Τέλος στη συζήτηση που συντηρείται από στελέχη και μέλη του ΔΗΣΥ για τη στάση του κόμματος έναντι της κυβέρνησης του Νίκου  Χριστοδουλίδη επιχείρησε να βάλει χθες η Αννίτα Δημητρίου. Η νέα πρόεδρος του κόμματος, στην πρώτη συνεδριακή της παρουσία υπό τη νέα της ιδιότητα, έθεσε ως πρόταση προς ψήφιση από το συνέδριο την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος της 7ης Φεβρουαρίου, με την οποία ο ΔΗΣΥ έθετε εαυτό ως υπεύθυνη αντιπολίτευση έναντι της κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη. Παρόλα αυτά, στους κόλπους του ΔΗΣΥ συντηρείτο έντονα η συζήτηση περί αλλαγής της απόφασης και συμπολίτευσης του κόμματος.

Ένα σενάριο το οποίο μάλιστα, αναζωπυρώθηκε όπως αναφέρεται από συναγερμικούς κύκλους, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής για τις εσωκομματικές εκλογές. Κάτω υπό την πίεση και τον κίνδυνο συνέχισης της εσωστρέφειας, η Αννίτα Δημητρίου, θέλησε να κλείσει τον κύκλο, θέτοντας το θέμα ενώπιον των μελών του συνεδρίου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τελετουργικού μέρους και πριν αρχίσουν οι ομιλίες των μελών. Η πρόταση υπερψηφίστηκε με μόνο δύο ψήφους εναντίον. Κίνηση η οποία για πολλούς ήταν περισσότερο ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη πώς δεν πρέπει να θεωρεί το ΔΗΣΥ δεδομένο για την στήριξη κυβερνητικών νομοσχεδίων και λιγότερο προς το κομματικό ακροατήριο. Αυτό άλλωστε που συζητείται πλέον στην Πινδάρου είναι ότι τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη, αποδυναμώνουν τη «χριστοδουλική» τάση εντός του κόμματος.

 

 

 

Η αναφορά επίσης της Αννίτας Δημητρίου στην καταψήφιση του νομοσχεδίου για την φορολογία στα καύσιμα και την πρωτοβουλία του ΔΗΣΥ στην Βουλή, ήταν χαρακτηριστική της γραμμής που θέλει να χαράξει πλέον η ηγεσία του κόμματος. Να αναδείξει δηλαδή, τον κυρίαρχο ρόλο του ΔΗΣΥ στην Βουλή και το πώς χωρίς τη δική του στήριξη, κανένα κυβερνητικό νομοσχέδιο δεν πρόκειται να περάσει προς ψήφιση.

Η Αννίτα Δημητρίου, απηύθυνε κάλεσμα ενότητας προς όλα τα μέλη του ΔΗΣΥ και ζήτησε από τους συνέδρου να μιλήσουν ελεύθερα και να πουν αυτά που θέλουν, όμως φεύγοντας από το συνέδριο, το κόμμα να γυρίσει σελίδα.

«Μιλήστε μέσα από την καρδιά σας. Πείτε τις διαπιστώσεις σας, τις διαφωνίες, την αλήθεια. Δείξτε μας τα λάθη μας. Καταθέστε τα συμπεράσματα και τις προτάσεις σας. Τις οποίες θα καταγράψουμε με προσοχή. Όταν όμως τελειώσει αυτή η Συνεδρία, και σβήσουν τα φώτα, να αφήσετε εδώ τις απογοητεύσεις σας. Την οργή, την πίκρα και τη στενοχώρια σας. Γιατί από την αίθουσα πρέπει να βγούμε ξανά οικογένεια. Πιο ενωμένοι και πιο αποφασισμένοι από ποτέ!», ανέφερε η Αννίτα Δημητρίου.

Εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον Νίκο Αναστασιάδη, τον Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Χάρη Γεωργιάδη, σημειώνοντας πώς η πόρτα του Δημοκρατικού Συναγερμού θα είναι πάντα ανοικτή.

Το συνέδριο ενέκρινε επίσης τη διεξαγωγή εκλογών για τις επαρχιακές επιτροπής και τα μέλη της παροικίας σε άλλη ημερομηνία.

 

 

 

Αβέρωφ: Έκανα λάθη και πλήρωσα γ’ αυτά

Η φράση με τη οποία έκλεισε την ομιλία του ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ίσως να έλεγε περισσότερα από όσα είπε καθόλη τη διάρκεια που ήταν στο βήμα του συνεδρίου του Δημοκρατικού Συναγερμού. «Δεν είναι η αλήθεια πιο χρυσή σαν την αλήθεια της σιωπής», δήλωσε, υποδεικνύοντας προφανώς ότι προτίμησε τη σιωπή. Και είναι γεγονός ότι ο τέως πρόεδρος του κόμματος, απέφυγε να μπει στη διαδικασία επίρριψης ευθυνών για το αποτέλεσμα των εκλογών και προτίμησε να στείλει μηνύματα ενότητας. Ήταν εμφανής ωστόσο η πικρία του σε αρκετά σημεία της ομιλίας του, ενώ ήταν εμφανής και η ψυχρότητα που υπήρχε μεταξύ του και του Νίκου Αναστασιάδη. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι δεν έκανε ούτε μία ονομαστική αναφορά προς τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ενώ παρόλο που κάθονταν δίπλα- δίπλα δεν φάνηκαν να ανταλλάσσουν ούτε μία κουβέντα. Ήταν επίσης χαρακτηριστική η στιγμή που ο Νίκος Αναστασιάδης κατεβαίνοντας από το βήμα, έδωσε το χέρι για να το χαιρετήσει, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να του δίνει το χέρι χωρίς όμως να σηκώνεται από τη θέση του. Μια εικόνα σε αντιπαραβολή της εικόνας των προεκλογικών συγκεντρώσεων με τους δύο να αγκαλιάζονται και να ασπάζονται.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου εμφανίστηκε συγκινημένο στην αρχή της ομιλίας του με αναφορές στις συμβουλές που του έδωσε ο πατέρας του όταν αποφάσισε να αναμειχθεί στην πολιτική.  

