Πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου, θα ωφελήσει και το Κυπριακό, δήλωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, λαμβάνοντας υπόψη την ίδια στιγμή, όπως υπέδειξε, πως «δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων χωρίς την επίλυση του Κυπριακού».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονική με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως με την προηγούμενη του ιδιότητα ως Υπουργός Εξωτερικών γνωρίζει πάρα πολύ καλά τη σημαντική δουλειά, την αναγνώριση και την εκτίμηση που χαίρει ο κ. Τζιτζικώστας με τις προηγούμενες του ιδιότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τόνισε πως για την Κύπρο είναι πολύ σημαντικό ότι προσωπικότητες όπως ο κ. Τζιτζικώστας από τις θέσεις που έχουν υπηρετήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναδεικνύουν και τα θέματα κυπριακού ενδιαφέροντος και το Κυπριακό, αλλά και άλλα θέματα που ενδιαφέρουν την περιοχή μας. «Είναι κάτι το οποίο, επαναλαμβάνω, ένιωσα έντονα ειδικότατα κατά την περίοδο που ήμουν Υπουργός Εξωτερικών και θα ήθελα να το αναφέρω», είπε.

Νέα συνάντηση με Ολγκίν


Απαντώντας σε ερώτηση αν θα βρεθεί με τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, το ερχόμενο Σάββατο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι θα βρεθεί με την Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, προσθέτοντας πως απ’ εκεί και πέρα αν υπάρξει οποιαδήποτε πρόσκληση για μία τέτοια συνάντηση φυσικά και θα ανταποκριθεί θετικά.

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ευχήθηκε όπως διευθετηθεί μία τέτοια συνάντηση δηλώνοντας πως ο ίδιος είναι πάντα έτοιμος για μία τέτοια συνάντηση, σημειώνοντας ότι ο συντονισμός και η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση είναι άριστη και πως με τον Έλληνα πρωθυπουργό βρίσκονται σε συνεχή διαβούλευση.

Ευχαρίστησε με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη την ελληνική Κυβέρνηση, του Έλληνα Πρωθυπουργό και τον ελληνικό λαό γι’ αυτή τη διαχρονική στήριξη.

Απ’ εκεί και πέρα, πρόσθεσε, υπάρχει σε εξέλιξη ο ελληνοτουρκικός διάλογος, τον οποίο χαιρετίζει η Κυπριακή Δημοκρατία. Σημείωσε ότι «η πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα ωφελήσει και το Κυπριακό, λαμβάνοντας υπόψη την ίδια στιγμή πως δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων χωρίς την επίλυση του Κυπριακού».

Επανέλαβε ότι ο συντονισμός και η συνεργασία με την ελληνική Κυβέρνηση γίνονται καθημερινά, επισημαίνοντας πως «ήταν μέσα στο πλαίσιο των δικών μας ενεργειών και της στήριξης που είχαμε από την ελληνική Κυβέρνηση που είχαμε και τον διορισμό της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ».

Υπενθύμισε πως ήδη έχουν συναντηθεί δύο φορές με την κ. Ολγκίν και πως έχουν και άλλη προγραμματισμένη συνάντηση. «Μακάρι να δημιουργηθούν τα δεδομένα, ο δικός μας στόχους είναι ένας, είναι μοναδικός, είναι η επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά και ευελπιστούμε να φτάσουμε σε αυτό το στόχο», σημείωσε.

Πρωτοβουλία “Αμάλθεια”


Σε ερώτηση αναφορικά με την πρωτοβουλία “Αμάλθεια” για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα δια θαλάσσης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι πρωτίστως η πρωτοβουλία υλοποιήθηκε για ανθρωπιστικούς λόγους καθώς «έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια ανθρωπιστική τραγωδία στην περιοχή”.

“Άρα ως το κράτος μέλος της ΕΕ που γειτνιάζει με την περιοχή, ως η χώρα που διατηρεί άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη, αναλάβαμε αυτή την πρωτοβουλία, την πρωτοπαρουσιάσαμε στο Παρίσι τον Οκτώβριο στη διάσκεψη του Γάλλου Προέδρου, εργαστήκαμε πολύ σκληρά, εργαστήκαμε μεθοδικά και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που έχει ξεκινήσει η υλοποίησή της», είπε.

