Η τηλεόραση του ΡΙΚ παρουσίασε σε δυο συνέχειες μια μεγάλη έρευνα για το μεταναστατευτικό, στην οποία ακούστηκαν πολλές απόψεις από τους ανθρώπους που δουλεύουν στα κέντρα υποδοχής και από τους ίδιους τους μετανάστες. Μέσα από την έρευνα φάνηκε η έκταση του προβλήματος και ακούστηκαν επίσης αντιρατσιστικές απόψεις.

Ωστόσο, δεν καταλάβαμε γιατί το κρατικό ίδρυμα ένιωσε την υποχρέωση να παρουσιάσει τις απόψεις του βουλευτή Ανδρέα Θεμιστοκλέους, ο οποίος είναι γνωστός για τις ομοφοβικές και ρατσιστικές θέσεις του. «Δεν μπορώ να είμαι εγώ με τζιείνους. Χάθηκε η αίσθηση της ασφάλειας στην Επίχωση στη Λεμεσό», είπε, και πρόσθεσε ότι δεν μπορείς να μείνεις πάνω από 40 λεπτά στην περιοχή τα Σαββατοκύριακα, τονίζοντας ότι είναι πολύ επικίνδυνα τα πράγματα για τις Κύπριες γυναίκες…

Το μεταναστευτικό είναι μια πολύ σύνθετη κατάσταση με πολλές προεκτάσεις, όμως δεν βοηθά να καλλιεργούμε μέσα στην κοινότητα των Κυπρίων το μίσος και την απέχθεια συλλήβδην για όλους αυτούς τους ανθρώπους, που αναγκάστηκαν να μπουν σε μια βάρκα με κίνδυνο της ζωής τους και να φύγουν από τις χώρες τους, είτε γιατί γίνεται πόλεμος είτε λόγω φτώχειας. Επιτέλους, ούτε εμείς μπορούμε πια να βλέπουμε και ν’ ακούμε τον κύριο αυτόν! Είναι απαράδεκτο –ενδεχομένως και επιλήψιμο– να του δίνει βήμα το κρατικό κανάλι, ειδικά για το μεταναστευτικό.

Π.Μ.