Πρόταση, η οποία κινείται στη λογική διεθνών συμμαχιών και οργανισμών, παρουσίασε κατά το άτυπο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Κωνσταντίνος Κόμπος. Σύμφωνα με την πρόταση του Κύπριου ΥΠΕΞ, όταν ένα κράτος μέλος της Ένωσης δέχεται υβριδικές απειλές τότε να θεωρείται ότι η απειλή αυτή στρέφεται κατά του συνόλου των κρατών-μελών της ΕΕ.
Όπως ενημερώθηκε το philenews, η πρόταση του κ. Κόμπου παρουσιάστηκε κατά το γεύμα εργασίας που πραγματοποιήθηκε μετά το Άτυπο Συμβούλιο (Gymnich) στο οποίο συμμετείχαν και οι Υπουργοί Εξωτερικών των εννέα υπό ένταξη χωρών, μεταξύ των οποίων και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν.
Υβριδικές απειλές υπάρχουν πολλών ειδών
- Κατά την παρέμβαση του, σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, ο ΥΠΕΞ Κόμπος σημείωσε πως υπάρχουν πολλών μορφών υβριδικές απειλές και σ’ αυτές περιλαμβάνονται η χρήση της θρησκείας, της μετανάστευσης κτλ.
- Υπέδειξε στους ομολόγους του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωσης δεν θα πρέπει να διστάζει στο να κατονομάζει όσους βρίσκονται πίσω από υβριδικές απειλές.
- Η ΕΕ δεν θα πρέπει να περιορίζεται στους συνήθεις ύποπτους.
Οι απειλές στρέφονται κατά της ίδιας της ΕΕ
Στην παρέμβασή του ο Κωνσταντίνος Κόμπος κατέθεσε προτάσεις για τα εργαλεία που θα πρέπει να ενισχυθούν προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπιστούν ανάλογης φύσεως απειλές.
Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη να υπάρξουν συνεργασία από όλους για αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών.
Τόνισε πως θα πρέπει όλοι να συνεργαστούν στη βάση ότι κράτος-μέλος που δέχεται υβριδική απειλή, αυτή η απειλή να θεωρείται ότι στρέφεται εναντίον όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γιατί είναι σημαντικό
Στόχος της συζήτησης για τις υβριδικές απειλές ήταν η εξεύρεση τρόπων συνεργασίας τόσο σε επίπεδο κρατών-μελών όσο και με τα υπό ένταξη κράτη.
Οι εννέα ΥΠΕΞ των υπό ένταξη χωρών προσκλήθηκαν προκειμένου να συζητήσουν οι Ευρωπαίοι Υπουργοί τρόπους όπου μπορεί να είναι χρήσιμες οι χώρες τους για αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών.
Εφαρμογή κανόνων και όχι εξαιρέσεις
Στη διάρκεια του γεύματος δεν συζητήθηκαν ειδικά θέματα που αφορούν τις υπό ένταξη χώρες, όπως είναι τα ευρωτουρκικά, η θεώρηση διαβατηρίων κτλ., για τα οποία η Κύπρος έχει και ειδικό ενδιαφέρον.
Στην παρέμβασή του Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών φρόντισε να υποδείξει ότι η χώρα του καλωσορίζει την ενταξιακή πορεία όλων, εφόσον οι κανόνες που θέτει η ίδια η ΕΕ ικανοποιούνται.
Τόνισε πως υπάρχουν προϋποθέσεις για όλους και η ΕΕ ενθαρρύνει όλες τις υποψήφιες χώρες να εστιάσουν σε κανόνες παρά να αναζητούν εξαιρέσεις. Μήνυμα που είχε ως αποδέκτη τον Τούρκο ΥΠΕΞ η χώρα του οποίου ζητά συνεχώς αλλαγή των κανόνων που διέπουν τις ενταξιακές.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών κατά τις εργασίες του Συμβουλίου οι Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις, με έμφαση στη συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, καθώς και στις σχέσεις της ΕΕ με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ).
- Στο πλαίσιο των εργασιών του Gymnich, οι Υπουργοί Εξωτερικών είχαν ανταλλαγή απόψεων και συζήτηση με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Λάμι, σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στο Σουδάν, προστίθεται.
- Ο κ. Κόμπος είχε, επίσης, σύντομες συζητήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας, Radosław Sikorski, καθώς και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, Marko Đurić.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Gymnich, ο κ. Κόμπος συμμετείχε σε άτυπο γεύμα εργασίας, το οποίο παρέθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας σχετικά τις υβριδικές απειλές προς τους Υπουργούς Εξωτερικών εννέα υποψηφίων και εν δυνάμει υποψηφίων προς ένταξη εταίρων.