Στη λογική ότι θα πρέπει να δοθεί χώρος αλλά και χρόνος στην αποστολή της Ολγκίν κινούνται και οι Ηνωμένες Πολιτείες κρατώντας αποστάσεις απ’ όσους υποστηρίζουν (κυρίως η τουρκική πλευρά) αυστηρά χρονοδιαγράμματα και απαιτούν τίτλους τέλους με το πέρας του εξαμήνου. Η Λευκωσία ρίχνει, στο μεταξύ, την μπάλα προς την Άγκυρα καλώντας την να συνεργαστεί με την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για να υπάρξει πρόοδος στην προσπάθειά της.

Ο Ερσίν Τατάρ βγαίνει συνεχώς μπροστά προβάλλοντας τη θέση για ολοκλήρωση της αποστολής της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ με τη συμπλήρωση του εξαμήνου. Με την προσέγγιση Τατάρ φαίνεται να συμπλέουν δύο τάσεις. Η μια τάση που είναι η ίδια η Τουρκία η οποία κινείται υποστηρικτικά ως προς τα όσα ο Τατάρ προτάσσει. Η άλλη πλευρά είναι μερίδα του διεθνούς παράγοντα που κινείται στη λογική αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων ως μοχλός πίεσης προς αμφότερα τα μέρη για να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να κρατούν απόσταση από ανάλογες προσεγγίσεις θεωρώντας ότι θα πρέπει να δοθεί και χώρος και χρόνος στην Ολγκίν προκειμένου να μπορέσει να βρει κοινό έδαφος. Μιλώντας στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στην Ελλάδα, η πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Τζούλι Φίσερ, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτό που πιστεύω είναι σημαντικό τώρα, έχουμε μια απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών και πιστεύω ότι ένας απεσταλμένος αυτού του επιπέδου, χρειάζεται χώρο για να βρει το κοινό έδαφος. Αυτή είναι η αποστολή της, να βρει κοινό έδαφος που να είναι αρκετό για να φέρει τις πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πιστεύω πως η δουλειά γίνεται καλύτερα όταν γίνεται αθόρυβα, με αθόρυβες συζητήσεις».

Ερωτηθείσα για το πως θα μπορούσαν να γεφυρωθούν οι σημερινές θέσεις των δύο πλευρών, εφόσον η ε/κ ζητά την επανέναρξη από το σημείο που διακόπηκαν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα και η τ/κ μιλά για λύση δύο κρατών και κυριαρχική ισότητα, απάντησε (πηγή Άλφα) πως αυτό είναι η αποστολή της προσωπικής απεσταλμένης. Πρέπει είπε να καταλάβουμε πως από τη μια υπάρχουν οι δημόσιες θέσεις αλλά συχνά στις συζητήσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας μπορούν να βρεθούν σημεία κοινού ενδιαφέροντος και συμφέροντος τα οποία να οδηγήσουν στην εξεύρεση κοινού εδάφους.

Η Λευκωσία, στο μεταξύ, φροντίζει με κάθε ευκαιρία να στέλνει μηνύματα προς την Άγκυρα καλώντας την να συνεργαστεί προκειμένου να επιτύχει η προσπάθεια της απεσταλμένης του ΓΓ. Η μόνιμη αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Μαρία Μιχαήλ, απαντώντας στον μόνιμο αντιπρόσωπο της Τουρκίας σημείωσε πως πως «σε μια εποχή κατά την οποία γίνονται προσπάθειες για την επανέναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας που θα οδηγούσε στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, μετά τον πρόσφατο διορισμό της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, Μαρίας Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, η Τουρκία συνεχίζει να απορρίπτει το πλαίσιο που έχει εγκριθεί από τα Ηνωμένα Έθνη για λύση, απαιτώντας τη νομιμοποίηση της επιβαλλόμενης από αυτήν διχοτόμησής του νησιού, επιδιώκοντας το όραμά της για μια ‘λύση δύο κρατών’ και επιχειρεί ανοιχτά να εκτροχιάσει αυτές τις προσπάθειες».

Υπογράμμισε πως “η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στην υποστήριξη του έργου της Προσωπικής Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα και στο να χαραχθεί μια θετική πορεία προς τα εμπρός, προκειμένου να σπάσει το αδιέξοδο και να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, αξιοποιώντας πλήρως το κεκτημένο των συνομιλιών”.

“Καλούμε την Τουρκία να εμπλακεί με το ίδιο πνεύμα για να αναζωογονήσει την ειρηνευτική διαδικασία και την προοπτική για μια συνολική λύση όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο προς όφελος όλων των Κυπρίων, αλλά και για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, σε μια χρονική περίοδο που το χρειάζεται απεγνωσμένα”, επεσήμανε.

«Το γεγονός ότι η Τουρκία  θεώρησε απαραίτητο να αντιδράσει σε μια αναφορά ενός άλλους κράτους μέλους, μέσω της οποίας το τελευταίο απλώς υπογράμμισε την προσήλωσή του στις θεμελιώδεις αρχές του σεβασμού της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, είναι από μόνο του ενδεικτικό της κατάφωρης ασέβειας της ίδιας της Τουρκίας προς το διεθνές δίκαιο. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα των κρατών υπό επίθεση πρέπει τυγχάνουν προάσπισης, ανεξάρτητα από το από πού προέρχονται οι επιθέσεις ή πόσο διαρκούν”, σημείωσε η κ. Μιχαήλ.