Στα €125 εκατομμύρια ανήλθαν για το 2022 τα σχέδια στεγαστικής πολιτικής που εφαρμόστηκαν από την Κυβέρνηση παρουσιάζοντας αύξηση 100% σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό του 2018, ενώ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας παραχωρήθηκαν οικόπεδα για ανέγερση κατοικίας σε 1.888 οικογένειες.

Τα στοιχεία αναφέρθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη κατά τη διάρκεια της πρόσφατης δημοσιογραφικής διάσκεψης στην οποία προέβη για παρουσίαση του έργου της διακυβέρνησης του. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, την ίδια στιγμή ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης διέθεσε 284 οικιστικές μονάδες σε δικαιούχους που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ ο προγραμματισμός για την περίοδο 2022 έως 2027 υπολογίζεται να υπερβεί τις 900 νέες οικιστικές   μονάδες, με δαπάνες πέραν των €150 εκατομμυρίων. «Μέσα στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η υιοθέτηση γενναιόδωρων κινήτρων και χορηγιών για απόκτηση πρώτης κατοικίας σε 386 κοινότητες, ενώ με γνώμονα την ίδια πολιτική εντάσσεται και η επιδότηση επιτοκίου για σύναψη στεγαστικών δανείων από νοικοκυριά, με το Κράτος να αναλαμβάνει την επιδότηση επιτοκίων 4.800 νέων στεγαστικών δανείων» ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Στεγαστική» αναβάθμιση Μάμμαρι, Δένειας και Τρούλλων

Εξάλλου, όπως σημείωσε ο Πρόεδρος, για προστασία ευάλωτων δανειοληπτών που αδυνατούν να αποπληρώσουν χρέη για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, εκπονήθηκαν τρία σχέδια, τα σχέδια «Εστία» και «Οικία » ενώ για κάλυψη των όσων δεν πληρούσαν τα κριτήρια των προλεχθέντων  σχεδίων εκπονήθηκε το σχέδιο «ενοίκιο έναντι αγοράς», για το οποίο αναμένεται η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σχετική και με τη στεγαστική πολιτική είναι και η μεταρρύθμιση που αφορά την ταχεία πολεοδομική και οικοδομική αδειοδότηση  που τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Οκτωβρίου 2020.

Με στόχο την αύξηση των φορολογικών εσόδων, τη μείωση του κόστους συμμόρφωσης και τη δίκαιη μεταχείριση των φορολογουμένων, η Κυβέρνηση προχώρησε στην ίδρυση ενιαίου Τμήματος Φορολογίας με ενοποίηση του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων και της Υπηρεσίας Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Κυβέρνηση  με στόχο τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής, γρήγορης και σύγχρονης Υπηρεσίας, η οποία να βασίζεται σε απλοποιημένες διαδικασίες, προχώρησε στην αναδιοργάνωση, εκσυγχρονισμό και πλήρη ψηφιοποίηση του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πού θα πάνε οι τιμές των ακινήτων το 2023

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο διορισμό του Επιτρόπου Ορεινών Κοινοτήτων και στην εκπόνηση για πρώτη φορά από εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, της εθνικής στρατηγικής για τις ορεινές κοινότητες η οποία αποσκοπεί να αναβιώσει και να αναπτύξει την κάθε κοινότητα, την κάθε γεωγραφική περιοχή, με πιλοτικό πρόγραμμα αυτό του Τροόδους όπως αρχικά είχε εξαγγελθεί. Συγκεκριμένα, στο παρόν στάδιο, καθώς η Στρατηγική συνεχώς εμπλουτίζεται και αναβαθμίζεται, προνοείται η υλοποίηση 350 δράσεων έως το τέλος του 2030, με συνολικό προϋπολογισμό πέραν των €525 εκατομμυρίων. Στο εθνικό σχέδιο «Κύπρος – το Αύριο» προβλέπονται τέσσερα σχέδια τα οποία θα συμβάλουν σημαντικά στη επιδιωκόμενη ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων από πλευράς αγροτουρισμού.