Τις ομοιότητες Κύπρου και Εσθονίας, παρά τη γεωγραφική τους απόσταση, σημείωσαν την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο Εσθονός ομόλογός του, Αλάρ Κάρις, μετά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, αλλά και τη συμφωνία τους για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας τους σε όλα τα επίπεδα διερευνώντας νέους τομείς, όπως οι επενδύσεις, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η ναυτιλία.

Σε δηλώσεις τους μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους και τις διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή των μελών των αντιπροσωπειών των δυο χωρών, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η κατανόηση και η συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Εσθονίας, «είναι ισχυρότερη από ποτέ».

Είπε ακόμη, ότι προσβλέπει να ανταποδώσει την επίσκεψη του Εσθονού Προέδρου, ο οποίος αφίχθη στην Κύπρο μαζί με επιχειρηματική αντιπροσωπεία, και να επισκεφθεί το Ταλίν με μια κυπριακή επιχειρηματική αντιπροσωπεία, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για συνεργασία μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου των δύο χωρών.

Ο κ. Κάρις, εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Κύπρο την περίοδο που και οι δύο χώρες γιορτάζουν την 20ή επέτειο ένταξής τους στην ΕΕ. «Αυτή η επίσκεψη υπογραμμίζει το βάθος της εταιρικής μας σχέσης με την Κύπρο και την επιθυμία μας να καλλιεργήσουμε περαιτέρω τις φιλικές μας σχέσεις», ανέφερε.

Αναφέρθηκε στη στάση της Εσθονίας για την επανένωση της Κύπρου, η οποία, όπως είπε, «υποστηρίζει πλήρως» την επανένωση με βάση μια δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία σύμφωνα με σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Πρέπει όλοι να κάνουμε ό,τι μας αναλογεί για να υποστηρίξουμε την επίτευξη αυτού του στόχου», είπε.

Είπε ακόμη, ότι η χώρα του «εκτιμά ιδιαίτερα» όλες τις προσπάθειες που έχει κάνει η Κύπρος για να ανοίξει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για την παροχή της πολύ αναγκαίας πρόσθετης βοήθειας δια θαλάσσης στη Γάζα.

Οι δύο Πρόεδροι τόνισαν επίσης τη σημασία της συνέχισης της αλληλεγγύης προς την Ουκρανία.