Η άρνηση του Ερσίν Τατάρ στην πρόκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για κοινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη είχε ως αποτέλεσμα να μην αποδώσει καρπούς μια ακόμα προσπάθεια από πλευράς διεθνούς οργανισμού για άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό.

Παρά το γεγονός ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες θα συναντήσει σήμερα τους Χακάν Φιντάν και Ερσίν Τατάρ δεν αναμένεται ότι θα διαφοροποιηθούν δραματικά τα έως τώρα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον ΓΓ ΟΗΕ ότι είναι έτοιμος ακόμα και σήμερα εάν προσκληθεί να προσέλθει σε μια τριμερή συνάντηση με ζητούμενο συμφωνία για διορισμό απεσταλμένου στο Κυπριακό.

Αυτό που η Λευκωσία κρατά ως θετικό από τη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη, είναι πως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών βρίσκονται στην ίδια πλευρά ως προς τους στόχους που έχουν τεθεί στο Κυπριακό προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο. Δηλαδή να προχωρήσει ο διορισμός ενός απεσταλμένου. Στην ίδια πλευρά, σύμφωνα με τα όσα ο ΓΓ ΟΗΕ ανέφερε στον ΠτΔ, βρίσκεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη δήλωση του αμέσως μετά τη συνάντηση, εξέφρασε τη χαρά του «γιατί είμαστε ακριβώς στην ίδια γραμμή με τον ΓΓ των ΗΕ και στο θέμα του διορισμού μιας προσωπικότητας αλλά και στην ανάγκη για να πραγματοποιηθεί μια τριμερής συνάντηση». «Χαίρομαι από αυτά που με ενημέρωσε ο ΓΓ όσον αφορά τις δικές του προθέσεις», είπε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας πως δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αποτέλεσμα, δεν υπάρχει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά.

Επεσήμανε πως υπάρχει και η αυριανή (σημερινή) ημέρα, σημειώνοντας πως ο ΓΓ θα δει τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, αφού δεν έγινε συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο. «Θα δει και τον ηγέτη της τ/κ κοινότητας μετά που θα ολοκληρωθούν όλες οι επαφές μέσα στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης και εγώ εξέφρασα για ακόμα μια φορά την ετοιμότητα ότι είμαστε εδώ ακόμη και αύριο να πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση, που θα οδηγήσει και στην ανακοίνωση του διορισμού μιας προσωπικότητας η οποία θα διερευνήσει τις προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε εξάλλου και κάτι άλλο που του μετέφερε ο ΓΓ ιδιαίτερης σημασίας, όπως είπε, «για τις προσπάθειες που κάνουμε, το γεγονός ότι κράτη μέλη της ΕΕ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν με τον ΓΓ των ΗΕ, ισχυρά κράτη μέλη της ΕΕ έθεσαν το Κυπριακό, την ανάγκη να υπάρξει επανέναρξη των συνομιλιών, κάτι που είναι άμεσα συνυφασμένο και με ενδεχόμενες θετικές εξελίξεις όσον αφορά τα ευρωτουρκικά».

Ερωτηθείς αν ο κ. Γκουτέρες έχει την πρόθεση για σύγκληση τριμερούς και θα απευθύνει πρόσκληση στον κ. Τατάρ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως ήδη έχει απευθύνει μια τέτοια πρόσκληση. «Η απάντηση ήταν αρνητική και αύριο θα υπάρξει και η συνάντηση που σας είπα, θα προηγηθεί και η συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, αφού δεν έγινε δυστυχώς η συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως και ο ΓΓ βλέπει την ανάγκη του διορισμού μιας προσωπικότητας. «Εξάλλου για αυτό καλεί και το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας. Και ο ίδιος όμως, όπως που ανέφερε, βλέπει την ανάγκη του διορισμού μιας τέτοιας προσωπικότητας», σημείωσε.

Γεύμα με τους 5 του ΣΑ

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε μετά τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, γεύμα εργασίας με τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (Ρ5). Κατά τη συνάντηση αναμενόταν ότι θα τους ενημερώσει για την έως τώρα πορεία του Κυπριακού, τα γεγονότα στην Πύλα και για την άρνηση της τουρκικής πλευράς να προσέλθει σε μια τριμερή συνάντηση ηγετών.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευαν στο κτίριο των ΗΕ ο ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς, Μενέλαος Μενελάου, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ, Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.