«Ελπίζω να μην γίνεις σκλάβος της όποιας καρέκλας. Να είσαι πάντα υπεύθυνος των πράξεων σου και το πιο σημαντικό, μην προδώσεις ποτέ τα πιστεύω σου και να προσέχεις τους φίλους σου», ήταν τα μηνύματα του πατέρα του, τα οποία όπως είπε, χαράχτηκαν βαθιά μέσα του. «Στην πορεία, τα βίωσα και τα εφάρμοσα ως ένα αξιακό τρίπτυχο: Nα πολιτεύομαι με Αξιοπρέπεια, να συναισθάνομαι την Ευθύνη που συνδέεται με τα κομματικά και τα πολιτικά αξιώματα και να θέτω πάντα προτεραιότητα την ενότητα της παράταξης», σημείωσε.

Πρόσθεσε πώς έγιναν λάθη και από τον ίδιο και από την παράταξη του ΔΗΣΥ, , δηλώνοντας ωστόσο περήφανος για όσα κατάφερε ο ΔΗΣΥ. «Φορτώθηκα και φορτωθήκαμε πολλά ως παράταξη και σφάλματα τα οποία δεν ήταν δικά μας. Καταφέραμε να κρατήσουμε την παράταξη όρθια σε δύσκολους καιρούς». «Στηρίξαμε την Κυβέρνηση, αλλάξαμε την Κύπρο προς το καλύτερο», δήλωσε.

 

 

 

Νίκος Αναστασιάδης: Κλάδος ελαίας προς όλους

Με αναφορά σε κλάδο ελαίας προς όλους για να σταματήσουν οι αλληλοκατηγορίες και όλοι μαζί να γυρίσουν σελίδα, έκλεισε την ομιλία του, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επίτιμος πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, στο συνέδριο του κόμματος. Δεν παρέλειψε όμως κατά την διάρκεια της ομιλίας του, να αναφερθεί σε όλες τις ενέργειες στις οποίες ο ίδιος προσωπικά έκανε για να στηρίξει την υποψηφιότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου ως προέδρου του ΔΗΣΥ, αλλά για να αποτραπούν φαινόμενο διάσπασης της παράταξης. 

«Φίλε Αβέρωφ έπραξες το καθήκον σου με περηφάνια και εντιμότητα. Έφερες ένα αποτέλεσμα κάτω από τις δοσμένες συνθήκες.

Θα ήθελα να απαντήσω όχι για να έρθω σε αντιπαράθεσε με τον οποιοδήποτε. Γράφονται και λέγονται πολλά. Πρέπει να υπάρχει για όσους επικαλούνται την κληριδική σχολή σκέψης και η εμβάθυνση τι είναι αυτή, τι μας δίδαξε ο ιδρυτής.

Αυτοκριτική και αυτογνωσία αποτελούν αρετή», δήλωσε.

Απαριθμώντας τις ενέργειες στις οποίες προέβη τόνισε πως η μόνη υποψηφιότητα που υποστήριζε είναι ο Αβέρωφ Νοεφύτου και επανέλαβε ότι κάλεσε τον κ. Χριστοδουλίδη να υποβάλει την παραίτηση του.

«Σε όλες μου τις παρεμβάσεις στα Μέσα Ενημέρωσης ήμουν ξεκάθαρος», είπε, και πρόσθεσε: «Ξέρετε πως έχω την αποφασιστικότητα. Αν ήμουν αντίθετος με την υποψηφιότητας Αβέρωφ Νεοφύτου, θα επέτρεπα σε υπουργό να εμπλακεί ή θα χρησιμοποιούσε τη δικαιολογία πως ο θεσμικός μας ρόλος είναι να μείνουμε μακριά της προεκλογικής. Αυτό που θέλω είναι σεβασμό στον τέως Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και στήριξη στη νέα Πρόεδρο. Δεν μας χωρίζει τίποτα με τον Αβέρωφ, αντίθετα μας ενώνουν αγώνες 30 χρόνων», σημείωσε. Ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε ξανά στη συνάντηση των τριών που έγινε στο Προεδρικό τον Δεκέμβριο του 2021, καθώς επίσης και για την παρουσία τους σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου. Ταυτόχρονα σημείωσε πώς έκανε δεχτό το αίτημα του Αβέρωφ Νεοφύτου για υπογραφή της δήλωσης όλων των υπουργών και υφυπουργών πλην του Κώστα Καδή, ότι δεν θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη.

«Από σήμερα κλάδος ελαίας προς όλους να σταματήσουν οι αλληλοκατηγορίες», δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης και κάλεσε σε στήριξη της Αννίτας Δημητρίου και ενότητα.