Λύνεται σταδιακά το πρόβλημα που αφορά χιλιάδες πελάτες της Ελληνικής Τράπεζας και τους ταλαιπωρούσε από την πρωτοχρονιά, καθώς δεν μπορούσαν να διεκπεραιώσουν ανέπαφες συναλλαγές με κάρτες που έχουν στην κατοχή τους, της αμερικανικής πολυεθνικής εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Mastercard.

Πηγές της Ελληνικής Τράπεζας ανέφεραν στον «Φ» ότι δεν υπάρχει πλέον πρόβλημα αλλά και ούτε θα γίνει αντικατάσταση καρτών για να  δοθούν καινούριες, όπως ήταν το αρχικό σχέδιο για αντιμετώπιση του προβλήματος. Αυτό που εξηγήθηκε από πλευράς της Ελληνικής Τράπεζας είναι ότι μόλις οι πελάτες κάνουν την πρώτη χρήση της κάρτας τους μετά την επίλυση του προβλήματος θα λάβουν μήνυμα ότι το πρόβλημα έχει επιλυθεί και θα γνωρίζουν επίσημα ότι θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις κάρτες τους κανονικά, χωρίς να χρειάζεται αντικατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν έχει στόχο να κλείσει καταστήματα η Ελληνική το 2023  

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε από συγκεκριμένο προμηθευτή καρτών, ο οποίος είτε έπρεπε να επιλύσει το συγκεκριμένο τεχνικό πρόβλημα, είτε οι κάρτες να αντικατασταθούν. Αναλυτικότερα, συγκεκριμένη παρτίδα καρτών που εκδόθηκε από προμηθευτή είχε κώδικα που θα θα επέτρεπε ανέπαφη λειτουργία του μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2022. Γι’ αυτό το λόγο παρατηρήθηκε πρόβλημα από την 1/1/2023 σε ανέπαφες συναλλαγές, είτε με το ATM, είτε για πληρωμές σε καταστήματα και η Ελληνική Τράπεζα για να μην ταλαιπωρούνται οι πελάτες της σκέφτηκε ότι πρέπει να γίνει αντικατάσταση των καρτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν παρουσιάστηκε το πρόβλημα, οι πληρωμές με τις υπόλοιπες κάρτες γίνονταν κανονικά με όλους τους τύπους των συναλλαγών, είτε πρόκειται για ανέπαφες είτε για ανάληψη μετρητών μέσω ΑΤΜ.

Οι ανέπαφες συναλλαγές αποτελούν μέρος των καθημερινών συναλλαγών και όσο περνάει ο χρόνος συνεχώς αυξάνονται. Το μεγαλύτερο μερίδιο ανέπαφων πληρωμών είχε η Κύπρος το 2022, σύμφωνα με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που εξετάζει την καταναλωτική συμπεριφορά πληρωμών στην Ευρωζώνη, υποδεικνύοντας ότι η πανδημία και οι συνήθειες για ανέπαφες συναλλαγές έγινε κομμάτι της καθημερινότητας. Το μερίδιο των ανέπαφων πληρωμών στην Κύπρο το 2022 ανήλθε σε ποσοστό 88%, ακολουθούμενη από τη Σλοβακία και την Ελλάδα, παρά την τάση πληρωμών με μετρητά που υπάρχει στην Ευρωζώνη.