Οι χειρισμοί, η αναποφασιστικότητα, τα τερτίπια αλλά και τα εσωτερικά μέτωπα των κομματικών ηγεσιών των τριών μεγάλων κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, αναδεικνύουν στο τέλος της ημέρας την Δημοκρατική Παράταξη του Μάριου Καρογιάν σε ρυθμιστή και πρωταγωνιστή των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ως αποτέλεσμα της εξέλιξης του πολιτικού σκηνικού είναι η ΔΗΠΑ να διεκδικεί σήμερα από την μια το δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμιακά δήμο της Κύπρου με δικό της υποψήφιο, ενώ από την άλλη της προτάθηκε ακόμα και η Δημαρχία της πρωτεύουσας. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός παρουσιάζεται μεν να είναι έτοιμος να στηρίξει υποψήφιο της Δημοκρατικής Παράταξης στον Στρόβολο, αλλά την ίδια ώρα δεν έχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θα πορευθεί σε πολλούς από τους μεγάλους δήμους της Κύπρου.

Αντίστοιχα, το ΑΚΕΛ βρίσκεται μέχρι στιγμής στο περίμενε, εξαρτώμενο ουσιαστικά από την εξέλιξη των διεργασιών στο ΔΗΚΟ και το πώς η ηγεσία του κόμματος θα χειριστεί την κατάσταση κάποιους δήμους όπως είναι ο Στρόβολος και η Λεμεσός. Στο Δημοκρατικό Κόμμα, φαίνεται ότι οι παρεμβάσεις του Προεδρικού από την μια και η αναποφασιστικότητα της ηγεσίας του κόμματος να οδηγήσει τα πράγματα προς μία κατεύθυνση, οδηγεί σε χρονοτριβή και δυσαρέσκεια των δύο μεγάλων κομμάτων.

Ενώ το σκηνικό αρχικά έδειχνε ότι έγερνε προς μία συνεργασία με τον Δημοκρατικό Συναγερμό, εντούτοις το θέμα του Στροβόλου, της Λεμεσού αλλά και Πάφου, περιέπλεξαν την κατάσταση. Σε εκκρεμότητα όμως βρίσκονται και οι επαφές του ΔΗΚΟ με το ΑΚΕΛ. Η Εζεκία Παπαϊωάννου προσπάθησε να μπει σφήνα στη συνεργασία ΔΗΣΥ- ΔΗΚΟ, προσφέροντας ως στήριξη σε υποψηφίους του ΔΗΚΟ τόσο στον Στρόβολο, όσο και στην Λεμεσό που είναι οι δύο μεγαλύτεροι δήμοι της Κύπρου. Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί κάποια απάντηση προκαλεί μια δυσφορία στο κόμμα της Αριστεράς.

Από πλευράς Δημοκρατικής Παράταξης τα πράγματα φαίνεται ότι είναι πιο ξεκάθαρα ως προς την πορεία των συνεργασιών με την ηγεσία του κόμματος να εκμεταλλεύεται μέχρι στιγμής το ρευστό σκηνικό. Η ΔΗΠΑ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, φαίνεται να κλειδώνει μία ευρεία συνεργασία με τον ΔΗΣΥ για τις δημοτικές εκλογές, παίρνοντας και η ίδια στήριξη για υποψήφιο της στο Δήμο Στροβόλου και κάποιες αντιδημαρχίες. Σε αυτό το πλαίσιο είναι που συζητείται πλέον σοβαρά στην Πινδάρου το όνομα του Χρίστου Τσίγκη για τη δημαρχία Στροβόλου, με προοπτική συνεργασίας και με την ΕΔΕΚ. Προβάλλεται επίσης, από ορισμένους κύκλους, ως πλεονέκτημα το γεγονός ότι ο εν δυνάμει υποψήφιος διατηρεί καλές σχέσεις με τους Οικολόγους αλλά και με το ΕΛΑΜ.

Την προηγούμενη βδομάδα, έγινε μία προσπάθεια από πλευράς ΑΚΕΛ να μπει σφήνα στη συνεργασία, ρίχνοντας στο τραπέζι το όνομα των εκ των αντιπροέδρων της Δημοκρατικής Παράταξης Μαρίνου Κλεάνθους για τη δημαρχία Λευκωσίας. Η πρόταση ωστόσο απορρίφθηκε λόγω της προοπτικής συνεργασίας με τον ΔΗΣΥ και της εκλογής του Χρίστου Τσίγκη στον Στρόβολο.

Στο ΑΚΕΛ πάντως φαίνεται να έχουν έτοιμη λύση για την δημαρχία Στροβόλου ακόμα και εάν δεν προχωρήσει κάποια συνεργασία. Πρόκειται για περίπτωση υποψηφίου με εκτόπισμα στην τοπική κοινωνία, η οποία, όπως αναφέρουν κομματικές πηγές, έχει σοβαρές πιθανότητες εκλογής. Η εκλεξιμότητα του υποψήφιου του οποίου το όνομα του δεν αφήνουν να διαρρεύσει, ενισχύεται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, από τον κατακερματισμό που αναμένεται να υπάρξει, στο εκλογικό σώμα. Αν τελικά προχωρήσει το σενάριο υποψηφιότητας ΔΗΣΥ- ΔΗΠΑ με Χρίστο Τσίγκη, αναμένεται ότι το ΔΗΚΟ θα προχωρήσει με άλλη υποψηφιότητα. Αν αυτή είναι ο νυν δήμαρχος Αντρέας Παπαχαραλάμπους για τον οποίο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συνεχίζει να πιέζει το Προεδρικό, τότε κλείνει και η πόρτα της συνεργασίας με το ΑΚΕΛ στον Δήμο Στρόβόλου.

Νέα επιστολή τοπικών ΔΗΚΟ σε Νικόλα

Νέα επιστολή απέστειλαν στον πρόεδρο του ΔΗΚΟ οι τοπικές επιτροπές Στροβόλου ζητώντας διεκδικήσει της δηµαρχίας µε το Σταύρο Σταυρινίδη. Στη ψεσινή συνεδρία του εκτελεστικού γραφείου καταγράφηκε και το ενδιαφέρον του Σταύρου Σταυρινίδη για τη δηµαρχία Στροβόλου µετά τη σχετική επιστολή που απέστειλε στην ηγεσία του κόµµατος. Στο µεταξύ την ερχόµενη Τρίτη θα συγκληθεί η  Κεντρική Επιτροπή για να αποφασίσει τους κανονισµούς σε σχέση με τη διαδικασίας επιλογής υποψήφιων για τις τοπικές εκλογές.

Συνάντηση Αννίτας- Αναστασιάδη

Σύμφωνα με πληροφορίες μας χθες η πρόεδρος τους ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, είχε συνάντηση με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και επίτιμο πρόεδρο του κόμματος Νίκο Αναστασιάδη κάνοντας μια ανασκόπηση του πολιτικού τοπίου.