Επανήλθε στα της συνάντησής του με τον  ΓΓ του ΟΗΕ ο Ερσίν Τατάρ, αναφέροντας πως είπε στον Αντόνιο Γκουτέρες ότι δεν πρόκειται να δεχθούν τη συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που σταμάτησαν στο παρελθόν και θα συνεχίσουν με τη νέα τους πολιτική.

Αν θα υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, αυτό θα γίνει με ελεύθερη διαπραγμάτευση και θα είναι μια συμφωνία που θα τεθεί σε εφαρμογή με τη συγκατάθεση όλων, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος γράφει σήμερα ότι ο Τ/κ ηγέτης είχε χθες μια συνάντηση στο γραφείο του κι εκεί είπε ότι ανέφερε στον κ. Γκουτέρες ότι δεν θα εγκαταλείψουν την εθνική τους ταυτότητα με «εμπάργκο, απομόνωση και πιέσεις», δεν πρόκειται να γίνουν «μπάλωμα» της Κυπριακής Δημοκρατίας με μια συνταγματική τροποποίηση, έστω και αν αυτή μοιάζει με ομοσπονδία, και θα πρέπει να δουν το θέμα με έναν τρόπο δίκαιο και συμβιβαστικό.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, συνέχισε, τον αντιμετώπισε με κατανόηση και του είπε ότι «δεν θα αναγκάσουν τις πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία με πιέσεις και ότι οι πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία με τη δική τους βούληση».

Υποστηρίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά παραπλάνησε την κοινή γνώμη λέγοντας ότι «τα Ηνωμένα Έθνη συμμετέχουν και ασκούν πίεση στο θέμα της έναρξης των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν το 2017», ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι δεν υπήρξε τέτοια πίεση. Μίλησε, είπε, στον ΓΓ  για «δικαιοσύνη και την ανάγκη άρσης των εμπάργκο και της απομόνωσης» και τού υπενθύμισε τις υποσχέσεις που δόθηκαν στο Σχέδιο Ανάν «αλλά δεν τηρήθηκαν».