Μετά το φιάσκο σε σχέση με τους φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα, που επανήλθαν χθες και παραμένουν και σήμερα σε ψηλότερα επίπεδα λόγω ασυνεννοησίας της απελθούσας Κυβέρνησης και της Βουλής, συνέρχεται το απόγευμα εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής για να εγκρίνει το νομοσχέδιο, με το οποίο δίνεται παράταση στη μείωση των φόρων μέχρι το τέλος Απρίλιου. Προηγουμένως, θα συνέλθει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για να εξετάσει το νομοσχέδιο.

Όπως ήδη έγραψε ο «Φ», την 28η Φεβρουαρίου έληξε η περίοδος εφαρμογής των μειωμένων φόρων κατανάλωσης. Λόγω ασυνεννοησίας Υπουργείου Οικονομικών και Κοινοβουλίου, το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 22 Φεβρουαρίου, δεν προωθήθηκε επίσημα στη Βουλή έγκαιρα και δεν εγκρίθηκε ακόμα, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να πληρώνουν για περίπου 48 ώρες πιο ακριβά τα καύσιμα, λόγω της επαναφοράς στα κανονικά επίπεδα των φόρων κατανάλωσης. Εκτός από τους καταναλωτές, τη νύφη πλήρωσαν και οι ίδιοι οι πρατηριούχοι, οι οποίοι μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης μετρούσαν τα αποθέματα καυσίμων για να καταβάλουν την αυξημένη φορολογία στο κράτος και σήμερα θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία, μετρώντας τα αποθέματα με βάση τις μειωμένες τιμές των φόρων κατανάλωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αστραπιαία παρέμβαση Χριστιάνας για τις τιμές των καυσίμων

Άλλα το υπουργείο, άλλα η Βουλή

Όλα αυτά θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν γίνονταν σωστοί χειρισμοί. Το Υπουργείο Οικονομικών, διά του Γενικού Διευθυντή του, Γιώργου Παντελή, δήλωσε στο ΡΙΚ πως το νομοσχέδιο είχε σταλθεί στη Βουλή στις 22 Φεβρουαρίου. Από την άλλη, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», πηγές από το Κοινοβούλιο υποστηρίζουν πως το υπουργείο τούς προώθησε το νομοσχέδιο την Παρασκευή 24/2 το μεσημέρι. Σημειώνουν, δε, πως, λόγω της αργίας της Καθαράς Δευτέρας, το νομοσχέδιο στάλθηκε στους βουλευτές ανεπίσημα (αφού δεν είχε κατατεθεί στην Ολομέλεια) την Τρίτη, μετά την τελετή εγκατάστασης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Να σημειωθεί πως για να μπορεί ένα νομοσχέδιο να συζητηθεί θα πρέπει να κατατεθεί επίσημα στην Ολομέλεια του Σώματος (σε ημέρα που συνεδριάζει), κάτι το οποίο δεν έγινε. Πάντως, ο «Φ», με δημοσίευμά του στις 23 Φεβρουάριου είχε επισημάνει προς κάθε ενδιαφερόμενο πως το νομοσχέδιο, παρόλο που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, ήταν άγνωστο πότε θα κατατίθετο για έγκριση στην Ολομέλεια. Μάλιστα, τότε είχαμε κρούσει των κώδωνα του κινδύνου στους τεχνοκράτες, ότι η αργοπορία που παρατηρείτο θα κόστιζε στους καταναλωτές. Δυστυχώς, κανείς δεν έβαλε υπόψη το δημοσίευμα, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η γνωστή γκάφα.

Ατυχής εξέλιξη

Χθες, ο νέος Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, παραλαμβάνοντας το υπουργείο, χαρακτήρισε ως ατυχή εξέλιξη τα όσα συνέβησαν με την αύξηση στις τιμές των καυσίμων. Όπως είπε, με ενέργειες του Προέδρου της Δημοκρατίας και του ιδίου, το θέμα θα αντιμετωπιστεί άμεσα, με τη σημερινή απόφαση της Βουλής. Από την πλευρά του, το ΔΗΚΟ με ανακοίνωσή του αναφέρει πως η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, σε πλήρη συνεννόηση με την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, ενήργησαν άμεσα, με αποτέλεσμα να καταστεί δυνατή η σύγκληση έκτακτης συνεδρίας της επιτροπής και της Ολομέλειας σήμερα Πέμπτη. Καταλήγοντας, τονίζει πως «όταν υπάρχει η βούληση, υπάρχει και ο τρόπος».