Είναι στην ουσία ξένοι επισκέπτες που φτάνουν στο νησί μας και στα στατιστικά αργούν να εμφανιστούν, λόγω της βραχύβιας παραμονής τους. Ως αποτέλεσμα, δεν καταγράφονται στις αφίξεις τουριστών, αλλά ως ημερήσιοι επισκέπτες και τα στοιχεία για αυτούς είναι ετήσια.

Για την ώρα, επίσημα στοιχεία υπάρχουν μέχρι και το 2021, ενώ τα περσινά στοιχεία, που δείχνουν ξεκάθαρα την ανοδική τάση των ημερήσιων επισκεπτών που φτάνουν μέσω λιμανιών, δημοσιοποιήθηκαν σχετικά πρόσφατα από την DP World Limassol.

Σχεδόν πανηγυρικά θα λέγαμε, καθώς η εταιρεία που διαχειρίζεται το τερματικό πολλαπλών χρήσεων στο λιμάνι Λεμεσού είχε κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη, αφού η Κύπρος φαίνεται να μπήκε για τα καλά στον χάρτη της κρουαζιέρας με οφέλη και για τον τουρισμό, ως αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών της εταιρείας, των Υφυπουργείου Τουρισμού και Ναυτιλίας και άλλων, της Αρχής Λιμένων περιλαμβανομένης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα έσοδα ακολουθούν το μπουμ στις αφίξεις

Μπορεί να ήταν και κάποιες συγκυρίες που έδωσαν το έναυσμα και ευνόησαν την κρουαζιέρα γενικότερα και τη Λεμεσό, η οποία εξελίσσεται σε κύριο σταθμό «επίσκεψης» πολλών κρουαζιερόπλοιων, ωστόσο τα οφέλη είναι πολλαπλά. Ιδιαίτερα για τον τομέα της φιλοξενίας, καθώς, αν και ημερήσιοι επισκέπτες, εντούτοις οι χιλιάδες ξένοι που αποφασίζουν να κατέβουν για λίγες ώρες από τα κρουαζιερόπλοια δεν παύουν να είναι τουρίστες. Και δεν παύουν να αφήνουν εισόδημα και συνάλλαγμα. Ιδιαίτερα οι Αμερικανοί, όπως αναφέρουν ξεναγοί, που δραστηριοποιούνται στον χώρο, κάποιοι εκ των οποίων είναι «κλειστοί» για ξεναγήσεις επισκεπτών μέχρι και τον Νοέμβριο.

Οι εταιρείες κρουαζιέρας διαθέτουν για κάθε σταθμό εκδρομής προς πώληση και το ίδιο κάνουν και όταν φτάνουν στη Λεμεσό, με πολλούς από τους ταξιδιώτες να κατεβαίνουν, να μεταφέρονται με μισθωμένα πούλμαν σε κοντινούς και όχι μόνο προορισμούς για ξενάγηση. Υπάρχουν εκδρομές που περιλαμβάνουν τα Λεύκαρα και τον Άγιο Λάζαρο της Λάρνακας, την παλιά Λευκωσία, την Πέτρα του Ρωμιού, το Κούριον, το Κολόσσι, την Χοιροκοιτία, την Πάφο και άλλα μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και χώρους εστίασης ή και οινοποιεία. Κάποιοι επισκέπτες προτιμούν απλώς βόλτα στη Λεμεσό, αφήνοντας όμως και πάλι εισόδημα, βοηθώντας έτσι την οικονομία. Η αύξηση, μάλιστα, των συγκεκριμένων επισκεπτών είχε τέτοια δυναμική που, όπως πληροφορείται ο «Φ», το Υφυπουργείο Τουρισμού επιθυμεί να εμπλέξει την Στατιστική Υπηρεσία και στη συλλογή στοιχείων όσον αφορά τα έσοδα από τους ημερήσιους επισκέπτες, μέσω ερωτηματολογίων στα λιμάνια και με βάση της μέθοδο που υπολογίζονται τα συνολικά έσοδα από τον τουρισμό.

Τι λένε οι αριθμοί

Όσοι ζουν στη Λεμεσό ή τη διέρχονται είναι πολύ πιθανόν να βλέπουν πλέον συχνότερα μεγάλα κρουαζιερόπλοια, κάποια πραγματικά μεγαθήρια, καθώς μεταφέρουν χιλιάδες επιβάτες, να πιάνουν λιμάνι σε σχέση με το παρελθόν. Και έχουν δίκαιο, καθώς σύμφωνα με την DP World Limassol, η εταιρεία διαχείρισης του επιβατικού τερματικού υποδέχθηκε την περσινή χρονιά 165 κρουαζιερόπλοια και 200.000 περίπου επιβάτες/ ημερήσιους επισκέπτες από τα εν λόγω κρουαζιερόπλοια. Η εταιρεία, που έχει στόχο να καταστήσει το λιμάνι Λεμεσού κορυφαίο λιμένα κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει ότι σε ετήσια βάση οι αριθμοί επιβατών κατέγραψαν το 2022 αύξηση 338% και των κρουαζιερόπλοιων.

