Η ανθρωπιστική βοήθεια που μεταφέρεται από την Κύπρο προς τη Γάζα είναι ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους του παλαιστινιακού θύλακα, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας. Η βοήθεια που έφτασε δια θαλάσσης από την Κύπρο στη Γάζα υπολογίζεται στους 506 τόνους. Στην Κύπρο τη Δευτέρα ο εμίρης του Κατάρ με την «Αμάλθεια» και τη βοήθεια προς τη Γάζα να βρίσκονται στο επίκεντρο των συνομιλιών του με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από το Αμερικανικό Πεντάγωνο για την ανθρωπιστική βοήθεια που διοχετεύεται στη Γάζα από την προβλήτα που κατασκεύασε ο στρατός των ΗΠΑ, υπολογίζεται στους 506 τόνους. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διοικητή της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, Μπραντ Κούπερ, αυτή η βοήθεια προωθήθηκε προς τη Γάζα μέσω της προσωρινής προβλήτας από την ημέρα που τέθηκε σε λειτουργία στις 17 Μαΐου.

Στη ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΑΜ αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι, οι ΗΠΑ συνεργάζονται επίσης στενά με την Κύπρο, την κυβέρνηση του Ισραήλ, τον ΟΗΕ και διεθνείς χορηγούς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως μέρος της διαδικασίας πολλαπλών βημάτων για τη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα από τη θάλασσα. Οι διεθνείς δωρητές στέλνουν πρώτη βοήθεια στην Κύπρο, όπου ελέγχεται και συσκευάζεται πριν φορτωθεί σε πλοία για να μεταφερθεί στην προσωρινή προβλήτα.  Από την προβλήτα, η βοήθεια εκφορτώνεται σε μια περιοχή συγκέντρωσης προτού διανεμηθεί περαιτέρω στη Γάζα από ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Η κατάσταση στη Γάζα και η προσπάθεια μεταφοράς της ανθρωπιστικής βοήθειας θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχουν την ερχόμενη Τρίτη ο Εμίρης του Κατάρα και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Ανακοίνωση από την Προεδρία αναφέρει ότι ο Εμίρης του Κατάρ Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani θα αφιχθεί στην Κύπρο τη Δευτέρα, 27 Μαΐου, όπου θα τον υποδεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Θα ακολουθήσει άτυπη κατ’ ιδίαν συνάντηση τους στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Την επομένη το πρωί, ο Εμίρης του Κατάρ θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα γίνει η επίσημη τελετή υποδοχής. Θα ακολουθήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών, οι οποίοι στη συνέχεια θα παρακαθίσουν σε διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Ανάμεσα σε άλλα, τις συνομιλίες των δύο ηγετών θα απασχολήσουν οι διμερείς σχέσεις και τρόποι για περαιτέρω ενίσχυσης τους, οι περιφερειακές εξελίξεις, περιλαμβανομένης της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια», το Κυπριακό,  καθώς και θέματα που άπτονται των σχέσεων ΕΕ-Κατάρ.

Η πρωτοβουλία «Aμάλθεια» είναι ένας μηχανισμός για την ασφαλή παροχή σημαντικής βοήθειας από την Κύπρο στη Γάζα, είπε η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ πρέσβης Μαρία Μιχαήλ στο ανοιχτό ντιμπέιτ του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την «Προστασία των Αμάχων σε Ένοπλες Συγκρούσεις», στο οποίο συμμετείχε. Η κ. Μιχαήλ τόνισε την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη του ΟΗΕ, αλλά και την ενίσχυση της συμμόρφωσης με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με την κ. Μιχαήλ, οι ανθρωπιστικές συνθήκες στη Γάζα συνεχίζουν να επιδεινώνονται και δεδομένης της γεωγραφικής της εγγύτητας και σύμφωνα με το ψήφισμα 2720 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Κύπρος σε συντονισμό με ανθρωπιστικούς εταίρους και άλλες χώρες, ξεκίνησε την Πρωτοβουλία για τον Θαλάσσιο Διάδρομο Κύπρου (Πρωτοβουλία Aμάλθεια) που αφορά έναν μηχανισμό για την ασφαλή παράδοση σημαντικών ποσοτήτων βοήθειας από την Κύπρο στη Γάζα δια θαλάσσης. «Ο θαλάσσιος διάδρομος είναι μέρος μιας συνεχούς προσπάθειας για την αύξηση της ροής της τόσο αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω όλων των πιθανών οδών», σημείωσε η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Λευκός Οίκος, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, είχε τονίσει πως το Ισραήλ δεν θα έπρεπε να παρακρατεί πόρους που προορίζονται για τους Παλαιστίνιους, εν είδει αντιποίνων μετά την απόφαση τριών ευρωπαϊκών χωρών να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης. “Θεωρώ ότι αυτή είναι μια κακή στρατηγική απόφαση γιατί η παρακράτηση των πόρων αποσταθεροποιεί τη Δυτική Όχθη, υπονομεύει την επιδίωξη της ασφάλειας και της ευημερίας των Παλαιστινίων, η οποία είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ, και δεν πρέπει να παρακρατούνται πόροι που επιτρέπουν την παροχή αγαθών και υπηρεσιών σε αθώους ανθρώπους”, δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.