Αποδυναμώνεται ο μηχανισμός διαφύλαξης των συμφερόντων των αγοραστών ακίνητης περιουσίας και της προστασίας τους έναντι υποχρεώσεων του πωλητή σε τράπεζες, για χάρη της διασφάλισης της έγκρισης του σχετικού νομοσχέδιου από την Ολομέλεια της Βουλής, την Παρασκευή, με στόχο να αποτραπούν οι σκόπελοι στην εκταμίευση της τρίτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Με τον μηχανισμό προστασίας των αγοραστών, όπως προβλεπόταν από το αρχικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, θα θεσπιζόταν εναλλακτική διαδικασία, ώστε να μη χρειάζεται να ενεργοποιείται η διαδικασία της ειδικής εκτέλεσης. Η Κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες που είχαν εκφραστεί από βουλευτές και από τον Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, προχώρησε στην αναθεώρηση του νομοθετήματος, έτσι ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και να εγκριθεί το νομοσχέδιο μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως δεσμεύτηκε έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σήμερα, οι αλλαγές που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών θα εξεταστούν από την Επιτροπή Νομικών, έτσι ώστε το νομοσχέδιο να τεθεί την Παρασκευή ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για την τελική ψηφοφορία. Μεταξύ άλλων, με το αναθεωρημένο κείμενο μειώνεται από το 100% στο 95% το ποσοστό του τιμήματος πώλησης που απαιτείται να κατατεθεί στον λογαριασμό του πωλητή που διατηρεί στον ενυπόθηκο δανειστή (τράπεζα), για σκοπούς μεταβίβασης της ακίνητης ιδιοκτησίας, ελεύθερης από οποιαδήποτε εμπράγματα βάρη ή οποιαδήποτε απαγόρευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι πρέπει να γνωρίζω πριν από την αγορά ακινήτου;

Επιπρόσθετα, απαλείφεται η απαγόρευση κατάθεσης της σύμβασης πώλησης ακίνητης ιδιοκτησίας στο Τμήμα Κτηματολογίου σε περίπτωση που το ακίνητο υπόκειται σε οποιοδήποτε εμπράγματο βάρος ή/και ο εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης της τελεί υπό απαγόρευση. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στον Διευθυντή του Κτηματολογίου να επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο €8 χιλ. σε πωλητή ο οποίος δεν συμμορφώνεται με την υποχρέωση περίληψης πιστοποιητικού έρευνας ακινήτου στη σύμβαση πώλησης ακίνητης ιδιοκτησίας και παροχή δυνατότητας στον πωλητή να υποβάλλει ιεραρχική προσφυγή στον Υπουργό Εσωτερικών για αναθεώρηση της απόφασης.

Παραδέχεται αποδυνάμωση το Υπ. Οικονομικών

Όπως παραδέχεται το Υπουργείο Οικονομικών, με την αναθεώρηση του νομοσχεδίου αποδυναμώνεται ο αρχικός μηχανισμός ο οποίος απαγόρευε την κατάθεση σύμβασης πώλησης εάν δεν συνοδευόταν από έγγραφη δήλωση εκάστου ενυπόθηκου δανειστή και πωλητή, ωστόσο θεωρεί πως οι τροποποιήσεις που διατηρούνται στο νομοσχέδιο αποτελούν σημαντική βελτίωση σε σχέση με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο. Σημειώνει, επίσης, πως η συμβολή των ενυπόθηκων δανειστών κατά την εφαρμογή του μηχανισμού, σε περίπτωση που οι πόροι του αγοραστή προέρχονται από δανειοδότηση, είναι καθοριστική, καθώς προτού παραχωρήσουν  νέο δανεισμό για αγορά ακινήτου θα πρέπει να απαιτούν την εφαρμογή του μηχανισμού. Δηλαδή, θα απαιτούν την υπογραφή της έγγραφης δήλωσης από έκαστο ενυπόθηκο δανειστή και πωλητή και την κατάθεσή της στο Κτηματολόγιο. Στο μεταξύ, σε περίπτωση που ο ενυπόθηκος δανειστής αρνείται να εκδώσει τη βεβαίωση πληρωμής του 95% του τιμήματος πώλησης, το Δικαστήριο θα έχει τη δυνατότητα  να εκδώσει διάταγμα ειδικής εκτέλεσης.

ΕΥΧΗ

Να μην κοστίσει η βιασύνη

Είναι θεμιτό κατά τη διαβούλευση που λαμβάνει χώρα στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, παρουσία εκπροσώπων της εκτελεστικής εξουσίας αλλά και των επηρεαζόμενων επαγγελματικών φορέων, να επέρχονται τροποποιήσεις σε νομοσχέδια. Η Κυβέρνηση είναι πιο επιρρεπής σε υπαναχωρήσεις όταν τίθενται στενά χρονικά περιθώρια για την έγκριση ενός νομοσχεδίου, συνήθως γιατί το απαιτεί εντός χρονοδιαγραμμάτων η ΕΕ. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση του νομοσχεδίου για να κλείσουν οι τρύπες που παράγουν «εγκλωβισμένους αγοραστές οικοδομών». Δηλαδή, ανθρώπων που καταβάλλουν μεν το τίμημα της αγοράς, αλλά δεν παίρνουν στην ώρα του τον τίτλο ιδιοκτησίας, συνήθως για λάθη, παραλείψεις ή οικονομικές υποχρεώσεις του πωλητή. Θέλουμε να πιστεύουμε πως η υπαναχώρηση της Κυβέρνησης, ώστε να ψηφιστεί την Παρασκευή το νομοσχέδιο έστω με αλλαγές, δεν θα πλήξει ουσιαστικά τα συμφέροντα των αγοραστών οικοδομών.