Η Λευκωσία δεν εντοπίζει οποιαδήποτε διάσταση απόψεων ή προσεγγίσεων μεταξύ της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και της Τουρκίας, σ’ ό,τι αφορά το Κυπριακό και τη νέα προσπάθεια που έχει αναληφθεί από την Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ. Ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, μιλώντας στον «Φ» αναλύει τα δεδομένα ως έχουν σήμερα στο Κυπριακό υπό το πρίσμα και της αποστολής Ολγκίν.

– Σήμερα έχουμε την κινητικότητα όσον αφορά τις επαφές της κ. Ολγκίν. Μπορούμε να πούμε πού κινούνται τα πράγματα, γιατί μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις δεν βλέπουμε να έχει αλλάξει κάτι όσον αφορά τις εξελίξεις, δεν υπάρχει κάτι, ένα σημάδι;

– Από δικής μας πλευράς, είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στην επάνοδο από το σημείο στο οποίο σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά, με αυτό να σημαίνει φυσικά ότι κληρονομείται και όλο το κεκτημένο το οποίο προϋπάρχει.

Εμείς είμαστε σταθερά εντός του πλαισίου του Συμβουλίου Ασφαλείας και οπωσδήποτε δεν θεωρώ ότι υπάρχει Ελληνοκύπριος ο οποίος να μπορούσε να δεχθεί να γίνει οποιαδήποτε προσπάθεια έξω από αυτό το πλαίσιο. Αυτό για μας είναι βασική θέση αρχής.

Ως εκ τούτου, συνεχίζουμε να έχουμε τις επαφές, συζητούμε με την κ. Ολγκίν. Εξηγούμε την προσήλωση μας τόσο στη διαδικασία όσο και στην ουσία αυτής της προσπάθειας η οποία έχει ξεκινήσει με σκοπό να μπούμε σε μια ουσιαστική διαπραγμάτευση.

– Εντάξει, πολλές φορές δεν εξαρτάται τι θα δεχτούμε εμείς ως ελληνοκυπριακή πλευρά, η ηγεσία μας αλλά και πως οι ξένοι κινούνται. Η κ. Ολγκίν κινείται εντός του πλαισίου όπως είναι και ο ρόλος της, η αποστολή της,ή προσπαθεί να αναζητήσει κάποια μονοπάτια που να είναι δίπλα ή λίγο έξω;

– Η κ. Ολγκίν είναι μια πάρα πολύ έμπειρη και ικανή πολιτικός και με σημαντικές επιτυχίες διπλωματικά. Έχει πλήρη αντίληψη και εικόνα του προβλήματος, των παραμέτρων που το συνθέτουν και του αδιεξόδου στο οποίο βρισκόμαστε με υπαιτιότητα τη στάση της άλλης πλευράς περί δύο κρατών  και κυριαρχικής ισότητας.

Ως εκ τούτου, έχει μια αρκετά δύσκολη αποστολή στην οποία εμείς, η δική μας πλευρά, έχει υιοθετήσει μια εποικοδομητική στάση ώστε να υποβοηθηθεί για να μπορέσει ακριβώς να αρθεί αυτό το αδιέξοδο. Σε αυτό το πλαίσιο γίνονται οι συζητήσεις. Εμείς κινούμαστε μέσα σε έναν πλαίσιο αρχών. Αρχών τις οποίες το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει θεσπίσει και που καθοδηγούν και δεσμεύουν στα του Κυπριακού.

– Έχει ξεκαθαρίσει το πόσο χρόνο έχει στη διάθεσή της για να εργαστεί, είναι συγκεκριμένος, είναι αόριστος;

– Επί τούτου μπορεί κάποιος να ανατρέξει στην ανακοίνωση διορισμού της κ. Ολγκίν. Η δική μας πλευρά είναι σαφές ότι θα καλωσορίζαμε την, όσο είναι το δυνατόν, πιο σύντομη ολοκλήρωση των καθηκόντων της, φυσικά συνοδευόμενη με ένα θετικό αποτέλεσμα επανόδου στις συνομιλίες. Εμείς δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε, δεν θεωρούμε ότι υπάρχει νεκρός χρόνος, υπάρχει μόνο χρήσιμος χρόνος και αυτή είναι μια περίοδος στην οποία έχουμε όλη την βούληση να δουλέψουμε μαζί της για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η επάνοδος στη διαπραγμάτευση. Φυσικά, αυτό δεν αρκεί. Δηλαδή, απαιτείται να υπάρχει αντίστοιχη βούληση και αλλαγή στάσης και από την άλλη πλευρά.

– Και ο ρόλος των τρίτων ή των εγγυητριών δυνάμεων πόσο σημαντικός είναι σε αυτή τη φάση;

– Είναι σημαντικός, υπό την έννοια ότι η κ. Ολγκίν, όπως είναι γνωστό, είχε επαφές, και στις τρεις πρωτεύουσες. Μεταβαίνει, όπως επίσης είναι γνωστό, στις Βρυξέλλες. Υπάρχει πληροφόρηση, η οποία είναι επίσης γνωστή, ότι ενδεχομένως να μεταβεί και σε άλλες πρωτεύουσες που έχουν ενδιαφέρον για το του Κυπριακού. Άρα, υπάρχει σημασία, αποδίδεται σημασία, στο τι μηνύματα λαμβάνονται. Και φυσικά είναι νομίζω δεδομένο για όλους μας, ότι ο ρόλος τον οποίον η Άγκυρα έχει στα του Κυπριακού δεν είναι απλά καθοριστικός, είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Οπότε έχουν μεγάλη σημασία αυτές οι επαφές και θεωρούμε ότι θα μπορούσαν, στα πλαίσια αυτών των επαφών, να ενισχυθεί ο ρόλος της κ. Ολγκίν και η προσπάθεια της.

– Για το ρόλο, της Άγκυρας, το λέμε εμείς, το επαναλαμβάνουμε ότι είναι καθοριστικός. Οι ξένοι το αντιλαμβάνονται αυτό. Οι συνομιλητές σας, οι απεσταλμένοι, τα Ηνωμένα Έθνη;

– Νομίζω ότι είναι σε όλους αντιληπτό  και κατανοητό ότι αυτή είναι η πραγματικότητα και οποιαδήποτε προσπάθεια να εμφανιστεί αλλιώς αυτή η πραγματικότητα είναι, θεωρώ, ατυχής. Και δεν αντανακλά ακριβώς το τι στην πραγματικότητα συμβαίνει. Αυτό το αποδεικνύει η ιστορία του Κυπριακού. Αυτό το αποδεικνύει η καθημερινή ρητορική την οποία βλέπουμε τόσο από πλευράς τουρκοκυπριακής ηγεσίας, όσο βέβαια και από πλευράς Τουρκίας. Άρα δεν υπάρχει θέμα διάστασης απόψεων ή προσεγγίσεων. Υπάρχει κέντρο αποφάσεων. Και το κέντρο των αποφάσεων αυτών δεν βρίσκεται στην κατεχόμενη Λευκωσία, βρίσκεται στην Άγκυρα.