Απ’ εκεί και πέρα, πρόσθεσε, η πρωτοβουλία στέλνει και ένα άλλο μήνυμα ότι «μέσα από πράξεις και όχι μέσα από δηλώσεις θα πρέπει να αποδεικνύουμε ότι μπορούμε», ανέφερε, σημειώνοντας πως «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μόνο το κυπριακό πρόβλημα, δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα, η Κυπριακή Δημοκρατία ναι μπορεί να είναι και η λύση σε πολλά προβλήματα της περιοχής, μιας περιοχής που όπως γνωρίζουμε πολύ καλά είναι ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας».

Επέτειος απαγχονισμού Ε. Παλληκαρίδη


Σε ερώτηση αναφορικά με την επέτειο απαγχονισμού του ήρωα του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα ‘55-’59 Ευαγόρα Παλληκαρίδη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι σήμερα είναι μέρα μνήμης, υπενθυμίζοντας πως ο ήρωας Ευαγόρας Παλληκαρίδης ήταν ο νεαρότερος που απαγχονίσθηκε την περίοδο του αγώνα της ΕΟΚΑ.

Πρόσθεσε πως «αν θέλουμε πραγματικά να τιμήσουμε τη μνήμη του Ευαγόρα και όλων των άλλων ηρώων της Κύπρου, θα πρέπει να το αποδεικνύουμε μέσα από τις καθημερινές μας ενέργειες και τον τρόπο ζωής, ειδικότερα εμείς που βρισκόμαστε σε θέσεις εξουσίας, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες που οδηγούν στην προκειμένη περίπτωση στην απελευθέρωση, στον τερματισμό της κατοχής και στην επανένωση της πατρίδας μας».

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ανέφερε πως πέραν από την έντονη δραστηριότητα του Προέδρου της Κύπρου διεθνώς και του γεγονότος ότι η Κύπρος επανασυστήνεται καθημερινά παγκοσμίως, υπό την ηγεσία του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο ίδιος θέλει να τον συγχαρεί και για ένα ακόμη λόγο, για το ότι η Κύπρος, όπως είπε, το τελευταίο διάστημα έχει υιοθετήσει μια σειρά από ουσιαστικές και σοβαρές μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν στη χώρα.

Μία από αυτές, επεσήμανε, είναι η μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 9ης Ιουνίου που θα γίνουν μαζί με τις Ευρωεκλογές στην Κύπρο.

Ο κ. Τζιτζικώστας επεσήμανε ότι με την εν λόγω μεταρρύθμιση η Κύπρος πια περνάει στην εποχή της ουσιαστικής αποκέντρωσης και πως αυτό από μόνο του αποτελεί ένα νέο ξεκίνημα για τις τοπικές κοινωνίες στην Κύπρο αλλά και για την ενδυνάμωση του ρόλου των τοπικών κοινωνιών και την εμπέδωση της δημοκρατίας.

«Εμείς, προσωπικά ο ίδιος, τόσο ως Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και με την ευρωπαϊκή μου ιδιότητα, είμαστε δίπλα τους, δίπλα στην Κυβέρνηση της Κύπρου για να στηρίξουμε με προτάσεις και πρωτοβουλίες και να βοηθήσουμε την Κύπρο να μπει σε αυτή τη νέα εποχή της αποκέντρωσης», τόνισε.

Επεσήμανε ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι μια τιμή για όλους τους Μακεδόνες, «οι οποίοι αντιλαμβάνονται και την ιστορία και τη βαθιά σχέση και τους δεσμούς που έχουμε όλες αυτές τις δεκαετίες, σχέσεις που πάνε πολύ βαθύτερα στο χρόνο».

Σχέσεις, όπως πρόσθεσε που και ο ίδιος προσωπικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καλλιεργήσει γιατί πιστεύει στη δύναμη της κοινότητας της Κύπρου στην Κεντρική Μακεδονία.

«Εμείς είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε κύριε Πρόεδρε μαζί αυτή την καλή συνεργασία προς όφελος και των Κυπρίων που ζουν στην περιοχή μας αλλά και συνολικά, μέσα από μία σύμπραξη μεταξύ της Κύπρου και της Μακεδονίας, μεταξύ της Κύπρου και της Ελλάδας. Είμαστε ένα και θα συνεχίσουμε έτσι και τα επόμενα χρόνια να δίνουμε τις μάχες μαζί», πρόσθεσε καταλήγοντας.

ΚΥΠΕ