Από την απάντηση που θα δώσει σήμερα-αύριο το Υπουργείο Οικονομικών θα εξαρτηθούν τα επόμενα βήματα της Βουλής σε σχέση με την αναπομπή του νόμου για πάγωμα των εκποιήσεων μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2023. Στο τραπέζι υπάρχουν δύο επιλογές: Η συμβιβαστική πρόταση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου Παύλου Ιωάννου, η οποία προβλέπει πιο στοχευμένη αναστολή της νομοθεσίας, καθώς και η υπό επεξεργασία πρόταση βουλευτών για προστασία μόνο της κύριας κατοικίας (και όχι και των αγροτεματίων ή και επαγγελματικών υποστατικών), αξίας μέχρι €350 χιλ.

Χθες, Οικολόγοι και ΔΗΠΑ παρέλαβαν τη συμβιβαστική φόρμουλα του Επιτρόπου. Ο βουλευτής των Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης, την προώθησε στο Υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, η συμβιβαστική πρόταση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου προβλέπει προστασία της κύριας κατοικίας μέχρι €350 χιλ., με τα εισοδηματικά κριτήρια του Σχεδίου Εστία. Επίσης, προβλέπει προστασία της επαγγελματικής στέγης με κύκλο εργασιών της ιδιοκτήτριας εταιρείας μέχρι €350 χιλ. και με μέγιστη αξία επαγγελματικής στέγης (του ακινήτου) τις €600 χιλ. Επιπρόσθετα, προβλέπει την προστασία των αγροτεμαχίων τα οποία αποτελούν επαγγελματική δραστηριότητα, με τη βεβαίωση εγγραφής του δανειολήπτη στο Μητρώο Αγροτών του ΚΟΑΠ, με την ανώτατη αξία τεμαχίου στις €100 χιλ.

Πάντως, ο κ. Ιωάννου στην επιστολή του προς τους Οικολόγους, σημειώνει πως παρά μιας νέας νομοθετικής παρέμβασης στον νόμο των εκποιήσεων, θα ήταν ιδανικότερο οι πιο πάνω εισηγήσεις, ειδικά για την κύρια κατοικία, να αποτελέσουν μια συναινετική συμφωνία μεταξύ του Συνδέσμου Τραπεζών, των Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων και της Βουλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άλλαξαν οι ισορροπίες στη Βουλή, πήραν αναβολή οι εκποιήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το ΑΚΕΛ, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θα απορρίψει την αναπομπή, ωστόσο είναι ανοιχτό να εξετάσει οποιαδήποτε άλλη πρόταση τεθεί ενώπιον του. Από την άλλη, το ΔΗΚΟ είτε θα απορρίψει στο σύνολό της την αναπομπή ή θα την αποδεχτεί μερικώς και θα προχωρήσει σε τροπολογία για προστασία μόνο της κύριας κατοικίας αξίας μέχρι €350 χιλ.

Το ΕΛΑΜ εμμένει στο πάγωμα των εκποιήσεων όπως προβλέπεται από τον νόμο που αναπέμφθηκε, ενώ η ΕΔΕΚ θεωρεί πως η πρόταση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Όπως μας λέχθηκε, αν το υπουργείο συναινέσει στην πρόταση, θα ταχθούν υπέρ, αλλιώς θα επικεντρωθούν στην προστασία της κύριας κατοικίας. Η ΔΗΠΑ θεωρεί πως η συμβιβαστική πρόταση του Επιτρόπου επιλύει το πρόβλημα. Μάλιστα, υποστηρίζει πως στις 10 Νοεμβρίου επιχείρησε με τροπολογίες να προστατεύσει με τον ίδιο τρόπο τους δανειολήπτες, αλλά η πρότασή της δεν έγινε αποδεκτή από τον προεδρεύοντα της Βουλής, καθώς αυτή κατατέθηκε την τελευταία στιγμή.