Ποσό περίπου €86.000 οφείλει να καταβάλει στη Δημοκρατία ο υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2023, Ανδρέας Μαυρογιάννης, ενώ ο τότε υποψήφιος και νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης οφείλει να καταβάλει ως πρόστιμο €19.000, πλέον άλλες περίπου €100.000 από έσοδα πριν την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, όπως προκύπτει από έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία επικαλείται τη νομοθεσία.

Τα πιο πάνω ποσά αφορούν την υπέρβαση του €1 εκατ. το οποίο επιτρέπεται να δαπανήσουν οι υποψήφιοι, σε συνάρτηση με τα έσοδα που είχαν κατά την προεκλογική περίοδο.

Στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης δαπάνησε συνολικά €1.086.758 και ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης €1.019.357.

Ειδικά για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφέρεται ότι στον τραπεζικό λογαριασμό του υποψηφίου με το πέρας της εκλογικής εκστρατείας υπήρχε αδιάθετο υπόλοιπο ύψους €109.220 και προτίθεται ότι: Λαμβάνοντας υπόψη και τις εισφορές σε μετρητά ύψους €8.900, οι οποίες δεν χρησιμοποιήθηκαν κατά την προεκλογική εκστρατεία, προκύπτει πλεόνασμα από την προεκλογική εκστρατεία του υποψηφίου ύψους €118.120.

Όπως αναφέρθηκε στην Ελεγκτική Υπηρεσία προφορικά από τον εκλογικό αντιπρόσωπο του υποψηφίου, ποσό ύψους €36.000, χρησιμοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2023 για αποπληρωμή προστίμου που επιβλήθηκε στον υποψήφιο από την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για αποστολή μηνυμάτων ή/και κλήσεων κατά την προεκλογική περίοδο από το επιτελείο του υποψηφίου, μέρος θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή τυχόν μελλοντικού πρόστιμου που θα προκύψει λόγω υπέρβασης του καθορισμένου ορίου δαπανών και το αδιάθετο ποσό υπάρχει πρόθεση να δοθεί για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Με άλλα λόγια, το ποσό στη Δημοκρατία δεν θα καταβληθεί από τον ίδιο τον υποψήφιο, αλλά θα διατεθεί από το πλεόνασμα που προέκυψε.

Κατά τ’ άλλα φαίνεται να επικράτησε μπάχαλο με τα έξοδα των υποψηφίων Προέδρων της Δημοκρατίας (κατά τις τελευταίες προεδρικές εκλογές του 2023) σε σημείο που διενεργήθηκαν δαπάνες και από τρίτα πρόσωπα κατά παράβαση της νομοθεσίας, όπως υποδεικνύει σε έκθεση του ο Γενικός Ελεγκτής.

Συγκεκριμένα, στο κεφάλαιο «δαπάνες από τρίτους καταγράφονται» τα ακόλουθα:

Κ. Χριστοφίδης – Δαπάνες συνολικού ύψους €117.135.

Α. Μαυρογιάννης – Δαπάνες συνολικού ύψους €112.095

– Α. Νεοφύτου –Δαπάνες συνολικού ύψους €70.176. Προκύπτει, επίσης, αβεβαιότητα κατά πόσο επιπλέον δαπάνες ύψους €136.550, διενεργήθηκαν από τρίτα πρόσωπα.

Γ. Κολοκασίδης – Δαπάνες συνολικού ύψους €59.456. Προκύπτει, επίσης, αβεβαιότητα κατά πόσο επιπλέον δαπάνες ύψους €62.995 διενεργήθηκαν από τρίτα πρόσωπα.

Α. Ζερβίδης – Δαπάνες συνολικού ύψους €25.740.

Χ. Χρίστου – Δαπάνες συνολικού ύψους €631.

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι υπάρχει ασάφεια στη νομοθεσία, για το αν τα πιο κάτω ποσά, που αφορούν σε εκπτώσεις μεταξύ διαφημιστικών φορέων, επηρεάζουν ή όχι το ύψος των δαπανών των υποψήφιων:

Α. Μαυρογιάννης – Εκπτώσεις ύψους €27.123.

Α. Νεοφύτου – Εκπτώσεις ύψους €24.630.

Ν. Χριστοδουλίδης – Εκπτώσεις ύψους €11.020.

Κ. Χριστοφίδης – Εκπτώσεις ύψους €19.450.

Σημειώνεται, πως στο πλαίσιο ετοιμασίας της έκθεσης έχουν ελεγχθεί τα έσοδα και τα έξοδα 14 υποψηφίων, οι οποίοι συνολικά δαπάνησαν €3,5 εκατ.

Αυτοί δαπάνησαν τα περισσότερα

Όπως αναμενόταν, οι υποψήφιοι με τις μεγαλύτερες δαπάνες ήταν οι Ανδρέας Μαυρογιάννης (€1.086.758), Νίκος Χριστοδουλίδης (€1.019.357) και Αβέρωφ Νεοφύτου με €970.000.

Για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη αναφέρεται πως υπερέβη το καθορισμένο από τη νομοθεσία συνολικό ύψος των προεκλογικών δαπανών (το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνά το €1 εκατ. κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου) κατά €86.758.

