Η επικοινωνία του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Lloyd J. Austin III, με τον Κύπριο ΥΠΑΜ, Μιχάλη Γιωργάλλα, ξεκίνησε τον Απρίλιο. Ο Αμερικανός έστειλε στον Κύπριο επιστολή με την οποία τον συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο Μιχάλης Γιωργάλλας απάντησε με επιστολή, διά της οποίας εξέφρασε την επιθυμία για συνάντηση. Θα ήταν την περίοδο εκείνη στην Ουάσιγκτον για τα 30χρονα του SPP και την υπογραφή της ένταξης μας στο πρόγραμμα με συνεργάτες τις ένοπλες δυνάμεις του New Jersey. Τότε, ωστόσο, τα προγράμματα τους δεν συνέπεσαν.

Οπότε τώρα με την κάθοδο του στην περιοχή μας για να επισκεφθεί τις ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, ο Αμερικανός αξιωματούχος επικοινώνησε μαζί με τον Κύπριο ΥΠΑΜ για να ευχαριστήσει την Κυπριακή Δημοκρατία για τις διευκολύνσεις που παρέχει η Λευκωσία και την υποστήριξη των δυνάμεων τους, που πρόκειται να αναλάβουν να απομακρύνουν Αμερικανούς πολίτες από τον Λίβανο και τις εμπόλεμες ζώνες ( Γάζα, Ουκρανία).

Ο Αμερικανός αναφέρθηκε, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία, ειδικά στο ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη σταθερότητας στην περιοχή. Δεν απέκλεισε, πάντως, το ενδεχόμενο να επισκεφθεί την Κύπρο. Πρόσκληση έλαβε.

Κ.ΒΕΝ.