Η περιλάλητη προπληρωμένη ψηφιακή Κάρτα Πολιτισμού για νέους αποτέλεσε βασική και προβεβλημένη προεκλογική δέσμευση του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Στην αρχή ακούγαμε ότι το ποσό που θα περιείχε η κάρτα με στόχο την ενθάρρυνση της νέας γενιάς να έρθει σε επαφή με τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία θα έφτανε τα €350, αλλά τελικά θα είναι €200. Επιπλέον, σε κάθε νέο που θα κλείνει τα 18 έτη και θα δικαιούται να παραλάβει την προπληρωμένη κάρτα τίθεται προθεσμία 12 μόλις μηνών για να την εξαντλήσει.

Η συντριπτική πλειοψηφία των 18χρονων ανδρών, όμως, στο διάστημα εκείνο θα εκπληρώνουν τη στρατιωτική τους υποχρέωση. Την ίδια στιγμή, σημαντικό ποσοστό 18χρονων γυναικών θα βρίσκεται στο εξωτερικό για σπουδές.

Πόσοι άραγε απ’ αυτούς θα έχουν νταλγκά να την εξαντλήσουν; Και γιατί πρέπει αυτό να γίνει υπό πίεση, σχεδόν με το ζόρι; Από τα 19 και μετά παύουν να είναι νέοι; Γιατί να μην τους δίνεται περιθώριο δύο ή και τρία χρόνια; Πού είναι το πρόβλημα; Διερωτώμαι αν πραγματικά επιθυμούν στην κυβέρνηση να πιάσει τόπο αυτό το μέτρο ή αν απλώς θέλουν να βγουν από την υποχρέωση.

Γ. Σαβ.