Πέραν αυτού, υπενθυμίζουμε ακόμα ότι το λιμάνι πλέον είναι και λιμάνι αφετηρίας για μεγάλες κρουαζιέρες διεθνούς φήμης εταιρειών που έχουν δημιουργήσει και γραφεία στην Κύπρο, όπως η Royal Caribbean.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στενή συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας στον τουρισμό

Σε θετικά αποτελέσματα, μάλιστα, ευελπιστεί και φέτος η εταιρεία. Συγκεκριμένα, πηγές από τη διαχειρίστρια εταιρεία του λιμανιού Λεμεσού DP World Limassol, αναφέρουν πως σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το λιμάνι Λεμεσού θα υποδεχθεί φέτος περισσότερα από 200 κρουαζιερόπλοια και 300.000 περίπου επιβάτες. Προσθέτουν μάλιστα πως οι μήνες Οκτώβριος και Νοέμβριος θα καταγράψουν τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων, με 34 και 46 κρουαζιέρες αντίστοιχα. Σημειώνεται, επίσης, πως σε κάποιες περιπτώσεις το λιμάνι αναμένεται να υποδεχθεί 2-3 κρουαζιέρες την ίδια μέρα. Όσον αφορά τις χώρες προέλευσης των επιβατών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αναμένονται επισκέπτες κυρίως από τη Γερμανία, το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τις Σκανδιναβικές χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως συχνά επισκέπτες είναι και από την Ισπανία, την Κίνα, την Κορέα και από άλλες χώρες, με τις οποίες η Κύπρος δεν διατηρεί απευθείας αεροπορική σύνδεση, με αποτέλεσμα να δίδεται έτσι μια ευκαιρία για γνωριμία με την Κύπρο αλλά και προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα 11 μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια – πλωτές πολιτείες

Στο μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί πως οι 300.000 επισκέψεις που αναμένει η DP World Limassol είναι ο μεγαλύτερος αριθμός ημερήσιων επισκεπτών από το 1980 με την καλύτερη επίδοση έως τώρα να πηγαίνει πίσω στο 2010 με 271.000. Το 2019, την τελευταία κανονική χρονιά για τον τουρισμό οι ημερήσιοι επισκέπτες από λιμάνια είχαν ανέλθει σε 112.268. Την ίδια ώρα, οι εκτιμήσεις της εταιρείας και για το 2024 είναι εξίσου καλές, καθώς έχει ήδη δεχθεί μεγάλο αριθμό κρατήσεων. Κάποιες, πληροφορίες, πάντως, λένε πως και οι φετινές εκτιμήσεις δεν αποκλείεται τελικά να ξεπεραστούν και οι 300.000 επιβάτες που αναμένονται να είναι τελικά περισσότεροι.

Οι ευνοϊκές συγκυρίες και τα κίνητρα που προσφέρονται

Η δυναμική που αναπτύσσει ο τομέας της κρουαζιέρας θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχιστεί και για μια σειρά από λόγους, με τη χώρα μας να εδραιώνεται ως αφετηρία ή σημαντικός σταθμός για κρουαζιερόπλοια.

Όπως μας εξήγησαν αρμόδιες πηγές, αυτό οφείλεται σε μια σειρά από λόγους, μεταξύ των οποίων ότι η Κύπρος ήταν από τις πρώτες χώρες που άνοιξαν τα λιμάνια της μετά την πανδημία, αλλά και με την ομαλή κατάσταση σε σχέση με το παρελθόν που επικρατεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που έχει ως αποτέλεσμα οι κρουαζιέρες γενικότερα να ενισχύονται.

Αυτό οφείλεται και σε διάφορους περιορισμούς που τέθηκαν από άλλους δημοφιλείς σταθμούς και λιμάνια, όπως η Βενετία. Στο πλαίσιο αυτό και το Υφυπουργείο Τουρισμού έχει θέσει σε εφαρμογή συγκεκριμένο σχέδιο επιχορήγησης για τη φιλοξενία κρουαζιερόπλοιων στην Κύπρο (DE MINIMIS).

Με στόχους μεταξύ άλλων την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας στην Κύπρο, την αύξηση της συμπερίληψης της Κύπρου στα προγράμματα εταιρειών κρουαζιέρας (calls) στην Κύπρο, τη βελτίωση της εικόνας της Κύπρου προς τους τουρίστες κρουαζιέρας, την ενθάρρυνση της αύξησης του αριθμού επιβατών που αποβιβάζονται από τα κρουαζιερόπλοια που έχουν ως σταθμό/port of call και την Κύπρο και την αύξηση του χειμερινού τουρισμού (Νοέμβριος-Απρίλιος).

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, το σχέδιο δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον και στο πλαίσιο αυτό και σε συνεργασία με άλλους φορείς γίνονται προσπάθειες για αλλαγές προκειμένου να γίνει πιο ελκυστικό για συνδρομή των στόχων που τέθηκαν.