ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ήδη την επόμενη ημέρα των εκλογών για την ανάδειξη των έξι εκπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από μια πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων επιβεβαιώνεται πως διατηρείται σε πολύ ψηλά ποσοστά η αποχή. Οι πολίτες προτίμησαν να μην προσέλθουν στις κάλπες και να μην συμμετέχουν ενεργά στην επιλογή των εκπροσώπων τους στο Ευρωκοινοβούλιο. Βρισκόμενοι, λοιπόν, στην επόμενη ημέρα είναι προφανές πως θα πρέπει μετά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων από τα κόμματα όλοι μαζί να εγκύψουν στα πραγματικά προβλήματα της χώρας. Πρωτίστως στις απειλές της Τουρκίας και τις προσπάθειες της κατοχικής δύναμης να επιβάλλει νέα τετελεσμένα σε βάρος της Κύπρου. Πέραν, βέβαια, από το εθνικό θέμα, υπάρχουν και τα οικονομικά προβλήματα, τα ζητήματα της καθημερινότητας. 
 
ΣΕ κάθε εκλογική αναμέτρηση για την ανανέωση του Ευρωκοινοβουλίου ψηφίζουν όλο και λιγότεροι Ευρωπαίοι πολίτες. Με την αποχή, μια μικρή ομάδα πολιτών, όχι η πλειοψηφία, αποφασίζει για τους πολλούς. Αυτό δεν είναι σωστό και δεν εκφράζει τη δημοκρατία. Δεν στέλνει κανείς μηνύματα με την αποχή, καθώς με αυτό τον τρόπο δεν φθάνουν ποτέ στους αποδέκτες τους. Η εκλογική σιωπή δεν είναι λύση, ούτε και διέξοδος. Άλλωστε, αναλύοντας το μέγεθος της αποχής σαφώς και υπάρχει μια αμφιλεγόμενη ερμηνεία. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, η αποχή στις χθεσινές εκλογές στην Κύπρο ανήλθε στο 57,2%. 
ΕΝΑ χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών είναι η αύξηση της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στην εκλογική διαδικασία   (ψήφισαν 5.604 Τουρκοκύπριοι). Η συμμετοχή τους, όπως και να έχει προκύψει, αποτελεί εμπράκτως εμπλοκή τους στις διαδικασίες και τους μηχανισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Βεβαίως, η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων πέραν από αυτούς που ψήφισαν χθες –αν όχι όλοι σχεδόν– είναι κάτοχοι της ταυτότητας και του διαβατηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό συνιστά την έμπρακτη αναγνώριση του Κράτους ό,τι και να λένε ή να υποστηρίζουν. Αυτά τα ζητήματα δεν αντιμετωπίζονται κατά το δοκούν και ευκαιριακά. Ή κάποιος είναι πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με ό,τι σημαίνει αυτό ή είναι της Τουρκίας μέσω ενός παράνομου μορφώματος. Δεν είναι, όμως, το βασικό ζήτημα τούτο την επόμενη ημέρα των εκλογών. Είναι, όμως, ζήτημα που δεν μπορεί να υποβαθμιστεί. 
ΟΙ έξι Ευρωβουλευτές που έχουν εκλεγεί αναλαμβάνουν ένα βαρύ φορτίο. Μια μεγάλη ευθύνη για να προωθήσουν τα εθνικά συμφέροντα στην ευρύτερη ευρωπαϊκή οικογένεια. Αναλαμβάνουν παράλληλα την ευθύνη να προωθήσουν πολιτικές που βελτιώνουν την καθημερινότητά μας και την ποιότητα της ζωής μας. Είναι προφανές πως το έργο τους δεν είναι καθόλου εύκολο, όπως δεν ήταν ποτέ στο παρελθόν, από τον καιρό που η Κύπρος –μετά την ένταξη στην Ε.Ε.– εκπροσωπείται στα συλλογικά όργανα της Ένωσης, όπως στην προκειμένη περίπτωση στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι πολίτες έχουν επιλέξει και έχουν καθορίσει τη σύνθεση της εξάδας. Οι έξι θα κριθούν από το έργο τους, το οποίο οφείλουμε όλοι να το παρακολουθούμε από κοντά και συστηματικά. Οι Βρυξέλλες δεν είναι μακριά καθώς ό,τι συντελείται εκεί, στο Ευρωκοινοβούλιο και σε άλλα όργανα της Ένωσης, αφορά όλους μας. Αυτό πρέπει όλοι να το συνειδητοποιήσουμε.