Για τον κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, αναφέρεται πως υπερέβη το καθορισμένο από τη νομοθεσία €1 εκατ. κατά €19.357. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα καταγράφονται, προκύπτουν δαπάνες €129.527, οι οποίες διενεργήθηκαν πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου και οι οποίες δεν προσμετρούνται.

Για τον Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέρεται πως σημειώθηκε υπέρβαση €93.638, αλλά διευκρινίζεται, πως με το κλείσιμο του τραπεζικού λογαριασμού που χρησιμοποιούσε ο υποψήφιος για τις εκλογές, το πιο πάνω ποσό μεταφέρθηκε στο ΔΗΣΥ.

Ένα από τα κενά που εντοπίζονται στην έκθεση αφορά αδυναμίες και ασάφειες, με κυρίαρχο το γεγονός ότι οι προεκλογικές δαπάνες που αποπληρώνονται πριν από την προεκλογική περίοδο, η οποία αρχίζει έξι μήνες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών και λήγει την εν λόγω ημερομηνία, δεν προσμετρούνται στο καθορισμένο όριο εκλογικών δαπανών, ακόμη και αν αφορούν σε υπηρεσίες που θα παρασχεθούν κατά την προεκλογική περίοδο.

Εξάλλου, η νομοθεσία δεν ρυθμίζει τον χειρισμό τυχόν χρηματικού πλεονάσματος που μπορεί να προκύψει σε μία προεκλογική εκστρατεία, ενώ η απαίτηση για διενέργεια ελέγχων σε όλους του υποψήφιους ανεξαρτήτως του ύψους των δαπανών τους, οδηγεί σε δυσανάλογο διοικητικό κόστος σε σχέση με το όφελος που προκύπτει.

Στην έκθεση καταγράφεται, επίσης, πως «τα ευρήματα και συμπεράσματα του ελέγχου καθώς και το γεγονός ότι το ασαφές νομικό πλαίσιο που διέπει τη διενέργεια των εκλογικών αναμετρήσεων δεν συνάδει με τις σύγχρονες απαιτήσεις για τη διενέργεια τους, δημιουργούν προβλήματα στην εφαρμογή του, από τα κόμματα, τους υποψήφιους αλλά και στον έλεγχο από την Ελεγκτική Υπηρεσία».

Η Ελεγκτική Υπηρεσία εισηγείται να προωθεί το συντομότερο δυνατόν ενώπιον της Βουλής από τον Έφορο Εκλογών νομοσχέδιο, το οποίο θα αποβλέπει σε αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό των σχετικών νομοθεσιών ώστε αυτές να διασαφηνιστούν, να διασφαλίζεται η αποτελεσματική εφαρμογή τους, καθώς και η αποτροπή ενδεχόμενης παραβίασής τους από τους υποψήφιους. Επιπρόσθετα, υποβάλλεται εισήγηση όπως ο Έφορος επισπεύσει τις διαδικασίες για υλοποίηση της μηχανογράφησης της υποβολής της εκθέσεων των εκλογικών εξόδων των υποψηφίων.

«Επέστρεψα στο κόμμα €93.000», λέει ο Αβέρωφ

Με αιχμές σχολιάζει ο Αβέρωφ Νεοφύτου αναφορές που περιέχονται στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή σχετικά με τις προεκλογικές δαπάνες των υποψηφίων αλλά και το ρόλο κομμάτων, ξεκαθαρίζοντας ότι: «Εις ό,τι με αφορά υπέβαλα στις προθεσμίες που προβλέπει ο νόμος αναλυτικό πίνακα εσόδων και δαπανών. Μάλιστα, το περίσσευμα των €93.000 το επέτρεψα στο κόμμα μας».

Στη γραπτή δήλωση του κ. Νεοφύτου αναφέρονται και τα ακόλουθα: «Διάβασα με προσοχή την Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023. Κατ’ αρχάς, αναφέρω επιγραμματικά ότι στις κρατικές χορηγίες για τα κόμματα ενσωματώθηκαν το 2021 και οι χορηγίες για τις οποιεσδήποτε εκλογές. Επίσης, ότι ο κάθε υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας δικαιούται να κάνει προεκλογικές δαπάνες μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ. Διαπιστώνουμε, λοιπόν, εγώ και όλοι οι πολίτες, ότι με βάση τη συγκεκριμένη Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, ούτε είχαν, ούτε υποστήριξαν υποψηφίους! Δεν είχαν οποιαδήποτε συμμετοχή και δεν δαπάνησαν ούτε ένα σεντ για την προεκλογική εκστρατεία! Ως εκ τούτου, είναι κατά την Ελεγκτική Υπηρεσία απόλυτα νομότυποι! Όμως, στην ίδια την Έκθεση, διαπιστώνουμε επίσης ότι Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυραγάνης υπερέβησαν το όριο του 1 εκατομμυρίου. Ποιοι υποψήφιοι παραβίασαν τον νόμο; Κρυμμένα τα ονόματα στις υποσημειώσεις».

Τέλος, ο κ. Νεοφύτου καλεί την Ελεγκτική Υπηρεσία να τοποθετηθεί άμεσα, με καθαρότητα και χωρίς τυπολατρικές υπεκφυγές.