτες είναι από τους μεγάλους χαμένους. Πρώτον γιατί οι αποδόσεις στις καταθέσεις είναι σχεδόν μηδενικές και σ’ ορισμένες περιπτώσεις αρνητικές και κατά δεύτερον ο πληθωρισμός μειώνει την αξία του χρήματος.

Τα σημερινά επιτοκιακά δεδομένα, έχουν ως αποτέλεσμα να διευρύνεται η ψαλίδα μεταξύ επιτοκίου καταθέσεων και χορηγήσεων, που μπορεί να ξεπεράσει κατά το 5,5%, κάτι που αποτελεί τη βασική πηγή κερδοφορίας για το τραπεζικό σύστημα. Παρά το γεγονός ότι τα επιτόκια του ευρώ αναμένεται να αυξηθούν ξανά στις 15 Δεκεμβρίου, είτε 0,50% είτε κατά 0,75% σύμφωνα με εκτιμήσεις κεντρικών τραπεζιτών, οι αποδόσεις των καταθέσεων έχουν παραμείνει καθηλωμένες από τον Ιούλιο όταν η ΕΚΤ ξεκίνησε την πολιτική του  ακριβού χρήματος  για να περιορίσει των πληθωρισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι αυξομειώσεις επιτοκίων σε δάνεια και καταθέσεις

Τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι τέλος Σεπτεμβρίου, το μέσο επιτόκιο καταθέσεων από νοικοκυριά διάρκειας ενός έτους ήταν 0,11% και άνω του ενός έτους 0,03%. Οι καταθέσεις υπό προειδοποίηση έως 3 μήνες έχουν αρνητικό επιτόκιο -0,02%. Το μέσο επιτόκιο από επιχειρήσεις προθεσμίας ως ένα έτος έχουν αρνητικό επιτόκιο -0,09%. Από τραπεζικές πηγές εκφράζεται η εκτίμηση ότι η άνοδος στα επιτόκια καταθέσεων θα είναι ελάχιστη σε μια περίοδος που οι τράπεζες έχουν υπερβάλλουσα ρευστότητα. Αυτό σημαίνει ότι οι καταθέτες δεν πρόκειται να δούνε εύκολα θετικές αποδόσεις στα χρήματά τους όσο υπάρχουν αρνητικά ή σχεδόν μηδενικά επιτόκια και ο πληθωρισμός είναι ψηλός.

Τέλος Σεπτεμβρίου το υπόλοιπο των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα ήταν €51,77 δισ. και το υπόλοιπο των δανείων €28,25 δισ. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι παρά τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια στις καταθέσεις σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό που δεν προσφέρει κανένα κέρδος στον καταθέτη, οι αποταμιεύσεις κάθε μήνα αυξάνονται. Δεν είναι τυχαίο ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα έχει από τους ψηλότερους δείκτες ρευστότητας στην ευρωζώνη, κάτι που επεσήμανε και η Κομισιόν στην τελευταία της έκθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κάποιοι δεν βγάζουν τον μήνα, κάποιοι άλλοι στοιβάζουν

Την ίδια ώρα που οι καταθέσεις αυξάνονται, τουλάχιστον μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, δεν υπάρχει η αναμενόμενη ζήτηση δανείων από πελάτες αλλά και οι τράπεζες έχουν γίνει πιο δύσκολες να δανείσουν χρήματα.

Τα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων δεν αποτελούν κυπριακό φαινόμενο. Σε επίσης χαμηλά επίπεδα διαμορφώνονται και τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά επιτόκια, τα οποία ωστόσο κινούνται ελαφρώς ανοδικά το τελευταίο διάστημα, καθώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν περάσει ένα πολύ μικρό μέρος της αύξησης των επιτοκίων στις αποδόσεις των καταθέσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ηη  ΕΚΤ, το μεσοσταθμικό επιτόκιο στην ευρωζώνη για τις προθεσμιακές καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 0,21% σε σχέση με τον Αύγουστο και διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στο 0,69%.