Τη χορήγηση άδειας για κατεδάφιση του ξενοδοχείου Κούριο αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού, κατά την τελευταία του συνεδρίαση την περασμένη Πέμπτη. Παρά το γεγονός ότι από πλευράς της δημοτικής Αρχής εξαντλήθηκαν όλες οι ενέργειες με σκοπό να διασώσει το κτήριο, εντούτοις, μετά από σχετικές γνωματεύσεις που κατατέθηκαν από αρμόδια Τμήματα, η κατεδάφιση του είναι πλέον δεδομένη.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», προηγήθηκε απόφαση όπως τεθεί ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου υπηρεσιακή αξιολόγηση της αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας του κτηρίου και νομική γνωμάτευση αναφορικά με τις επιπτώσεις των ενδεχόμενων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ακίνητα: Νέο μέτρο από το Κτηματολόγιο για γενική εκτίμηση

Περαιτέρω λήφθηκε η γνώμη του Τομέα Διατήρησης του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, ο οποίος σε έκθεσή του καταλήγει ότι η οικοδομή έχει αλλοιωθεί σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα να έχει επηρεαστεί η αξία του κτηρίου ως προς την αυθεντικότητά του. Επίσης, επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο κτήριο δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των κτηρίων που έχουν προτεραιοποιηθεί ως μοντέρνας αρχιτεκτονικής υποψήφια για κήρυξή τους ως διατηρητέα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως με τις απόψεις που εκφράστηκαν από το Τμήμα Πολεοδομίας συμφώνησαν και οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Λεμεσού. Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επισημάνθηκε ότι η τυχόν απόρριψη της αιτούμενης άδειας για κατεδάφιση του Κουρίου, για να εξεταστεί κατά πόσο θα υποβληθεί αίτημα για κήρυξή του ως διατηρητέο, θα καθιστούσε πολύ πιθανόν τον περιορισμό του περιουσιακού δικαιώματος του ιδιοκτήτη της οικοδομής. Επίσης, θα είχε βάσιμους λόγους ακύρωσης, ενώ μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να καταστήσει τον Δήμο Λεμεσού υπόλογο στην καταβολή αποζημιώσεων.