Με τη συμπλήρωση των πρώτων 100 ημερών της παρούσας Κυβέρνησης, ο «Φιλελεύθερος» καταγράφει σήμερα το δεύτερο Βαρόμετρο αξιολόγησης της Κυβέρνησης, μετά από το πρώτο που αφορούσε τους διορισμούς των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. (Δείτε ΕΔΩ όλες τις αξιολογήσεις των 100 ημερών).

Δείτε ΕΔΩ το πρώτο βαρόμετρο

Ακολουθεί η αξιολόγηση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας από τον δημοσιογράφο Ανδρέα Πιμπίσιη:

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης μπήκε στην μάχη των εκλογών και κατάφερε μέχρι την 12η Φεβρουαρίου να μείνει ατσαλάκωτος πολιτικά. Όπως και στις δημοσκοπήσεις έτσι και στις αξιολογήσεις κατάφερνε να αγγίζει το άριστα, και η στήριξη που εξασφάλιζε από τον κόσμο λειτουργούσε ως ασπίδα προστασίας απέναντι στις όποιες επιθέσεις. Πήρε καθαρή εντολή από το λαό και ένα δεκάρι για να ηγηθεί του τόπου μακριά από νοοτροπίες και πρακτικές του παρελθόντος.

Από την επομένη των εκλογών ο Νίκος Χριστοδουλίδης βρέθηκε αντιμέτωπος με την πραγματικότητα της πολιτικής του τόπου. Πολύ γρήγορα έγινε αντιληπτό πως δεν μπορούσε να ξεφύγει από παραδοσιακές συνταγές, το αντίθετο με εκείνο για το οποίο στηρίχθηκε από ευρύτερες μάζες πολιτών.

Η σύσταση του πρώτου Υπουργικού Συμβουλίου με πρωταγωνιστές, όχι τον ίδιο, αλλά τους πολιτικούς αρχηγούς, ήρθε να τσαλακώσει την εικόνα του πριν ακόμα ανέβει τα σκαλιά του Προεδρικού Μεγάρου για να κυβερνήσει την χώρα. Πριν πάρει τη ηνία του κράτους ο Ν. Χριστοδουλίδης κατάφερε να αφαιρέσει δύο μονάδες από το δεκάρι που έλαβε από την κοινωνία των πολιτών.

Η δυστοκία στην ανακοίνωση της σύνθεσης της κυβέρνησης (-1) ήγειρε και τα πρώτα ερωτήματα ως προς το πόσο έτοιμος ήταν για να αναλάβει την εξουσία. Λόγω ακριβώς της δυστοκίας να προχωρήσει ο ίδιος σε ανακοινώσεις φάνηκε ακόμα πιο έντονος ο παρεμβατισμός των κομματαρχών που τον στήριξαν (-1). Επιπρόσθετα, απογοητευτικό για όσους πίστεψαν σε κάτι διαφορετικό, ήταν και η στελέχωση του Λόφου (-1) με άτομα του στενού του κύκλου, ενισχύοντας περισσότερο την δυσφορία των πολιτών.

Παρά το γεγονός ότι η βαθμολογία του άρχισε να σημειώνει πτώση από την πρώτη ημέρα ανάληψης της εξουσίας, εντούτοις, κάποιες εκ των επιλογών που έγιναν λειτούργησαν ως σανίδα σωτηρίας για τον Πρόεδρο (παρά το γεγονός ότι ορισμένες εξ αυτών ήταν εκτός των προδιαγραφών που ο ίδιος είχε θέσει προεκλογικά). Οι ενέργειες που έγιναν στο θέμα της ΑΤΑ και τους προσφυγικούς συνοικισμούς (+1) συνέβαλαν στο να αλλάξει κάπως το κλίμα.

Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, παρά το γεγονός ότι η επιλογή Κωνσταντίνου Κόμπου αποδεικνύεται ορθή, εντούτοις, όλα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα της στρατηγικής εμπλοκής της ΕΕ στο Κυπριακό. Κάτι που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να αποδίδει.

Στις 100 ημέρες διακυβέρνησης Ν. Χριστοδουλίδη είναι ξεκάθαρη η εικόνα των υπουργών/υφυπουργών του. Το έργο ορισμένων εκ των υπουργών (+1) ακυρώνεται από τις αδυναμίες άλλων (-1) και την κατά γενική ομολογία ανυπαρξία των υφυπουργών (-1).

Σ’ αυτούς ήρθε να προστεθεί και μια σειρά λανθασμένων επιλογών συμβούλων/συνεργατών, οι οποίες έγιναν (με γνώση/έγκριση/ανοχή του Λόφου) στη λογική της φιλίας και του ποιος ήταν γνωστός ή συγγενής με ποιον (-1).

Οι πρώτες 100 δεν μπορεί να κρίνουν και τις 1.826 ημέρες μιας διακυβέρνησης. Είναι, ωστόσο, αρκετές για να καταδείξουν την πορεία στην οποία κατευθύνεται ο Πρόεδρος, δίνοντας του χρόνο για βελτιώσει τα πράγματα.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6/10